<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A német gazdaság súlyos következményektől tart a sanghaji járványzárlat miatt.

A német vállalkozók hangulata érezhetően borús az új zárlat és az amúgy is visszafogott növekedési várakozások tükrében - mondta Volker Treier, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének (DIHK) külkereskedelmi vezetője hétfőn a Reuters hírügynökségnek.

Kína, a világgazdaság egyik fontos motorja, úgy tűnik döcögni kezdett. A zárlatok miatt máris csökkent a termelés és kikötők álltak le olyan fontos gazdasági régiókban, mint Sencsen és Dongguan. Ezenkívül Sanghajban most teljeskörű zárlatot léptettek érvénybe - mondta Treier.

Védőruhás férfi egy sanghaji utcán. Fotó: EPA/ALEX PLAVEVSKIVédőruhás férfi egy sanghaji utcán. Fotó: EPA/ALEX PLAVEVSKI

Sanghaj hétfőn rendelte el több mint 26 millió lakosa szabad mozgásának korlátozását a koronavírus fertőzések növekvő száma miatt. A korlátozássok hétfőtől április 5-ig két szakaszban lépnek életbe. Csak vasárnap Sanghajban 3450 tünetmentes koronavírusos esetet jelentettek, ami az összes új fertőzés közel 70 százaléka Kínában. Peking szigorú zéró-Covid stratégiát követ.

Kiszámíthatatlan intézkedések

Különösen az egyik napról a másikra bevezetett, gyakran kiszámíthatatlan intézkedések okoznak gondot a helyi vállalatoknak - mondta a Reutersnek Maximilian Butek, sanghaji német gazdasági képviselő. A mostani zárlat már a szomszédos tartományok vállalataira is érezhető hatást fejt ki - tette hozzá. Az árucikkeket már nem lehet a városhatáron túlra szállítani és az ügyféllátogatások lehetetlenné váltak - mondta.

Sanghaj, Kína egyik legfontosabb gazdasági központjaként, mélyen integrálódott a globális ellátási láncokba. Így a zárlat várhatóan nemcsak a kínai, hanem a globális ellátási láncokra is hatással lesz - figyelmeztetett Butek hozzátéve, hogy a logisztikai és ellátási láncok amúgy is feszült helyzetét a jelenlegi lezárás tovább súlyosbítja. Kína 2016 óta Németország legfontosabb kereskedelmi partnere: csak tavaly 245,4 milliárd euró értékű árucsere zajlott a két ország között.

A pénz-, értékpapír és árupiacok érzékenyen reagáltak a kínai zárlatra. A kereslet csökkenésétől tartva az északi-tengeri Brent nyersolaj ára a hét elején három százalékkal esett hordónként. Az amerikai elektromosautó-gyártó Tesla pedig négy napra felfüggeszti a gyártást Sanghajban - közölte két forrás is a Reuters hírügynökséggel.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Több tucatnyi orosz vasúti kocsit foglaltak le az ukránok - hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 17:28
Az elmúlt órák hírei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: mi nem keverünk össze össze nem illő dolgokat
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 16:37
Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.
Makro / Külgazdaság Egész jól állnak az európai gázkészletek
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 15:36
Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Makro / Külgazdaság Magyarország is támogatja Ukrajna újjáépítését - háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:26
Az elmúlt órák legfontosabb hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG