<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A mai nap mindenki kapkodta a fejét: állítások és cáfolatok születtek viharos sebességgel a menekültügyben. Pedig a normális gazdasági élet is tartogatott volna elég kitárgyalnivalót - ez történt ma.

A mai nap a hírek és cáfolatok jegyében telt – s lényegében minden a menekültek körül forgott.

Kezdődött minden a MÁV nevezetes döntésével, hogy minden Nyugat-Európába tartó vonatát bizonytalan időre törli. Már ekkor sokaknak feltűnt, hogy furcsa, hogy az intézkedéssel egy időben a migránsokat visszaengedték a Keleti pályaudvarra, ahol ők lényegében megrohamoztak egy Sopron felé induló vonatot. Délután egyébként a MÁV is megpróbálta megmagyarázni lépésének indokait.

A vonatról ugyanakkor kiderült, hogy a hivatalos szervek elképesztően cinikus megoldása arra, hogy a pályaudvaron felgyűlt embereket eltüntessék a fővárosból.

Miután a várható volt, hogy a bicskei állomáson felsorakozott rendőr-sorfal és a menekülttáborhoz történő szállításra kirendelt buszok látványa ráébreszti a menekülteket, hogy át lettek verve, nem volt meglepő, hogy történtek olyan esetek az állomáson, amelyek nyomán olyan képek járhatták be percek alatt a világot, amely aligha vetett jó fényt hazánkra. (A vonaton több újságíró és fényképész tartott a menekültekkel.) Ennek okán nem volt meglepő, hogy a rendőrség az MTI híre szerint műveleti területté nyilvánította a bicskei állomást. Amikor ez a hír körbefutott (s persze ismét nem aratott szimpátiát, akkor a rendőrség gyorsan és határozottan cáfolta a nemzeti hírügynökség korábbi hírét, állítva: nem nyilvánították műveleti területté a bicskei vasútállomást.

Történt mindez azokban az órákban, amikor az EU vezetői a menekültkérdés megoldásáról tárgyaltak. Orbán Viktor miniszterelnök – sokak szerint szembemenve a Nemzeti Konzultáció alapjait megfogalmazó tételekkel – Brüsszelben arról beszélt, hogy egyetlen menekült sem akar Magyarországon maradni, ezért nekünk csak az ő regisztrációjuk a feladatunk.

Sajnos, nap közben a miniszterelnök és kancelláriaminisztere is Németországra mutogatott, ott viszont nem nézték túlságosan jó szemmel, hogy őket nevezi ki a menekültválság fő okozóinak a magyar kormányfő. Az már csak hab a tortán, hogy az uniós csúcson megfogalmazott új javaslatokról napközben csak a külföldi honlapokat nézegetve lehetett itthon hírt kapni.

A civil segítők türelme is fogytán: a tegnapi tüntetésük nyomán a stúdióban vendégül látott képviselőjük arról beszélt: nem akarnak politizálni, de azt sem, ha elvben állami feladatokat testálnának egyre nagyobb mértékben rájuk. Szó esett arról is, miért nincs mondjuk útlevele a menekülteknek.

Persze, közben azért zajlott az élet a gazdaságban is. Ismét kaptunk egy kellemes kiskereskedelmi adatot, amit persze illik annak fényében kezelni, hogy sok elemző szerint egyszerűen a kereskedelem tisztulása, a pénztárgépek az okozói a dinamikának.

Megkezdődött Miskolcon a közgazdász vándorgyűlés. Az első nap talán legnagyobb érdeklődéssel várt előadásában Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója cáfolta azokat a véleményeket, mely szerint a bankok nem akarnak hitelezni, arra ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az elmúlt évtized komoly veszteségei óvatosabbá tették a bankokat. Persze, kérdés, lehet-e hitelbővülést várni akkor, ha a növekedés lassulása várható.

Az elmúlt napok hírei kapcsán annak is igyekeztünk utánajárni, hogy mit kell tenniük az Astra Biztosító ügyfeleinek azt követően, hogy az anyacég Romániában tönkrement. Ez az első fióktelep-csőd, ami kapcsán véleményünk szerint a kgfb-esetében bizonyosan szabályozói lépések megtételére volna szükség.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Makro / Külgazdaság Szenátusi elnök: a kórház szerint Milos Zeman jelenleg nem képes ellátni feladatait
MTI | 2021. október 19. 07:48
Milos Zeman cseh államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat - jelentette be hétfőn Prágában Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, aki néhány napja kért a kórháztól hivatalos véleményt Milos Zeman egészségi állapotáról.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos