Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Jövőre életbe léphet az evát felváltó új vállalkozói adó, ez a lehetőség a termeléssel foglalkozó társaságokat várja majd, de vagyonadót és országos ingatlanadót sem most, sem később nem vet ki a kormány - nyilatkozta a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára.

Nyilvánvaló gazdasági törvényszerűség

Balog Ádám a Magyar Nemzetnek elmondta: a válság mindenki számára világossá tette, hogy csak azok az államok maradhatnak talpon, amelyekben a lakosság döntő része dolgozik, és állását be is jelenti. A tapasztalatok alapján kimondható, hogy leginkább az egykulcsos rendszer serkenti a legális munkavállalást - jelentette ki.

Balog Ádám,
az NGM helyettes államtitkára

 

Egy szakértői vélemény szerint az egykulcsos adó nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a fogyasztás a várt növekedés helyett csökkent, az egykulcsos szja egyenes következményeként erőltetett ütemben növekvő minimálbér, a bérkompenzáció pedig növeli a vállalkozások költségeit.

Nyilvánvaló gazdasági törvényszerűség, hogy a kisebb adót könnyebb kigazdálkodni - válaszolta a mikéntet firtató kérdésre. Az sem vitás, hogy egy-egy munkavállaló felvétele előtt a vállalkozások leginkább azt vizsgálják meg, hogy mennyibe kerülne nekik az új ember, s a fejlesztésből, a megrendelésekből remélt haszon elegendő fedezetet nyújt-e az érintett bérére és a közterhekre. A tavaly óta élő adórendszer a korábbinál kevesebbet kér, a vállalkozások könnyebben mondhatnak igent a létszámemelésre - mondta.

Az adójóváírás eltörlése miatt bekövetkező bércsökkenésre vonatkozó kérdésre kifejtette: a kormányzati intézkedések nyomán tavaszra az érintettek nagyobb részének rendeződött a bérhelyzete, háromnegyedük már most annyit vagy többet kap, mint tavaly, és jó esély mutatkozik arra, hogy nyáron a többi munkavállaló többsége is megkapja a megfelelő béremelést.

A családi adókedvezménytől azt várják, hogy legkésőbb 2013 végére kifejti hatását - mondta a helyettes államtitkár.

Bírják a cégek a különadót?

Idén az első negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 8,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, negyedéves összehasonlításban 4,2 százalékos a csökkenés.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzék attól fél, a különadók miatt leáll a hitelezés, lefullad a gazdaság, azt válaszolta: ilyesféle félelmekről nagyjából két éve hallani, előzetes vizsgálódásaik azonban nem jeleztek drasztikus következményeket. Sőt a lakosságtól és a gazdasági szereplőktől elvont összes adó nagysága az elmúlt két évben nem nőtt, 2013-ban pedig némileg csökkenni fog - tette hozzá.

A egyszerűsített vállalkozói adó megszüntetéséről még nem született döntés, terveik szerint azonban a jövő év elején életbe lép az új adózási megoldás, amely "megtartja az eva helyes alapgondolatát, de elhagyja a kétes részleteket" - ismertette. Az új módszerhez reményeik szerint legalább két-háromszázezer cég és vállalkozó csatlakozhat majd, Balog Ádám szerint "a lehetőség a termeléssel foglalkozó társaságokat várja".

Jön a földadó?

A Népszava eközben azt írja: a kormány vagyoni típusú adót vetne ki a termőföldre is, ráadásul a birtok eladásakor még a 27 százalékos áfát is ki kellene fizetni. Ennek némileg ellentmond a helyettes államtitkár nyilatkozata, aki azt mondta: a kormány nem vet ki vagyonadót.

Raskó György agrárközgazdász, mezőgazdasági nagytermelő szerint, akik a tervezetet kiötlötték, szemmel láthatóan nem számoltak azzal, hogy az átlagosan alacsony hatékonyságú magyar mezőgazdaság versenyképességét egy ilyen új adónem bevezetése még tovább gyengítené.

"Általános földadót természetesen be lehetne vezetni, de akkor tényleg érdekes helyzet alakulhatna ki, ahogy az állam önmagát is megadóztatná" - mondta az agrárszakember a lapnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
depositphotos