<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Péntek este nem tehetett mást a görög kormány, minthogy engedett a hetek óta játszott orosz rulettben. Európa nyilvánvalóvá tette, hogy nincs komoly engedmény, a görög kassza pedig kiürült.

Minden jó, ha jó a vége

Végre összejött a megegyezés, pontosabban az eddigi program 4 hónapos meghosszabbítása. Ez csak annyit jelent, hogy az ország a lélegeztető gépen marad, amíg meg nem egyeznek egy új programról. És még ennek is van egy feltétele: ma be kell adnia a görög kormánynak egy listát, hogy az eddigi vállalásokat mivel egészíti még ki, hogy a 4 hónapos időszak alatt ugyanolyan egyensúly és elsődleges költségvetési többlet legyen, mint eddig.

Tárgyalástechnika: amikor Bruce Willis  az arcodba üvölti, hogy Hazug!

Nem volt sétagalopp a megegyezéshez vezető út: a Bruce Willishez hasonlított görög pénzügyminiszter állítólag üvöltözött és hazugnak nevezte az eurócsoport elnökét. Részletek >>

Mindez azt jelenti, hogy fizetési könnyítést, egyensúlyrontást, költekezési lehetőséget, adósság elengedést vagy halasztást nem értek el a görögök, és Európa nem is engedhetett ezekben. Ami mozgásterük maradt, az a költségvetési bevételek és kiadások szerkezetének alakítása anélkül, hogy az egyenleg változna. Például megnövelhetik az adóbeszedés hatékonyságát, vagy mérsékelhetik az állami bürokráciát, és az így befolyó többletforrást tetszés szerint elkölthetik (pl. elhalasztják vagy mérséklik a tervbe vett áfa emelést).

Kábították a népet?

Ezek után azzal vádolják a görög kormányfőt, hogy illúziót árult a választóknak a kampányban, hisz tényleges, komoly mozgástere nincs. Ezt Ciprasz úgy próbálta tompítani, hogy nagy görög tárgyalási sikernek nevezte az eredményeket. Ez így jól is van, a választókat meg kell nyugtatni, illúzióik egy részét meghagyni. Ez egyáltalán nem rossz taktika, itthon is bevált már.

hirdetés

A görög nép viszont tényleg örül. Na nem az eredménynek, hanem annak, hogy sikerül az eurózónában maradni, és megtakarításaik biztonságban lesznek. Nagyon jól tudták, hogy a legrosszabb megoldás az euró elvesztése, ehhez képest a jelenlegi szigorú gazdaságpolitika csak apró kellemetlenség.

Varufakisz pénzügyminiszter vasárnap nagyon bizonygatta, hogy hibátlan listát állít össze mára, melyet a pénzügyminiszterek biztosan elfogadnak. Most már tudja, hogy vékony jégen táncol, hisz ha nem fogadják el ajánlatát, akkor a 3 napos ünnep után már könnyen arra ébredhetne a görög nép, hogy nincs mit felvenni a bankokból.

Magyarázzák a bizonyítványt

Mindazonáltal kommunikációs szinten próbálják elfogadhatóbbá tenni a helyzetet. Törölték pl. a trojka kifejezést, és diszkréten csak a „3 intézményt” emlegetik. Ciprasz közölte: Görögország maga mögött hagyta a megszorításokat, a mentőprogramot és a trojkát. A választókat meg kellett nyugtatni.

Az ellenzék kemény szavakkal ostorozta a kormányt. Közölték, hogy az bármilyen propaganda kampányt folytat, nem tudják elfedni azt a tényt, hogy illúziókba ringatták, majd becsapták a választóikat.

Mindazonáltal a pénteki megállapodás időt jelent a görögöknek, 4 hónap alatt felkészülhetnek a következő mentőcsomagra úgy, hogy ezt a nép számára is elfogadhatóbb köntösbe csomagolják. Görögország most már az egyetlen, amelyik újabb mentőcsomagra szorul, miután Portugália és Írország már túljutottak a sajátjaikon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bedőlhetnek-e hotelek és éttermek a 4. hullám miatt? - A Hét videója
Izsó Márton - Mester Nándor | 2021. december 3. 18:56
Papíron tele lesznek a hazai hotelek és éttermek az adventi időszakban, de a 4. hullám keresztbe tehet nekik. Van-e, lesz-e elég külföldi turista? Mire és mennyit költenek itt, ha jönnek? És mi lesz, ha a magyarok sem özönlenek? Budapesti helyzetkép munkatársainktól: Mester Nándortól és Izsó Mártontól.
Makro / Külgazdaság Meglepetés jött Amerikából
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 17:03
Novemberben a vártnál jobban csökkent a munkanélküliségi ráta, ugyanakkor a becsültnél jóval kevesebb új munkahely jött létre.
Makro / Külgazdaság A nap képe: keserű, ha eltörik a törökméz 
Valkai Nikoletta | 2021. december 3. 16:03
Hónapok óta tartja lázban a világot a dél-koreai sorozat, a Squid Game – és persze az abban szereplő játékok.
Makro / Külgazdaság Energiasokkokat jósol Matolcsy György
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 15:26
A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint ami most van, az még csak egy miniválság. 
Makro / Külgazdaság Rettenetes terhek - az amerikaiak többsége már elutasítja az örökös háborúkat
Káncz Csaba | 2021. december 3. 15:08
Az amerikai polgárok 62 százaléka szerint Washington csak akkor küldjön katonákat a világba, ha „létfontosságú amerikai nemzeti érdekek kerülnek veszélybe.” De mennyiben járulnak hozzá a szövetségesek földjén állomásozó katonák az amerikai külpolitikai célok érvényesítéséhez? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály az adóelkerülés csökkenését ünnepli, egyes kommentelők szerint ünnepelhetnénk ezt jobban is
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 10:43
Például áfacsökkentéssel.
Makro / Külgazdaság Rekordmennyiségű pénzt költöttünk el októberben
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 10:16
Többet költöttünk, mint decemberben szoktunk.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: a kormány nagyobbat is dobhatott volna az oltóbuszokkal
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 09:02
Szél Bernadett független képviselőnek három hónap után adta ki a Magyar Honvédség az oltóbuszokkal végzett vakcináció adatait. Ezek alapján elmondható, hogy a mobiloltási programra nehezen lehet kijelenteni, hogy nagy siker volt. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: idén az a legnagyobb ajándék, ha beoltjuk egymást
Tiszai Balázs | 2021. december 3. 08:39
Hamarosan indul is az újabb oltási kampány.
Makro / Külgazdaság Fáklyák gyúltak Berlinben, katonai parádéval búcsúztatták Angela Merkelt
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 06:31
Nina Hagen is énekelt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló