4p
Tegnap feloszlott a brit parlament, és ezzel megkezdődött a választási kampány. A britek gyakorlatilag arról szavaznak majd decemberben, hogy a konzervatív Boris Johnson vagy a munkáspárti Jeremy Corbyn kormányozza-e tovább az országot. Ezzel arról is döntenek, hogy valóban kilépjenek-e az EU-ból, vagy megpróbálják visszafordítani a projektet. Bár Johnson vezet, az erőviszonyok összességében nagyon kiegyenlítettek.
Boris Johnson a Downing Streeten 2019. október 28-án. EPA/ANDY RAIN

Szerda éjfélkor befejezte tevékenységét a brit parlament, és ezzel hivatalosan is megkezdődött az egyébként már javában tartó kampány a december 12-i előrehozott választásokra.

Boris Johnson miniszterelnök ma egyúttal formálisan is értesítette a londoni Buckingham-palotában II. Erzsébet királynőt a parlament feloszlásáról.

Johnson elbukta az első csatát

A választások kiírását a konzervatív kormányfő kezdeményezte, miután elvesztette addig is csupán minimális többségét a parlament alsóházában, és emiatt sorra bukta el a legfontosabb Brexit-szavazásokat. Ennek következtében nem tudta betartani egyik legfőbb ígéretét, azaz nem tudta határidőig, október végéig kiléptetni az Egyesült Királyságot az EU-ból.

A Johnsonnal szembeforduló rebellis konzervatívok és a munkáspárti, valamint liberális képviselők összefogásának eredményeként a parlament önjáróvá vált, és bár elviekben elfogadta a kormányfő Brüsszellel október közepén kötött kilépési megállapodását, a szűk határidőre hivatkozva mégsem engedte azt október végéig ratifikálni.

Egyúttal arra kényszerítette Johnsont, hogy – akarata ellenére – kérje az EU-tól a kilépési dátum újbóli kitolását. Ez meg is történt, így most 2020. január 31-ig van ideje a brit politikai elitnek  arra, hogy elfogadja a megállapodást, és 3,5 év után végrehajtsa a 2016. júniusi népszavazás döntését, azaz kiléptesse az Egyesült Királyságot az EU-ból.

A Brexitről is szavaznak

Hogy ez meg fog-e történni, az nagyban a választás végeredményétől függ majd – a britek ugyanis decemberben gyakorlatilag arról is dönteni fognak, hogy mi legyen a Brexittel: végrehajtsák, tárgyalják újra vagy bojkottálják az egészet.

Johnson természetesen azzal kampányol, hogy ha pártja nyer, akkor az általa dominált parlament elfogadja a kilépési egyezményt, és az ország rendezett körülmények között kilép az EU-ból. Erre már december közepén vagy végén sor kerülhet.

A megállapodás készen áll arra, hogy megsüssük. Hajtsuk végre a Brexitet, és vigyük előre az országot

írta a kormányfő a mai Daily Telegraphban. Szerinte a kilépés után – a nagyobb pénzügyi-gazdasági mozgástér révén – több száz milliárd font értékű befektetés áramolhat az országba.

Megakasztanák a kilépést

A 2010 óta ellenzékben lévő Munkáspárt viszont kész arra, hogy megakassza a szerinte súlyos károkat okozó Brexit folyamatát. Azt ígérik, hogy ha kormányra kerülnek, akkor újabb népszavazást rendeznek majd.

Nem a 2016-os népszavazás újbóli megrendezéséről van szó. Ez a választás arról szólna, hogy észszerű megállapodással lépjünk ki, vagy maradjunk az Európai Unióban

-áll a választási programjukban. Kormányra kerülésük után három hónapon belül új megállapodást kötnének az EU-val, és fél éven belül megrendeznék a népszavazást.

Ennél is radikálisabb álláspontot képviselnek Brexit-ügyben a liberális demokraták, akik szerint a Brexitet meg kell állítani: az Egyesült Királyság jobban jár, ha az EU-ban marad.

Johnson vezet, de...

Ami az esélyeket illeti, egyelőre Johnsonnak áll a zászló. November elején közölt közvélemény-kutatások szerint pártja a szavazatok 37 százalékára számíthat, a Munkáspárt 26 százalékot szerezhet, míg a liberális demokraták 17, a Brexit Párt pedig 11 százalékot kaphat.

A konzervatívok népszerűsége csaknem 15 százalékponttal nőtt azóta, hogy Johnson idén nyáron átvette a párt és az ország vezetését Theresa Maytől. A jelek szerint a tory szavazóbázis sokkal inkább vevő a jelenlegi kormányfő erősen brit párti politikájára, mint elődje puhább, kompromisszumot kereső hozzáállására.

Megosztott ország

Összességében egyébként kiegyenlítettek az erőviszonyok: a kilépéspárti erők (konzervatívok, Brexit Párt, UKIP)  támogatottsága gyakorlatilag ugyanakkora, mint a Brexitet nagyrészt ellenzőké (Munkáspárt, Liberális demokraták, Zöld Párt, Skót Nemzeti Párt).

Tehát a brit társadalom ugyanolyan megosztott, mint 2016-ban: akkor a választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a maradásra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG