Ingatlanadó
Makro / Külgazdaság Jön a vagyonadó vagy valami más, ami a nagy értékű ingatlanokat terheli?  
Mester Nándor | 2022. július 28. 05:54
Egy hatékonyabb és a társadalmi különbségek eltörlésére irányuló, az adott ország adórendszerébe jobban illeszkedő ingatlanadózást sürget friss helyzetértékelésében az OECD. Nálunk megint elővehetik a vagyonadó témáját, de ezt eddig a rendszerváltás óta hatalmon lévő kormányok közül végül egyik sem vezette be, noha többször is fölmerült. 
Makro / Külgazdaság Brüsszel azt javasolja, vezessük be az ingatlanadót 
Privátbankár.hu | 2013. október 30. 09:41
Környezetvédelmi adóból vagy vagyonadóból kellene finanszírozni a bérterhek mérséklését, állítják uniós szakértők. A célzott járulékcsökkentés, az új vállalati adók bevezetése, valamint a fogyasztási adók emelése illeszkedik az uniós gyakorlathoz, a válság terheit azonban a magyar gyakorlattal szemben máshol sokkal inkább a magasabb jövedelműek viselik.
Adó Az ingatlanadóhoz hasonló lehet a luxusadó? 
Privátbankár.hu | 2013. október 16. 07:33
Jövedéki adóként lehetetlen lenne bevezetni a luxusadót - vélik az ado.hu szakportál által megkérdezett adószakértők, akik szerint az általános forgalmi adó kulcsainak "átszabása" sem biztosan kivitelezhető, így inkább vagyoni típusú adók jöhetnek szóba.
Adó Nem divat a lakások megadóztatása Magyarországon 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 5. 10:30
Az építmény-, a kommunális és a telekadót csupán néhány megyeszékhely, Budapesten pedig csak néhány kerület veti ki, és akkor sem elsősorban a lakóingatlanokra.
Adó Emelkedik a rezsi, miközben csökken? 
Privátbankár.hu | 2013. július 17. 07:27
Jelentősen emelkedett az elmúlt években több önkormányzati adóból származó bevétel, a csökkenő iparűzési adót a jelek szerint a lakossági adóból pótolják a helyhatóságok.
Makro / Külgazdaság Magas adók, alacsony bérek: hogy lesz ebből kiút? 
Privátbankár.hu | 2013. február 27. 07:40
Csapdahelyzetben van az ország; folyamatosan mérsékelte kiadásait, ám ennek semmi eredménye, az elvonási szint magas marad, mert csökkent az össztermék - mondta Oszkó Péter, volt pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Varga elárulta, mit akar az IMF - semmi értelme a 200 milliós kampánynak 
Zsiborás Gergő | 2012. október 30. 19:34
Varga Mihály ismertette, miket javasolt a kormánynak az előzetes egyeztetések után a Valutaalap, sehol sem szerepel a 8 tétel között a 200 milliós "felkészítő" kampányban sulykolt ingatlanadó vagy a családtámogatás visszavágása.
Makro / Külgazdaság A Magyar Nemzet megtudta az IMF feltételeit - lehet kapaszkodni  
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 6. 07:26
Megismerték a kormánypárti képviselők az IMF követeléseit; a honatyák szerda este Sárváron kaptak tájékoztatást a feltételekről - írta a Magyar Nemzet.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György megszakíthatja szabadságát?  
Privátbankár.hu | 2012. július 19. 07:38
Varga Mihály szerint az IMF-fel folytatott keddi első tárgyalási forduló nyugodt, tárgyilagos megbeszélés volt; a Figyelő csütörtöki számában közölt interjúban a tárca nélküli miniszter elmondta, abban állapodtak meg, hogy a tárgyalásokat menet közben nem kommentálják.
Makro / Külgazdaság Holnap jön az IMF - kényes témák is előkerülhetnek 
Privátbankár.hu | 2012. július 16. 07:38
Varga Mihály szerint ugyan jelenleg nincs szükségünk a nemzetközi szervezetek pénzére, de a piacok idegesek több euróövezeti gazdaság problémái miatt, ami zavart okozhat a magyar államadósság finanszírozásában is. A nemzetközi hiteltárgyalásokat vezető miniszter beszélt arról is, milyen kényes témák merülhetnek fel a tárgyalóasztalnál keddtől.
Makro / Külgazdaság Adókérdésben engedhetünk az IMF-nek  
Privátbankár.hu | 2012. július 11. 07:19
Az ingatlanadó bevezetése hitelvesztés lenne, az egykulcsos szja-t illetően a kormány részéről az lehet az engedmény a Nemzetközi Valutaalap felé, hogy ne sarkalatos, hanem "egyszerű" feles törvény szabályozza - írja a Népszabadság kormányzati forrásokra hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Szivárognak a feltételek: nem adják könnyen az IMF-hitelt 
Privátbankár.hu | 2012. július 10. 09:11
Kemény feltételeket szabhat Brüsszel a kormánynak a 10-15 milliárd eurós hitelkeretért cserébe. Egy kiszivárgott bizottsági dokumentum szerint a feltételek között szerepel az alacsony jövedelműek adóterheinek mérséklése, a válságadók kivezetése, az ingatlanadó bevezetése, valamint a jövő évi költségvetés parlamenti szavazásának elhalasztását is terítékre kerül.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: az egykulcsos adóból nem engedne a kormány 
Privátbankár.hu | 2012. július 10. 07:17
Varga Mihály szerint a kormány megállapodást akar az IMF-fel és az EU-val, erre törekszik már november óta. Véleménye szerint az egykulcsos adó azonban olyan sarokpontja a gazdaságpolitikának, amelyben csak nagyon nehezen tudna engedni a magyar kormány.
Makro / Külgazdaság Kemény tárgyalásokra számít Varga Mihály 
Privátbankár.hu | 2012. július 9. 11:32
Kemény tárgyalásokra készül Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, aki főleg adózási kérdésekben számít vitára. Véleménye szerint a tárgyalások során az ingatlanadó és a vagyonadó kérdése is felmerülhet.
Ingatlan Új földtörvény: a koncepciótól még az NGM is elhatárolódott  
Privátbankár.hu | 2012. június 6. 08:24
Az agrártárca által készített új földtörvény koncepciójától még a nemzetgazdasági tárca is elhatárolódik, mint mondják semmilyen ingatlan- vagy vagyonadót nem tudnak támogatni. A szakmai is kiakadt, az érdekvédők szerint 50 ezer munkanélkülit és kieső adómilliárdokat hozna az új szabályozás.
Adó Nem lesz vagyonadó és országos ingatlanadó sem - siker az egykulcsos szja? 
Privátbankár.hu | 2012. június 4. 07:42
Jövőre életbe léphet az evát felváltó új vállalkozói adó, ez a lehetőség a termeléssel foglalkozó társaságokat várja majd, de vagyonadót és országos ingatlanadót sem most, sem később nem vet ki a kormány - nyilatkozta a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára.
Ingatlan Igazságtalan és gátolja a települések fejlődést az új ingatlanadó 
Privátbankár.hu | 2012. május 17. 08:57
Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület állásfoglalása szerint a kormány által javasolt értéknövekedési hozzájárulás egy igazságtalan, közgazdasági szempontból megalapozatlan és a települések egészséges fejlődését hosszabb távon akadályozó helyi adó. Az egyesület szerint célszerűbb lenne a hozzájárulás helyett a településrendezési szerződésekre vonatkozó szabályok átalakítása.
Adó Csak szűk körben kell értéknövekedési ingatlanadót fizetni? 
Privátbankár.hu | 2012. május 16. 17:56
Csak a fejlesztő önkormányzatok fognak élni az értéknövekedési hozzájárulás kivetésével, a kormány nekik ad lehetőséget, hogy a fejlesztési költségek egy részét visszakapják, és azt újabb fejlesztésekre fordítsák - mondta Szaló Péter, belügyminisztériumi helyettes államtitkár sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
Adó Az ingatlanokat is megadóztathatják 
Privátbankár.hu | 2012. május 15. 19:22
A jövőben tízszázalékos értéknövekedési hozzájárulást - lényegében adót - fizethetnek az önkormányzatoknak az ingatlanuktól megváló tulajdonosok - derül ki egy kedden megjelent törvénytervezetből. Az adó kivetésének feltétele, hogy az adott területen lévő ingatlanok értékéről legyen nyilvántartás.
Adó Matolcsy most meg ötkulcsos adókat vizionál, 30 százalékos áfával 
Privátbankár.hu | 2012. április 5. 11:18
Harminc százalékos felső áfa-kulcsot, ötkulcsos áfá-t, az élőmunkát terhelő adózás ötkulcsossá tételét szorgalmazza Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ma megjelent cikkében. A központi vagyonadót viszont nem tartja jó ötletnek, ez szerinte csak igazságtalan lehet, mert ami nem látható, az nem adózik. A progresszív adózás kapcsán Marx Károlyt idézi.
Adó A pécsi adók még a Csányi-birodalom tagját is meghátrálásra késztették  
Privátbankár.hu | 2012. március 31. 16:43
Egyre több vállalkozói célú épületet bontanak le az ingatlanadó miatt Pécsen - adta hírül az Új Dunántúli Napló szombaton.
Adó Szlovák rendszámú autókra is lesz regisztrációs adó 
Privátbankár.hu | 2012. március 30. 14:03
Regisztrációs adó bevezetését tervezi a luxus és a felső közép kategóriába tartozó személygépkocsikra a leendő szlovák kormány. Az új adó bevezetését a költségvetési deficit csökkentésének szükségessége indokolja, évi 24 millió euró, azaz mintegy hétmilliárd forint bevételt remélnek tőle.
Adó Lázár ingatlanadóban gondolkodik? 
Privátbankár.hu | 2011. december 27. 11:47
Lázár János frakcióvezető szerint, abban az esetben, ha jövőre a bevételek és a kiadások újragondolására lesz szükség, akkor egy-egy társadalmi csoport nagyobb terhet viselhet. Elképzelése szerint önkormányzati szinten megadóztathatják azokat, akik 150 négyzetméternél nagyobb lakásban élnek, amely pár százmilliós pluszbevételt jelentene.
Makro / Külgazdaság Monti megszorító csomagja: ingatlanadó és nyugdíjreform 
Privátbankár.hu | 2011. december 5. 07:15
A pártokkal és a társadalmi partnerekkel hétvégén tartott egyeztetés után Mario Monti miniszterelnök vasárnap este sajtótájékoztatón mutatta be kormánya megszorító csomagját. A megszorító csomag tartalmazza az ingatlanadó újbóli bevezetését és a nyugdíjkorhatár megemelését.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG