BUX
32 858.75
+1.84%
+593.00
OTP
8 810.00
-3.19%
-290.00
MOL
1 968.00
+4.40%
+83.00
RICHTER
6 375.00
+4.77%
+290.00
MTELEKOM
360.00
+1.41%
+5.00
 
2013. szeptember 18. 16:38

Az 1988-as osztrák fogyasztás 60 százalékánál tartunk jelenleg, pedig hatalmasat fejlődött a magyar gazdaság. A régiós versenytársak így is lehagytak minket. Az MIT-en doktorált közgazdász, Benczúr Péter tartott előadást a Növekedés 2013 konferencián.

A rendszerváltáskor az osztrák jólétről álmodtunk

A visegrádi országokhoz hasonlítva a magyar beruházási hányad messze az átlag alatt van, még azoknak a szektoroknak a teljesítménye sem éri el a régiós átlagot, melyek kevésbé szenvedték meg a válságot. Az egy főre jutó reál GDP alapján a válság után Magyarország alaposan leszakadta a régiótól, bár 2006-ig tudtuk tartani az "iramot" szomszédainkkal.

Az egy főre jutó reálfogyasztás alapján Benczúr szerint ma a 80-as évek végének szintjére estünk vissza, míg például a szlovákok és a csehek képesek voltak a megfékezni a nagy visszaesést. A 88-as osztrák fogyasztási szint 60 százalékánál járunk most, 25 év elteltével ez bő 20 bázispontos javulás ugyan, de a régió többi országa ennél sokkal jobban teljesített.

Az elmúlt 25 évet vizsgálva a GDP adatok azt mutatják, hogy Magyarország utolsó lett a régiós "tornasorban".

Az elmúlt negyed évszázad gyökeres változásokat hozott, a gazdaság sokat nőtt ugyan, de a makroadatok részletes vizsgálata alapján azt mondhatjuk, hogy konvergencia tekintetében van még mit bepótolnunk. Ez a többi visegrádi országra csak kisebb részben igaz - húzta alá Benczúr.

A Benczúrék által vezetett kutatás egyik legsarkosabb megállapítása, hogy a feltörekvő országokban az export kontraciklikusabb, mint a fejlettek esetében. A kutatás egy másik fontos eredménye, hogy a magyar gazdaság belső "mechanikája" már inkább a fejlettekéhez hasonló.

Makro / Külgazdaság Boris Johnson intenzív osztályra került
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 21:40
Vasárnap este szállították kórházba a brit miniszterelnököt, akinek napközben rosszabbodott az állapota.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: belobbantak Stockholm és Oslo migráns negyedei
Káncz Csaba | 2020. április 6. 21:03
A svéd- és norvég fővárosban a szomáliaiak felülreprezentáltága a halottak között a zsúfolt szállásaiknak köszönhető, valamint alacsony szintű hozzáférésükhöz a járvánnyal kapcsolatos információkhoz. A többnyelvű felvilágosító kampány mindkét országban elkésett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Palkovics elárulta, mennyivel száll be az állam a bérköltségbe
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 6. 20:31
Az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv legfontosabb eleme a meglévő munkahelyek védelme a koronavírus-járvány idején - jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M1 aktuális csatornán hétfő este.
Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzt csatornázott Orbán Viktor a gazdaságba pár perc alatt
Székely Sarolta | 2020. április 6. 16:43
A programokból ugyan csak 1-1 intézkedést emelt ki a bejelentés során Orbán Viktor miniszterelnök, már ezek is közel 3100 milliárd forintot irányítottak a magyar gazdaságba. 
Makro / Külgazdaság Duplájára nőtt a rendőri intézkedések száma Budapesten
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 12:35
Nem állít valósat a New York Times-ban megjelent cikk, miszerint Magyarország már régóta a tömeges fertőzések időszakában lenne, valamint szombatról vasárnapra virradóan duplájára nőtt a rendőri intézkedések száma Budapesten - többek között ezek derültek ki az operatív törzs mai tájékoztatóján. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor délben bejelentést tesz
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 11:16
A miniszterelnök várhatóan az országmentő gazdasági csomag részleteit fogja ismertetni.
Makro / Külgazdaság Már 1,28 millió korona-fertőzött van a világban
MTI | 2020. április 6. 09:51
Tovább szigoríthat Szlovákia, reménykedik Ausztria. Megszólalt a brit királynő, már a New York-i tigrisek is elkapták a vírust. Nemzetközi körkép.
Makro / Külgazdaság Elő a maszkokat: ma összeül az Országgyűlés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 6. 08:34
A rendeleti kormányzás életbe lépése óta kissé súlytalanná vált Országgyűlés ma kezdi meg soron következő négynapos ülését. A napirendi pontok között nem szerepel a veszélyhelyzet visszavonása, de mentelmi ügyekben dönthetnek a honatyák - legalábbis aki bemegy dolgozni.
Makro / Külgazdaság Trump már látja a fényt az alagút végén
MTI | 2020. április 6. 08:27
Az amerikai elnök szerint közle lehet a járvány vége az USA-ban. A következő két hétben azonban még várhatóan jelentősen emelkedni fog a koronavírusban elhunytak aránya az országban.
Makro / Külgazdaság Rengetegen fognak túlórázni - újabb rendeleteket adott ki a kormány
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 07:25
Újabb kormányrendeletek jelentek meg vasárnap éjszaka a Magyar Közlönyben, ezúttal mind a járványhelyzethez szorosan kapcsolódó témában született, a rendvédelmi szervekről, honvédekről, büntetés-végrehajtásról, valamint az ingyenes parkolásról és a SZÉP-kártyáról is. Ezek közül emeltünk ki néhány fontosabbat, érdekesebbet. 
Friss
hírlevél