Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Magyarországon 2006 óta lényegében nem nőtt a GDP - mondta Bod Péter Ákos. A Corvinus Egyetem professzora szerint a kormány túl sok konfliktusos ügyet vállalt magára, Vértes András szerint a jogbizonytalanság és a kiszámíthatatlanság a legnagyobb baja a hazai gazdaságban.

A "Magyarország hogyan tovább? - gazdasági boksz utca" című rendezvénysorozat nyitó eseményén, amelyet a Menedzserek Országos Szövetsége szervezett, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke Vértes Andrással, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnökével cserélt véleményt a magyar gazdasági folyamatokról. Mindkét szakember egyetértett abban, hogy a mostani nehéz gazdasági helyzetből az ország csak lassan lábalhat ki. Vértes András hozzátette: a tényleges kilábaláshoz szerinte elengedhetetlen lenne a szakemberek közvetlen véleménycseréje.

Nem sikerült bebikázni a motort

Bod Péter Ákos kifejtette: a mostani kormányzat gazdaságpolitikai törekvése arra irányult, hogy ne megszorításokkal, hanem a munkára való ösztönzéssel, valamint az állam aktivitásának növelésével hozza lendületbe a magyar gazdaságot. Jelezte ugyanakkor, hogy a gazdaság motorjait ténylegesen nem sikerült beindítani, mivel 2010-11-ben a GDP növekedése 1 százalék körüli volt, míg az idén várhatóan nem nő a GDP Magyarországon. Jövőre azonban már ambiciózusabb növekedési célt, a GDP 1,6 százalékos emelkedését tűzte ki a kormány gazdaságpolitikája.

A volt jegybankelnök a kormány javára írta, hogy nekilátott a munkaerőpiac megreformálásának, ami szerinte nem kis feladatot jelent. Megjegyezte: ő maga nem vágott volna bele ebbe a munkába a jelenlegi gazdasági körülményeket ismerve.

Bod Péter Ákos úgy vélte: összességében a kormány túl sok konfliktusos ügyet vállalt magára. Kiemelte: szerinte ez abból is adódhatott, hogy az első Orbán-kormány idején az ország még nem volt az Európai Unió tagja. A kis- és középvállalkozások megsegítésének eredményei, amit a kormány célul tűzött ki, még nem látszanak - jegyezte meg.

A jogbizonytalanság és a kiszámíthatatlanság a legnagyobb baj

Vértes András a helyzetet értékelve elmondta: a 2007-es magyar GDP-hez képest most a magyar bruttó hazai termék 4,7 százalékkal alacsonyabb.

Jelezte: a lakossági fogyasztás az akkorihoz képest 10 százalékkal mérséklődött, míg a beruházások 18 százalékkal estek vissza. A közgazdász szerint a magyar gazdaság bajainak eredője pillanatnyilag a jogbizonytalanság, a gazdasági kiszámíthatatlanság, valamint a hibás gazdaságpolitika. Vértes András hangsúlyozta: a hibás gazdaságpolitika pillanatnyilag a magyar gazdaságban kisebb gond, mint az előző két "bajforrás".

Hozzátette: a GDP idei csökkenése, illetve a jövő évi növekedése lényegében kioltja egymást, és együtt nulla eredőt eredményez. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a gazdasági bajokból való kiút nehéz és hosszú lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A kormány meggondolta magát, mégsem kell kerekíteni a gépjárműadót
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 20:30
Benyújtották az adócsomagot, az újkeletű alapítványok az adózásban is rendkívüli kivételeket fognak élvezni. Indulhat a vagyonkimentés?
Makro / Külgazdaság Trump áll nyerésre a republikánus párt polgárháborújában
Káncz Csaba | 2021. május 11. 18:17
A republikánus párt mély belső megosztottsága egyre inkább akadályozza a párt azon képességét, hogy koherens szakpolitikai stratégiát dolgozzon ki. Márpedig Trump nem hajlandó pártbeli alkukra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Három hónap után láttak újra külföldi vendéget a Balatonnál
Vég Márton | 2021. május 11. 17:01
A minimális belföldi turizmuson kívül német, ukrán és román üzletemberek, vendégmunkások tartották életben a hazai szálláshelyeket, de a visszaesés így is 70 százalékos tavaly márciushoz képest, amikor már regisztálták az első koronavírusos betegeket.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: folytatódnak az adókönnyítések
MTI | 2021. május 11. 16:33
A pénzügyminiszter több könnyítést is bejelentett. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor sikeresen megosztotta az ellenzéki önkormányzatokat
Vég Márton | 2021. május 11. 16:02
Több ellenzéki város polgármestere is részben vagy teljesen elégedett a kormány által adott önkormányzati kompenzáció mértékével. Ugyanakkor megint Budapest a legnagyobb vesztes.
Makro / Külgazdaság Ahogy megírtuk: az étolaj drágult a legdurvábban a boltokban
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 13:55
Tavaly nyáron volt utoljára ilyen drága a nyugdíjasok élete, mint áprilisban.
Makro / Külgazdaság Elszabadultak az árak – közel egy évtizede nem volt ekkora infláció
Király Béla | 2021. május 11. 10:03
Az optimistának nem nevezhető elemzői várakozásokat is meghaladta a fogyasztói árindex áprilisi emelkedése. A havi inflációs mutató 2012 óta nem volt ilyen magas, a KSH jelentése szerint 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel száz újabb áldozat, de sokan kaptak oltást
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 09:50
Újra felpörgött az oltakozás, viszont alig van tesztelés.
Makro / Külgazdaság Az Egyesült Államokban engedélyezték a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával
MTI | 2021. május 11. 07:30
Engedélyezte a 12-15 év közötti gyerekek beoltását a koronavírus elleni, amerikai-német fejlesztésű Pfizer-vakcinával hétfőn az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA).
Makro / Külgazdaság A Balaton élővilága is miniszteri biztost kapott
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 06:41
Sok dolga lesz az új balatoni miniszteri biztosnak.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.