1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kemény feltételeket szabhat Brüsszel a kormánynak a 10-15 milliárd eurós hitelkeretért cserébe. Egy kiszivárgott bizottsági dokumentum szerint a feltételek között szerepel az alacsony jövedelműek adóterheinek mérséklése, a válságadók kivezetése, az ingatlanadó bevezetése, valamint a jövő évi költségvetés parlamenti szavazásának elhalasztását is terítékre kerül.

A hvg.hu birtokába került bizottsági dokumentum szerint Brüsszel a hitelért cserébe több, az országspecifikus ajánlásban szerepelő feltételt szab meg. A kiszivárgott dokumentum alapján a feltételek között szerepel az alacsony jövedelműek adóterheinek csökkentése, az ingatlanadó bevezetése, a bankadó csökkentése, és a válságadók kivezetése.

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, és az Európai Központi Bank tárgyalódelegációja július17-én érkezik meg Magyarországra, így a hivatalos tárgyalások akkor veszik kezdetüket.

Mik az elvárások?

A bizottsági dokumentum szerint Brüsszel pontosan tudni szeretné, hogy a kormány hogyan vezetné ki az országot a túlzottdeficit-eljárás alól, és milyen strukturális átalakításokat kész vállalni ennek érdekében, valamint be kell mutatnia a középtávú költségvetési célokat.

Az Európai Bizottság a kormány gazdasági előrejelzését túlzottan optimistának tartja, így arra kéri majd a parlamentet, hogy addig ne szavazzon a jövő évi nemzeti költségvetésről, amíg arról a kormány képviselői az IMF és az EU szakembereivel nem konzultálnak. Az Országgyűlés csütörtökön dönthet a 2013. évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokról, és elfogadja a büdzsé főszámait. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábbi közlése szerint a sarokszámok és a fejezeti főszámok júliusi elfogadása után ősszel, szeptember 23-án dönthet a Ház az ország 2013-as végleges költségvetéséről.

Az EB a költségvetési tervezésre és a Költségvetési Tanács hatáskörére vonatkozóan kritizálja a gazdasági stabilitásról szóló sarkalatos törvényt, és annak módosítását kérheti. Így elvárja, hogy a törvény pontosan definiálja a költségvetéshez kapcsolódó középtávú kitekintés szabályait, mert jelenleg nincs erre vonatkozó egyértelmű törvényi elvárás, és ezt a kormány rendszeresen kihasználja.

Jöhetne az ingatlanadó

Varga Mihály, a tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter ugyanakkor már elmondta, hogy az ingatlan-, és vagyonadó bevezetésével kapcsolatban nagy valószínűséggel a kormány nemleges választ fog adni. Részletek>>

A dokumentum szerint Brüsszel az alacsony jövedelműek adóterheinek mérséklését szeretné látni, melyek a 2011-2012-es adójogszabály-változások nyomán növekedtek meg. A Bizottság szerint a kormánynak mérlegelnie kell az energiaadók növelését, vagy az ingatlanadó kivetését. A foglalkoztatás növelése érdekében az EB továbbra is kiemelten kezelné a nők munkaerő-piaci részvételének elősegítését. Ehhez a családokra vonatkozó szociális juttatások rendszerét is hatékonyabbá tenné Brüsszel.

Brüsszel mindezek mellett attól tart, hogy a nemrég bejelentett munkavédelmi akcióterv költségvetési fedezete még nem teljesen ismert, így a több százmilliárdos költségvetési kiadás fedezet nélkül maradhat. Az EB mindezek mellett szeretné, ha a kormány a közmunkaprogram mellett nagyobb hangsúlyt fektetne a munkaerő képzésére, átképzésére és a munkahelyteremtésre.

A Bizottság feltételei között szerepel a vállalatok adminisztratív terheinek a csökkentése, valamint a kormány számolja fel a nagyvállalatokat sújtó piactorzító szabályokat, valamint célzottan támogassa az innovatív kis- és középvállalkozásokat.

Ki kell vezetni a válságadókat

A feltételek között szerepel a bankadó felülvizsgálata, melynek mértéke nem haladhatná meg a 0,5 százalékot és középtávon harmonizálnia kell a formálódó európai tranzakciós adóval. A kiszámítható adórendszerről szóló fejezet részeként a távközlési adó EU-konformmá tételét, valamint a válságadók kivezetését is elvárja Brüsszel.

Az oktatás terén is vannak elvárásai a Bizottságnak: a kormánynak tervet kellene elkészítenie, melyben körvonalazza, hogy milyen intézkedések szükségesek annak érdekében, hogy a felsőoktatási törvény, valamint a keretszámok megváltoztatásával összefüggésben a felvételizők és az egyetemet, főiskolát befejezők száma ne csökkenjen.

Brüsszel továbbra is elvárja a közösségi közlekedés hatékonyabbá tételét, amely a tömegközlekedési, energetikai szektorban lévő állami vállalatok privatizációját is magában foglalná.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG