<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az Irántól vásárolt drónoknak köszönhetően tudtak sikeres támadásokat végrehajtani az oroszok az utóbbi napokban, nem véletlen hoztak most szankciókat Teherán ellen is. Menekítik vagy deportálják a civileket Herszonból? Péntek reggeli háborús összefoglaló.

Irán jelentősen elmélyítette szerepvállalását az ukrajnai orosz invázióban azáltal, hogy technikai támogatást nyújtott orosz pilótáknak, akik iráni gyártmányú drónokkal támadtak polgári célpontokat - erősítette meg a Fehér Ház. Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának tagja, John Kirby csütörtökön azt mondta, hogy az Egyesült Államok értelmezése szerint az iráni tanácsadók a Krím-félszigeten tartózkodtak, hogy kiképzést és karbantartást végezzenek, miután az orosz erők nehézségekbe ütköztek a pilóta nélküli repülő bombák üzemeltetése során.

 

Az Egyesült Királyság új szankciókat vezet be három iráni személy és egy olyan vállalkozás ellen, amely Oroszországnak Ukrajna bombázására használt drónokkal való ellátásáért felelős. Azzal, hogy ezeket a drónokat szállítja, Irán „profitál Oroszország ukrán állampolgárok elleni támadásaiból, és tovább növeli az emberek szenvedését és a kritikus infrastruktúra lerombolását” – áll a külügyi hivatal közleményében. Mind a négyük vagyonát zárolták, és az egyénekre kiutazási tilalom is vonatkozik. Az Egyesült Királyság bejelentése előtt az EU szankciókat fogadott el ugyanazzal a vállalkozással és három magánszeméllyel szemben.

Teherán tagadja, hogy Moszkvának szállította volna a drónokat, míg a Kreml szerint a nyugat „nyomást” akar gyakorolni Iránra azzal a váddal, hogy Moszkva az országban gyártott drónokat használ.

Orosz katonák a kakhovkai erőműmél Herszon közelében. Fotó: EPA/SERGEI ILNITSKY
Orosz katonák a kakhovkai erőműmél Herszon közelében. Fotó: EPA/SERGEI ILNITSKY

A Moszkva által támogatott önjelölt tisztviselők Ukrajna déli Herszon régiójában megkezdték civilek átköltöztetését Oroszország területére, az ukrán ellentámadástól való félelemre hivatkozva. A kulcsfontosságú déli város oroszok által kinevezett vezetője, Vladimir Saldo arról beszélt, hogy akár 60 000 embert is átköltöztetnek a Dnyipro folyón. Az orosz állami tévé olyan képeket sugárzott, amelyeken emberek csónakkal menekültek el a városból. A hatóságok szerint mostanra körülbelül 15 ezer embert evakuáltak. Ugyanakkor az ukrán tisztviselők „propaganda show-nak” minősítették Oroszország bejelentéseit, és felszólították az embereket, hogy ne tegyenek eleget a kiürítési kérésnek. Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke szerint a lakosság áthelyezése nem kimentés, hanem valójában deportálás.

A brit hírszerzés szerint Oroszország közelmúltbeli beismerése, hogy „nehéz helyzet alakult ki” Herszon régióban, rendkívül szokatlan, és valószínűleg azt jelzi, hogy a hatóságok fontolgatják erőik jelentős kivonását a Dnyipro folyótól nyugatra eső területről.

Ukrajna csütörtök reggel 7 órától országszerte korlátozni kezdte az áramellátást, válaszul Oroszország energetikai infrastruktúrája elleni csapásokra. Zelenszkij elnök szerint több mint 300 támadás tönkretette az ország erőművei egyharmadát. Az ukránoknak most fel kell készülniük a „gördülő áramszünetekre”, az embereknek pedig energiát kell spórolniuk – figyelmeztetett Kirillo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője.

Olaf Scholz német kancellár csütörtökön kijelentette, hogy Putyin az energiát és az éhezést fegyverként használja, de nem sikerült megtörnie a nyugat egységét, és nem fogja elérni háborús céljait a felperzselt föld taktikájával. „Nem hagyjuk, hogy Moszkva legutóbbi eszkalációja válasz nélkül maradjon. A felperzselt föld taktikája nem segít Oroszországnak megnyerni a háborút. Csak megerősítik Ukrajna és partnerei egységét és eltökéltségét” – mondta Scholz a német parlament előtt.

A NATO-szövetségesek cselekedni fognak, ha Svédország vagy Finnország nyomás alá kerül Oroszország vagy más ellenfél részéről, mielőtt a szövetség teljes jogú tagjává válnának - mondta csütörtökön Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

Makro / Külgazdaság Szuperszonikus rakétát lőttek ki az oroszok, túl nagy a csend a nukleáris fegyverek körül
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 07:33
Megszűnt az orosz kommunikáció Amerika felé a nukleáris erőkről, a Japán-tengeren viszont egyértelmű üzenetet küldtek. Reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Balhé Barcelonában - letartóztattak egy EP-képviselőt
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:26
Öt év után tért haza, őrizetbe vették a katalán politikust.
Makro / Külgazdaság Nincs még jele a Fehéroroszországba telepítendő nuklerális taktikai eszközöknek
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 19:44
A NOB nem tartja kizártnak, hogy visszaengedje az orosz és fehérorosz sportolókat, közel 7 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepően jól járhat a NATO a finn csatlakozással
Wéber Balázs | 2023. március 28. 19:23
Bár a finn NATO-csatlakozás látszólag elsősorban Finnország érdeke, az észak-atlanti szövetség is jelentősen erősödhet általa. Svédországgal együtt pedig egy északi erőd jön majd létre a NATO-n belül. Nagyító rovatunkban ezúttal a közelgő finn tagságot nézzük meg közelebbről.
Makro / Külgazdaság Először választottak muszlim miniszterelnököt Skóciában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:39
Humza Yousafot, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjét választotta kedden Skócia új miniszterelnökévé az edinburgh-i parlament. Yousaf a szavazás eredményének ismertetése utáni beszédében ismét hitet tett Skócia függetlenné válása mellett.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem enged: ragaszkodik az Északi Áramlatot ért szabotázsakció kivizsgálásához
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:14
Oroszország sajnálja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem támogatta az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett diverzánscselekmény nemzetközi kivizsgálását kezdeményező orosz-kínai határozattervezetet, Moszkva ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy ez a vizsgálat megtörténjen - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Baj van a Teslákkal? Vizsgálódnak Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:39
A biztonsági övek körül akadt egy kis probléma a vadonat új Teslák esetében.
Makro / Külgazdaság Megindult a tolongás az ukrajnai újjáépítési falatokért
Mester Nándor | 2023. március 28. 17:26
A német és az amerikai kormány megágyaz a cégeiknek. Az európai építőipari vállalatok már tapogatóznak.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem teljesül Orbán Viktor ukáza
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:07
Bár a kormányfő 2023 végére az egyszámjegyű infláció elérésére utasította a pénzügyminiszterét és kérte a jegybankelnököt, a Magyar Bankholding elemzőinek várakozása szerint az éves fogyasztóiár-index még magasabb lehet 9 százaléknál.
Makro / Külgazdaság Ki lehet dobni az oroszokat az ENSZ-ből? Megy Orbán Viktor Kijevbe? Ezekről is szó volt egy budapesti eseményen
Litván Dániel | 2023. március 28. 16:57
Az ukrán parlament képviselője, az Európai Parlament képviselője, az egyik legismertebb háborús szakértő, valamint egy ellenzéki politikus beszélgetett az ukrajnai béke lehetőségeiről és az oda vezető utakról a Political Capital szervezésében. Ha azt nem is tudtuk meg, hogyan és mikor lesz béke, sok érdekes téma szóba került.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG