Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Harminc százalékos felső áfa-kulcsot, ötkulcsos áfá-t, az élőmunkát terhelő adózás ötkulcsossá tételét szorgalmazza Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ma megjelent cikkében. A központi vagyonadót viszont nem tartja jó ötletnek, ez szerinte csak igazságtalan lehet, mert ami nem látható, az nem adózik. A progresszív adózás kapcsán Marx Károlyt idézi.

A progresszív adózással az a baj, hogy visszafogja a teljesítményt, és ha egyszer letérünk az arányosságról, nincs megállás – írja Matolcsy György a Heti Válaszban. A progresszív (sávosan emelkedő - a szerk.) adózás szerinte kezdettől fogva vitatott, mert végül a vagyon elkobzásához vezet. Ezt állítása szerint Marx Károly be is vallotta: „Az erősen progresszív személyi jövedelemadó az egyik kulcsfontosságú lépés a kommunizmus felé.”

Mi vagyunk a legjobbak az egész földkerekségen

Magyarországon Matolcsy szerint csendes adóforradalom zajlik, megtettük az első lépéseket, hogy az Európai Unió, sőt a globális gazdaság egyik leghatékonyabb adórendszere legyen nálunk. Az adórendszerünk új alapelvei állítása alapján az egyszerűség, az időbeli stabilitás, a fokozatosan csökkenő adócentralizáció, az adózók körének szélesítése, a jövedelmi adók csökkentése és a fogyasztási-forgalmi adók növelése, az adózás „zöldítése”, az arányosság érvényesítése a jövedelmi adóknál, és a foglalkoztatás ösztönzése a járulékoknál.

Matolcsy úgy gondolja, haladunk a jövedelmek alacsony és arányos adóterhelése felé: 2013-tól már valóban egykulcsos lesz az arányos jövedelemadó. Az áfában viszont a kulcsok széthúzását és ötkulcsos rendszert szorgalmaz, és afelett sajnálkozik, hogy ezt az EU még nem engedi. Szerinte jobb volna öt kulcs, 5, 15, 20, 25 és 30 százalékkal.

Melyik lehet az a száz százalékos adókulcs?

„Megyünk azonban egy ötkulcsos, az élőmunkát terhelő adózás felé, ami elismeri a magyar munkaerő kínálati és keresleti egyenlőtlenségeit. A 100 százalékos általános kulcs mellett van már 50 százalékos – a közszférából kilépők esetén egy évre, kétszer négy órás női munka esetén) és 0 kulcsunk (rehabilitációs kártyával rendelkezők és start-munkások), de még szükségünk lesz egy 75 és egy 25 százalékos kulcsra is.” – írja Matolcsy.

A központi vagyonadót sokan kérik, de ez szerinte nem jó ötlet, mert csak igazságtalan lehet: ami látható, az adóztatható, ami nem, az nem adózik. (A jövedelmek között legalább annyira vannak láthatóak és láthatatlanok – a szerk.) A önkormányzatok differenciált ingatlanadóztatása szerinte a kisebbik rossz, „erre megyünk, de ennek is van kockázata” – írja.

Be kell vezetni a pénzügyi forgalmi adót

Miközben az adózás súlypontját áthelyezzük a forgalomra és a fogyasztásra, a pénzügyi rendszerben nincs forgalmi adó – folytatja. Következtetése, hogy be kell vezetnünk a pénzügyi forgalmi adót. A kisvállalkozások körében nincs még egyszerű adóztatás, „bevezetjük a 30 főig egyszerűbb vállalkozási adót”. A elmaradt térségekben szabad vállalkozási zónákat hoznának létre kedvező adózással.

„Nincs igazságos adórendszer, de lehet hatékony az adózás” – teszi hozzá Matolcsy. Az amerikai adórendszer példája alapján kifejti, hogy a döntő az adók összetétele, belső szerkezete és az adókivetés köre. Az szerinte illúzió, hogy az adócsökkentések kifizetik magukat. (Pedig ez volt az egykulcsos szja bevezetésének egyik fő indoka – a szerk.) Reagan nagy adócsökkentéseinek harmada jött csak vissza többlet adóbevételből a költségvetésbe.

Az sem áll, hogy minél kisebb az adóterhelés, annál gyorsabb a növekedés, magas adóterheléssel is is nőttek gyorsan, alacsonnyal is lassan gazdaságok. Nem igaz, hogy minden adóemelés rossz, és minden adócsökkentés jó. Szerinte az sem igaz, hogy a minél kisebb állam jó a gazdaságnak.

(Fotó: Kormany.hu)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
depositphotos