4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint azért kellett kiírni a decemberben esedékes előre hozott választást, mert az eddigi parlament megakadályozta a brit EU-tagság megszűnéséről hozott népszavazási döntés végrehajtását.
Jeremy Corbyn egy november 21-i kampányrendezvényen Birminghamben. EPA/NEIL HALL

A konzervatív párti kormányfő, aki a BBC televízió péntek esti választási műsorában vett részt, kijelentette: ő nem akart volna decemberben parlamenti választást tartani, de ez elkerülhetetlenné vált, miután a választási kampány kezdetén feloszlatott előző törvényhozás "blokkolta a Brexitet".

Újabb népszavazást akar a Munkáspárt

Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje ugyanebben a műsorban megerősítette, hogy ha pártja a december 12-ére kiírt előre hozott parlamenti választáson kormányra kerülne, új Brexit-megállapodásról kezdene tárgyalásokat az Európai Unióval (EU), és az egyezményt népszavazásra bocsátaná.

A BBC választási műsorában Johnson és Corbyn mellett részt vett Nicola Sturgeon skót miniszterelnök és Jo Swinson, a harmadik legnagyobb országos párt, a Liberális Demokraták vezetője is.

Johnson véghezvinné a Brexitet

A politikusok nem egymással vitáztak a kétórás, éjszakába nyúló fórumon, hanem egymás után léptek a pódiumra, és egyenként fél órán át a meghívott, reprezentatív módon kiválasztott közönség kérdéseire válaszoltak.

Boris Johnson a műsorban kijelentette: azt szeretné, hogy "a jövő év fantasztikus év legyen", de ehhez az szükséges - tette hozzá -, hogy

véghezvigyük a Brexitet.

A brit kormányfő szerint a brit gazdaságot sem lehet mozgásba lendíteni, amíg a Brexit-folyamat le nem zajlik.

Kijelentette:

semmi más nem okoz olyan mértékű bizalmi korróziót a brit politikában, mint az, hogy három és fél évvel a kilépésről döntő népszavazás után még mindig lezáratlan a Brexit ügye.

Johnson szerint az Egyesült Királyság a Brexit január 31-i határnapján kilép az EU-ból, mivel megvan a kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodás.

Corbyn semleges maradna

Az egyetlen tényleges és komoly horderejű újdonság Jeremy Corbyn részéről hangzott el a műsorban. A Munkáspárt vezetője ugyanis most először válaszolt konkrétan arra a kérdésre, hogy egy esetleges újabb EU-népszavazáson ő személyesen a további brit EU-tagság vagy a kilépés mellett kampányolna-e.

A Labour minap ismertetett választási programja leszögezi: ha a december 12-i parlamenti választáson a párt kormányra kerül, új megállapodást kíván kötni az unióval a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, és ezt az egyezményt hat hónapon belül jogilag kötelező erejű népszavazásra bocsátaná.

A Munkáspárt programja szerint a referendum szavazólapján szerepelne az a választási lehetőség is, hogy az Egyesült Királyság maradjon az unió teljes jogú tagja.

Jeremy Corbyn eddig nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni arról, hogy a tervezett népszavazáson ő az új Brexit-megállapodás vagy a bennmaradás mellett kampányolna.

A BBC péntek esti választási műsorában azonban az erre vonatkozó kérdésre - most első ízben - kijelentette:

miniszterelnökként semleges álláspontra helyezkedne a kampányban annak érdekében, hogy a választók döntését hitelesen teljesíthesse.

A Munkáspárt vezetője külön hangsúlyozta, hogy a választók ezt most hallhatták tőle először.

Corbynt megkérdezték arról is, hogy miniszterelnökként támogatná-e az újabb skót függetlenségi népszavazást, de a Labour vezetője úgy válaszolt, hogy a munkáspárti kormány első két évében biztosan nem.

Újabb skót függetlenségi referendum?

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője - aki már jövőre szeretne referendumot tartani Skócia függetlenségéről - a BBC-műsorban ugyanakkor kijelentette:

ha a decemberi választáson a Konzervatív Párt nem szerezne abszolút többséget, ő kész lenne támogatni egy kisebbségi munkáspárti kormányt, ha Corbyn beleegyezne a skóciai függetlenségi népszavazás kiírásába.

Sturgeon egyenes utalást tett arra, hogy meggyőződése szerint a Munkáspárt vezetője hajlana a kompromisszumra ebben a kérdésben, ha ezen múlna, hogy az SNP támogatásával kormányt alakíthasson.

Jo Swinson, a Liberális Demokraták vezetője azt mondta, hogy ő is kész lenne "együttműködni" Corbynnal a konzervatívok újabb kormányalakításának megakadályozása végett, de koalícióra nem lépne a Munkáspárttal.

A skóciai függetlenségi népszavazást ugyanakkor a liberális párt sem támogatja.

Háttéranyagunk a témában: Indul a buli a briteknél - újabb kemény menetre számíthat Boris Johnson.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG