BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. október 22. 06:10

Bár az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt.-be olvadó MNB-Jóléti Humán Szolgáltató és Üzemeltető Kft. tőkehiánnyal küzd, lapunk érdeklődésére a jegybank tevékenység-átszervezési, humánerőforrás-optimalizációs és költséghatékonysági okokkal indokolta a szeptember 30-ai döntést, amely a friss cégközlönyben jelent meg.

Alig egy hét leforgása alatt egyszerre két társaságot is alapított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 nyarán. Az MNB-Jóléti Humán Szolgáltató és Üzemeltető Kft.-t alapvetően azért hozta létre, hogy fenntartsa és üzemeltesse a nettó 415 millió forintért megvásárolt tiszaroffi Borbély-kúriát, amelyben a jegybank később kialakította a Tiszaroffi Képzési és Szabadidőközpontot. Emellett e kft. azt is a feladatául kapta, hogy az MNB által meghatározott üdülési és egyéb szolgáltatásokat, konferenciákat, oktatásokat, továbbképzéseket, kihelyezett testületi üléseket tartson. Továbbá, hogy üzemeltesse az MNB munkahelyi büféit, s nyújtson a jegybanknak catering- és teátrumüzemeltetési szolgáltatásokat.

Repült a Bálna

Az MNB-Jóléti Kft. neve 2017 végén is felmerült, amikor a Bálna értékesítésére a Fővárosi Közgyűlés által kiírt tender iránt heten is érdeklődtek, a pályázati dokumentációt azonban egyedül a jegybank leánycége vásárolta meg, mégsem tett ajánlatot. Ezt az MNB egy sajtóközleményben azzal indokolta, hogy Lázár János, az akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter 2017. november 30-án bejelentette: a központot megvásárolják a Magyar Turisztikai Ügynökség számára. (Végül a Fővárosi Közgyűlés 2018. január 24-én eredménytelennek nyilvánította a nyilvános versenyeztetési eljárást, a kormány azonban csak az idén július elején, a Magyar Közlönyben megjelent jogszabály alapján adná, egy rendeletmódosítással – ami a kiemelt turisztikai jelentőségű állami ingatlanok valamint azok vagyonkezelőjére vonatkozik – a Magyar Turisztikai Ügynökség vagyonkezelésébe a Bálna épületét.)

Az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt. látja el a jegybank központi épületeinek élőerős őrzés-védelmét, így az MNB felügyeleti tevékenységének helyt adó épület, valamint az MNB Logisztikai Központ élőerős őrzés-védelmét is. A bankok bankja ez utóbbi helyszínen végzi minden készpénzzel kapcsolatos feladatát, vagyis a készpénzellátást, a bankjegyek feldolgozását és tárolását.

Vezérigazgatója Marosán Attila, aki 2010-től a Köztársasági Őrezred személyvédelmi főosztályát vezette, egykor pedig Mádl Ferenc és Sólyom László köztársasági elnököket is védte. A Bankbiztonsági igazgatóság vezetőjévé pedig 2016 novemberében Holló Attila Csabát nevezték ki, alapvetően Matolcsy György jegybankelnök személyes védelmére. Holló korábban egyebek mellett a Köztársasági Őrezred Személyvédelmi Főosztályának helyettes vezetője és a Delegációs és Rendezvénybiztosító Osztály vezetője volt, azaz testőri minőségben Orbán Viktor mellett dolgozott.

Az MNB-Biztonsági Zrt. egyébként 2015 novemberében alapított egy céget, a Qualitas Védelmi Tanácsadó Kft.-t 140 milliós alaptőkével, s akkori sajtóhírek szerint a Qualitas feladata lett volna az elnök, a lakása és az alelnökök védelme. Ám alig egy évvel később végelszámolás alá került, miután közel 45 millió forintos mínuszt halmozott fel.

Egyedül nem megy

Most az MNB úgy döntött, hogy a két cégből egyet csinál, úgy, hogy az MNB-Jóléti Kft. beolvad az MNB-Biztonsági Zrt.-be – derül ki a legfrissebb cégközlönyből. A június 30-ai vagyonmérleg-tervezet szerint az összeolvadás utána jegyzett tőke 1 milliárd 66 millió, a saját tőke közel 1,4 milliárd lesz. A befektetett eszközök csaknem 800 milliót tesznek ki, a rövid lejáratú kötelezettségek pedig 257,6 milliót.

A beolvadás előtt az MNB-Jóléti Kft. saját tőkéje 647,8 millió forint volt, 208,6 millióval kevesebb a jegyzett tőkéjénél. Ez a viszony a két mutató között azonban már régebb óta fennáll. A céginformációk szerint 2017 végén 677 milliós saját tőke állt szemben 785 milliós jegyzett tőkével, 2018 végén pedig 701,4 millió vs. 808,5 millió. Márpedig a Polgári törvénykönyv szerint, ha egy társaság saját tőkéje a jegyzett tőkéje alá esik, akkor gondoskodni kell e helyzet rendezéséről, jelesül tőkeleszállítást kell végrehajtania.

Azáltal azonban, hogy a kft-t a jegybank beolvasztja az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt.-be, ez a probléma megoldódik. Lapunk kérdésére mégsem ezzel indokolta az MNB a két társaság összeolvasztását. „Az egyesülés mögött tevékenység-átszervezési, humánerőforrás optimalizációs és költséghatékonysági érvek állnak” – válaszolta írásban a jegybank kommunikációs igazgatósága. Míg az MNB-Biztonsági Zrt.-ben 2018 végén 117-en álltak alkalmazásban, addig az MNB-Jóléti Kft.-ben huszan.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Putyin áldásával: magyar-szerb, két jóbarát
Káncz Csaba | 2020. július 12. 15:04
A Nyugat elszörnyedve figyeli, ahogyan ütemesen konvergálnak a hazai és a szerb közállapotok. Az utóbbi napok széleskörű tüntetései megkérdőjelezik a szerb állampárt legitimitását. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kiderült, miért lőtte le Irán az utasszállító repülőt januárban
MTI | 2020. július 12. 14:29
A katonai radar hibás kezelése, valamint több emberi mulasztás vezethetett az ukrán utasszállító gép lelövéséhez januárban - derül ki az iráni polgári repülési igazgatóság szombat este közzétett jelentéséből.
Makro / Külgazdaság Utazási szigorításokat vezet be a kormány - itt az országok besorolása
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 11:34
Belföldön nem lát okot korlátozásra a kormány, de a beutazást megszigorítják. Románia sárga kategóriába került, Horvátország nem esik korlátozás alá - egyelőre. 
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza Gulyás Gergely bejelentését
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Friss
hírlevél