<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Mérsékelt ütemű gazdasági növekedést állapított meg a Fed gazdasági állapotjelentése, a szerdán közzétett Bézs könyv.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Fed az egyes esetekben javuló makrogazdasági mutatók alapján elemzésében "mérsékelt üteműnek" ítélte meg az amerikai gazdasági növekedést.

A hadiipar van a legrosszabb állapotban

A gazdasági növekedés leginkább sarkalatos pontjának tekintett foglalkoztatás terén "változatlan, illetve enyhén javuló" állapotot rögzített a jelentés. A foglalkoztatás elsősorban a feldolgozóiparban, a lakóingatlanokra szakosodott építőiparban, az informatikai vállalatoknál és a szolgáltatásokban mutatja a javulás jeleit.

A Fed az autóiparban vélte felismerni a fejlődés legszembetűnőbb jeleit, de számottevő javulást észlelt a lakásépítésekben, illetve a kereskedelmi ingatlanpiacon is. A lakásárak az ország számos területén emelkedésnek indultak, és a lakásépítési célú hitelek felvétele is növekedésnek indult.

A legrosszabb helyzetet a Fed a hadiipari termelésben rögzítette, ahol szabadságolásokra, elbocsátásokra és üzembezárásokra is sor került a várhatóan csökkenő honvédelmi kiadások függvényében.

Bizakodóbb az előző jelentésnél

A Fed nyíltpiaci bizottsága az elmúlt hónapban a gazdasági helyzet akkori megítélése alapján a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási program folytatása és a zéró közeli alapkamat-politika fenntartása mellett döntött, mindaddig, amíg a munkanélküliségi ráta 6,5 százalék alá nem csökken és az infláció 2,5 százalék alatt marad. Márciusban 7,6 százalék volt a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban.

Csökkenéssel zártak a főbb New York-i tőzsdemutatók

hirdetés

A jelentés után 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 138,19 ponttal, azaz 0,94 százalékkal csökkent, és 14 618,59 ponton zárt. Az S&P 500-as mutató 22,56 ponttal, azaz 1,43 százalékkal süllyedt 1552,01 pontra. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 59,96 ponttal, 1,84 százalékkal lett alacsonyabb, és 3204,67 ponton zárt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szlovénia végleg felfüggeszti az egyik oltást
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 18:16
A Janssen egyadagos oltásról van szó. A döntés oka, hogy összefüggés találtak egy haláleset és a vakcina használata között.
Makro / Külgazdaság Oltás nélkül sehova? Újabb szigorítások jönnek egyik szomszédunknál
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:35
Ukrajnában kizárólag oltott vendégeket szolgálhatnak ki például az éttermek, kulturális intézmények, edzőtermek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így búcsúztak Dárdaitól a berlini ultrák
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:20
A Hertha BSC vezetése megvált tőle, de a szurkolók emlékezetében örökre megmarad.
Makro / Külgazdaság Varsó feléleszti a német démonokat – jóvátétel és határkérdés
Káncz Csaba | 2021. november 30. 15:47
A lengyel kormány a belpolitikai pecsenyéjét sütögeti, amikor feltépi a történelmi sebeket és második világháborús jóvátételt követel Berlintől.  A német történész szerint viszont aki ügyet csinál a jóvátétel kérdéséből, az egyben ügyet csinál Lengyelország nyugati határainak kérdéséből.  Aki pedig ügyet csinál Lengyelország nyugati határának kérdéséből, az elkerülhetetlenül ügyet csinál annak keleti határaiból is.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Újabb lépést tett az MNB - folytatódik az emelés
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 14:55
Bár ezúttal nem az alapkamat további emeléséről, hanem a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött a Monetáris Tanács.
Makro / Külgazdaság A magyar konzulátusok cáfolták, hogy Ausztria januártól nem fogadja el a PCR-teszteket
Hollós János | 2021. november 30. 14:11
A két ausztriai képviseletünkön nem tudnak ilyen tervről és a gondolatot is kizártnak tartják. Az viszont biztos, hogy a helyi hatóságok rendkvül szigorúan vesznek minden általuk bevezetett szabályt és korlátozást és tovább szigorítanak. Ausztriában a napokban jelent meg a koronavírus szupermutánsa.
Makro / Külgazdaság Nem kell izgulnunk a szupervariáns miatt az EMA vezére szerint
Wéber Balázs | 2021. november 30. 12:22
Az Európai Gyógyszerügynökség vezetője szerint a jelenlegi vakcinák is megvédenek a koronavírus legújabb mutánsa, az omikron ellen. Ha pedig mégis szükségessé válik, 3-4 hónap alatt jóvá tudják hagyni a módosított oltóanyagokat. A Moderna vakcinagyártó főnöke eközben azt mondta: a jelenlegi oltóanyagok kevésbé lehetnek hatékonyak az új variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság A vendéglátósoknak majdnem 10 százalékkal magasabb a keresete, mint egy éve
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 11:58
Szeptemberben a bruttó és a nettó átlagkereset 9,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A növekedés tovább élénkült az augusztusi 8,9 százalék után. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 428 100, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 284 700 forint volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Egyelőre úgy néz ki, a terv szerint csökkenthető tovább az államadósság
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 11:03
Az Állami Számvevőszék ugyanakkor figyelmeztet: egy esetleges zárás visszavetheti a karácsony előtti fogyasztást, de a beruházásokra is kedvezőtlen hatást gyakorolhat.
Makro / Külgazdaság Új tulajdonosa lesz a DIGI-nek
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 10:14
A 4iG Nyrt. az átvilágítás befejezését követően végleges adásvételi szerződést írt alá az RCS & RDS csoporttal a DIGI Távközlési Szolgáltató Kft. és leányvállalatai, azaz Invitel Zrt. az I TV Zrt. és a DIGI Infrastruktúra Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlásáról.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló