1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kemény feltételeket szabhat Brüsszel a kormánynak a 10-15 milliárd eurós hitelkeretért cserébe. Egy kiszivárgott bizottsági dokumentum szerint a feltételek között szerepel az alacsony jövedelműek adóterheinek mérséklése, a válságadók kivezetése, az ingatlanadó bevezetése, valamint a jövő évi költségvetés parlamenti szavazásának elhalasztását is terítékre kerül.

A hvg.hu birtokába került bizottsági dokumentum szerint Brüsszel a hitelért cserébe több, az országspecifikus ajánlásban szerepelő feltételt szab meg. A kiszivárgott dokumentum alapján a feltételek között szerepel az alacsony jövedelműek adóterheinek csökkentése, az ingatlanadó bevezetése, a bankadó csökkentése, és a válságadók kivezetése.

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, és az Európai Központi Bank tárgyalódelegációja július17-én érkezik meg Magyarországra, így a hivatalos tárgyalások akkor veszik kezdetüket.

Mik az elvárások?

A bizottsági dokumentum szerint Brüsszel pontosan tudni szeretné, hogy a kormány hogyan vezetné ki az országot a túlzottdeficit-eljárás alól, és milyen strukturális átalakításokat kész vállalni ennek érdekében, valamint be kell mutatnia a középtávú költségvetési célokat.

Az Európai Bizottság a kormány gazdasági előrejelzését túlzottan optimistának tartja, így arra kéri majd a parlamentet, hogy addig ne szavazzon a jövő évi nemzeti költségvetésről, amíg arról a kormány képviselői az IMF és az EU szakembereivel nem konzultálnak. Az Országgyűlés csütörtökön dönthet a 2013. évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokról, és elfogadja a büdzsé főszámait. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábbi közlése szerint a sarokszámok és a fejezeti főszámok júliusi elfogadása után ősszel, szeptember 23-án dönthet a Ház az ország 2013-as végleges költségvetéséről.

Az EB a költségvetési tervezésre és a Költségvetési Tanács hatáskörére vonatkozóan kritizálja a gazdasági stabilitásról szóló sarkalatos törvényt, és annak módosítását kérheti. Így elvárja, hogy a törvény pontosan definiálja a költségvetéshez kapcsolódó középtávú kitekintés szabályait, mert jelenleg nincs erre vonatkozó egyértelmű törvényi elvárás, és ezt a kormány rendszeresen kihasználja.

Jöhetne az ingatlanadó

Varga Mihály, a tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter ugyanakkor már elmondta, hogy az ingatlan-, és vagyonadó bevezetésével kapcsolatban nagy valószínűséggel a kormány nemleges választ fog adni. Részletek>>

A dokumentum szerint Brüsszel az alacsony jövedelműek adóterheinek mérséklését szeretné látni, melyek a 2011-2012-es adójogszabály-változások nyomán növekedtek meg. A Bizottság szerint a kormánynak mérlegelnie kell az energiaadók növelését, vagy az ingatlanadó kivetését. A foglalkoztatás növelése érdekében az EB továbbra is kiemelten kezelné a nők munkaerő-piaci részvételének elősegítését. Ehhez a családokra vonatkozó szociális juttatások rendszerét is hatékonyabbá tenné Brüsszel.

Brüsszel mindezek mellett attól tart, hogy a nemrég bejelentett munkavédelmi akcióterv költségvetési fedezete még nem teljesen ismert, így a több százmilliárdos költségvetési kiadás fedezet nélkül maradhat. Az EB mindezek mellett szeretné, ha a kormány a közmunkaprogram mellett nagyobb hangsúlyt fektetne a munkaerő képzésére, átképzésére és a munkahelyteremtésre.

A Bizottság feltételei között szerepel a vállalatok adminisztratív terheinek a csökkentése, valamint a kormány számolja fel a nagyvállalatokat sújtó piactorzító szabályokat, valamint célzottan támogassa az innovatív kis- és középvállalkozásokat.

Ki kell vezetni a válságadókat

A feltételek között szerepel a bankadó felülvizsgálata, melynek mértéke nem haladhatná meg a 0,5 százalékot és középtávon harmonizálnia kell a formálódó európai tranzakciós adóval. A kiszámítható adórendszerről szóló fejezet részeként a távközlési adó EU-konformmá tételét, valamint a válságadók kivezetését is elvárja Brüsszel.

Az oktatás terén is vannak elvárásai a Bizottságnak: a kormánynak tervet kellene elkészítenie, melyben körvonalazza, hogy milyen intézkedések szükségesek annak érdekében, hogy a felsőoktatási törvény, valamint a keretszámok megváltoztatásával összefüggésben a felvételizők és az egyetemet, főiskolát befejezők száma ne csökkenjen.

Brüsszel továbbra is elvárja a közösségi közlekedés hatékonyabbá tételét, amely a tömegközlekedési, energetikai szektorban lévő állami vállalatok privatizációját is magában foglalná.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak, fordulat jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:46
A héten pénteken ismét változást tapasztalhatunk a benzinkutakon. 
Makro / Külgazdaság Budapesten nyit Renault és Dacia márkakereskedést az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 09:15
Tovább folytatja a gépjármű-kiskereskedelemben terjeszkedését az AutoWallis Csoport, miután portugál partnerével, a Salvador Caetano Csoporttal közösen nyitnak Budapesten Renault és Dacia márkakereskedést. 
Makro / Külgazdaság Tömött sorok lehetnek a pénzváltóknál, ha meglátják, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 07:43
Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG