BUX
36 340.47
-0.02%
-6.00
OTP
10 690.00
+2.30%
+240.00
MOL
1 987.00
-0.30%
-6.00
RICHTER
6 765.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
400.00
+0.25%
+1.00
 
2019. október 22. 06:10

Bár az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt.-be olvadó MNB-Jóléti Humán Szolgáltató és Üzemeltető Kft. tőkehiánnyal küzd, lapunk érdeklődésére a jegybank tevékenység-átszervezési, humánerőforrás-optimalizációs és költséghatékonysági okokkal indokolta a szeptember 30-ai döntést, amely a friss cégközlönyben jelent meg.

Alig egy hét leforgása alatt egyszerre két társaságot is alapított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 nyarán. Az MNB-Jóléti Humán Szolgáltató és Üzemeltető Kft.-t alapvetően azért hozta létre, hogy fenntartsa és üzemeltesse a nettó 415 millió forintért megvásárolt tiszaroffi Borbély-kúriát, amelyben a jegybank később kialakította a Tiszaroffi Képzési és Szabadidőközpontot. Emellett e kft. azt is a feladatául kapta, hogy az MNB által meghatározott üdülési és egyéb szolgáltatásokat, konferenciákat, oktatásokat, továbbképzéseket, kihelyezett testületi üléseket tartson. Továbbá, hogy üzemeltesse az MNB munkahelyi büféit, s nyújtson a jegybanknak catering- és teátrumüzemeltetési szolgáltatásokat.

Repült a Bálna

Az MNB-Jóléti Kft. neve 2017 végén is felmerült, amikor a Bálna értékesítésére a Fővárosi Közgyűlés által kiírt tender iránt heten is érdeklődtek, a pályázati dokumentációt azonban egyedül a jegybank leánycége vásárolta meg, mégsem tett ajánlatot. Ezt az MNB egy sajtóközleményben azzal indokolta, hogy Lázár János, az akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter 2017. november 30-án bejelentette: a központot megvásárolják a Magyar Turisztikai Ügynökség számára. (Végül a Fővárosi Közgyűlés 2018. január 24-én eredménytelennek nyilvánította a nyilvános versenyeztetési eljárást, a kormány azonban csak az idén július elején, a Magyar Közlönyben megjelent jogszabály alapján adná, egy rendeletmódosítással – ami a kiemelt turisztikai jelentőségű állami ingatlanok valamint azok vagyonkezelőjére vonatkozik – a Magyar Turisztikai Ügynökség vagyonkezelésébe a Bálna épületét.)

Az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt. látja el a jegybank központi épületeinek élőerős őrzés-védelmét, így az MNB felügyeleti tevékenységének helyt adó épület, valamint az MNB Logisztikai Központ élőerős őrzés-védelmét is. A bankok bankja ez utóbbi helyszínen végzi minden készpénzzel kapcsolatos feladatát, vagyis a készpénzellátást, a bankjegyek feldolgozását és tárolását.

Vezérigazgatója Marosán Attila, aki 2010-től a Köztársasági Őrezred személyvédelmi főosztályát vezette, egykor pedig Mádl Ferenc és Sólyom László köztársasági elnököket is védte. A Bankbiztonsági igazgatóság vezetőjévé pedig 2016 novemberében Holló Attila Csabát nevezték ki, alapvetően Matolcsy György jegybankelnök személyes védelmére. Holló korábban egyebek mellett a Köztársasági Őrezred Személyvédelmi Főosztályának helyettes vezetője és a Delegációs és Rendezvénybiztosító Osztály vezetője volt, azaz testőri minőségben Orbán Viktor mellett dolgozott.

Az MNB-Biztonsági Zrt. egyébként 2015 novemberében alapított egy céget, a Qualitas Védelmi Tanácsadó Kft.-t 140 milliós alaptőkével, s akkori sajtóhírek szerint a Qualitas feladata lett volna az elnök, a lakása és az alelnökök védelme. Ám alig egy évvel később végelszámolás alá került, miután közel 45 millió forintos mínuszt halmozott fel.

Egyedül nem megy

Most az MNB úgy döntött, hogy a két cégből egyet csinál, úgy, hogy az MNB-Jóléti Kft. beolvad az MNB-Biztonsági Zrt.-be – derül ki a legfrissebb cégközlönyből. A június 30-ai vagyonmérleg-tervezet szerint az összeolvadás utána jegyzett tőke 1 milliárd 66 millió, a saját tőke közel 1,4 milliárd lesz. A befektetett eszközök csaknem 800 milliót tesznek ki, a rövid lejáratú kötelezettségek pedig 257,6 milliót.

A beolvadás előtt az MNB-Jóléti Kft. saját tőkéje 647,8 millió forint volt, 208,6 millióval kevesebb a jegyzett tőkéjénél. Ez a viszony a két mutató között azonban már régebb óta fennáll. A céginformációk szerint 2017 végén 677 milliós saját tőke állt szemben 785 milliós jegyzett tőkével, 2018 végén pedig 701,4 millió vs. 808,5 millió. Márpedig a Polgári törvénykönyv szerint, ha egy társaság saját tőkéje a jegyzett tőkéje alá esik, akkor gondoskodni kell e helyzet rendezéséről, jelesül tőkeleszállítást kell végrehajtania.

Azáltal azonban, hogy a kft-t a jegybank beolvasztja az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt.-be, ez a probléma megoldódik. Lapunk kérdésére mégsem ezzel indokolta az MNB a két társaság összeolvasztását. „Az egyesülés mögött tevékenység-átszervezési, humánerőforrás optimalizációs és költséghatékonysági érvek állnak” – válaszolta írásban a jegybank kommunikációs igazgatósága. Míg az MNB-Biztonsági Zrt.-ben 2018 végén 117-en álltak alkalmazásban, addig az MNB-Jóléti Kft.-ben huszan.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Komoly csomaggal készül az Európai Bizottság
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 28. 16:54
Az Európai Bizottság bemutatta a koronavírus-járvány okozta válság utáni gazdasági helyreállítást és az ellenállóképesség erősítését segítő pénzügyi eszközét sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Itt a top 10-es lista: ezeket az országokat sújtja legjobban a koronavírus
Wéber Balázs | 2020. május 28. 16:46
Belgiumban a legmagasabb az egymillió lakosra jutó koronavírusos áldozatok száma a világon. A top 10-be Európán kívülről csupán az Egyesült Államok fért be. Ott van a listán a különutas Svédország is, ahol ugyanakkor még karantén nélkül is kisebb a halálozási ráta, mint a szigorú karantént bevezető legfertőzöttebb európai országokban.
Makro / Külgazdaság Még mindig milliók kértek munkanélküli segélyt Amerikában
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 15:43
Úgy tűnik, hogy némi enyhülés látszik az Egyesült Államok munkaerőpiacán, a heti új munkanélküli segélykérelmek a múlt heti 2,4 millióhoz képest 2,1 millióra csökkentek.
Makro / Külgazdaság Ezért csúszhat a BMW-gyár építése?
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 15:28
Néhány hete komoly polémia kerekedett a Debrecenben épülő BMW-gyár körül, a sajtóban az jelent meg, hogy jelentősen csúszik a beruházás, míg Szijjártó Péter miniszter ezt cáfolta. Most viszont úgy tűnik, hogy az esetleges csúszás nem a járvány, hanem a magyar fél miatt következhet be.
Makro / Külgazdaság Több tízezer magyart fertőzhetett meg észrevétlenül a koronavírus
Gáspár András | 2020. május 28. 12:36
Csütörtökön is sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs, különösebb izgalmak és Müller Cecília nélkül.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: fél évet csúszik az egyszer használatos műanyagok betiltása
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 12:08
A kormány szerdai ülésén döntött még az iskolaőrség létrehozásáról. 
Makro / Külgazdaság Milliárdokkal toldja meg Áder János alapítványát a kormány
Valkai Nikoletta | 2020. május 28. 10:02
Létrejött egy tőkealap, vele 5 milliárd forint támogatást adnak klímavédelmi célokra.
Makro / Külgazdaság Már a járvány előtt visszaestek a beruházások
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 09:51
Állandó vita tárgya, hogy az uniós források nélkül milyen növekedésre lenne képes a magyar gazdaság. Az első negyedéves beruházási adatok ebből a szempontból is érdekesek.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-hatás: 100 ezer áldozat, 40 millió munkanélküli az USA-ban
Wéber Balázs | 2020. május 28. 09:47
Százezer fölé nőtt az Egyesült Államokban a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma. A járvány elleni védekezés ugyanakkor eddig csaknem 40 millió amerikai állásába került.
Makro / Külgazdaság Lemondott a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Nagy Márton
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 09:36
Más fontos vezetői megbízatás miatt távozik Nagy Márton - úgy tudjuk, elhagyja a Magyar Nemzeti Bankot.
Friss
hírlevél