<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A várakozásoknak megfelelően kemény fogadtatásban részesült az Európai Bizottság megválasztott elnöke az Európai Parlamentben, ahol két biztosjelöltje – köztük Trócsányi László – már a meghallgatások előtt elbukott. Erre még soha nem volt példa az EP történetében. Orbán Viktor kénytelen volt egy technokrata diplomatát, Várhelyi Olivért jelölni helyette. Várhelyi nagyobb eséllyel száll majd harcba, mint Trócsányi, könnyű menetre azonban ő sem számíthat.
Az új jelölt, Várhelyi Olivér és Orbán Viktor. Forrás: MTI/Mario Salerno

Történelmi vereséggel „ajándékozta meg” tegnap az Európai Parlament jogi bizottsága (Juri) Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság idén nyáron hatalmas alkuk közepette megválasztott – és az eredeti tervek szerint november elsején hivatalba lépő – elnökét.

Példátlan eset

A testület ugyanis – múlt heti döntését megerősítve – kvázi üzleti összeférhetetlenségre hivatkozva elutasította a magyar biztosjelölt, Trócsányi László, valamint a román biztosjelölt, a szociáldemokrata Rovana Plumb jelölését, akiket így az illetékes szakbizottságok már meg sem hallgattak. Erre még soha nem volt példa az EP történetében.

A volt magyar igazságügyi miniszter esetében a biztosi pozíció és a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendelései között állapított meg összeférhetetlenséget a Juri, a román jelöltnek pedig azért nem szavazott bizalmat, mert szerintük nem számolt el olyan kölcsönökkel, amelyekből ingatlant vásárolt és saját pártját támogatta.

Bár mind a magyar, mind a román (ex)jelölt hamisnak tartja a vádakat, ez nem hatotta meg a Jurit, így Ursula von der Leyen tegnap délután kénytelen volt új jelölteket kérni a magyar és a román kormánytól.

Megfelelő jelöltekre van szükség, akik alkalmasak a nekik szánt területre. Ha pedig valami nem stimmel, akkor új neveket kell kérnünk

- közölte von der Leyen egyik szóvivője. A magyar biztosjelöltnek a bővítésért és szomszédságpolitikáért, a románnak pedig a közlekedésügyért kell majd felelnie.

Politikai helyett technokrata jelölt

Orbán Viktor tegnap a finn kormányfővel, Antti Rinnével tartott közös budapesti  sajtótájékoztatóján már be is jelentette, hogy Várhelyi Olivér nagykövetet, a brüsszeli állandó képviselet vezetőjét jelöli Trócsányi helyére.

Nem utasítottam el az elnökasszony kérését, de abba nem mehetek bele, hogy bárki más, például az EP válogasson magyar politikusok közül a magyar nép helyett

- fogalmazott a kormányfő. Szerinte ezért most egy technokratát jelöl a posztra, nem pedig egy politikai delegáltat. Mint ismert, Trócsányi a Fidesz listavezetője volt az EP-választáson.

De ki az a Várhelyi Olivér?

A 47 éves új biztosjelölt jogász, diplomata.

Szegeden született, és a helyi jogi karon végzett 1996-ban. Kezdetben fogalmozóként dolgozott a Külügyminisztérium Integrációs Államtitkárságának Harmonizációs és Jogi Főosztályán, majd a Jogi Osztály vezetője, jogi attasé, később a Magyar Köztársaság EU melletti Állandó Képviselete Jogi Szolgálatának a vezetője lett. 2008-tól 2011-ig az Európai Bizottság Belsőpiaci és Szolgáltatási Főigazgatósága Iparjogvédelmi Osztályán dolgozott osztályvezetőként.

hirdetés

2011-től a brüsszeli magyar Állandó Képviselet helyettes állandó képviselői posztját töltötte be, 2015 óta pedig ő a képviselet vezetője.

Lojális Orbán Viktorhoz

A Financial Times Várhelyiről annyit jegyez meg, hogy nagy tiszteletnek örvend, korábban az Európai Bizottság tisztségviselője volt, az elmúlt években pedig Orbán Viktor migrációellenes politikáját védte Brüsszelben.

A Politico szerint Várhelyi nagyon jártas az uniós politikában, közismerten nagyon lojális Orbán Viktorhoz, és határozottan védelmezi a magyar kormány politikai prioritásait a nagyköveti találkozókon.

Várhelyi Trócsányi jelölésének megakasztását múlt héten így kommentálta:

A jog felette kell hogy álljon a politikai hisztériának.

Miután pedig kiderült, hogy a miniszterelnök őt  javasolja Trócsányi helyett, azt írta:

Nagy megtiszteltetés és kiváltság, hogy a Bizottság magyar tagjának lettem jelölve!

Ez még csak a kezdet?

Mindezt figyelembe véve Várhelyinek valószínűsíthetően nagyobb „túlélési esélye” lesz az EP bizottságai előtt, mint volt Trócsányinak.

Fellélegeznie azonban még korai lenne: az FT brüsszeli forrásai szerint von der Leyen jelöltjei minden korábbinál keményebb meghallgatásokra számíthatnak az EP-ben, és könnyen elképzelhető, hogy a következő napokban tovább bővül majd a kigolyózott jelöltek névsora.

Várhelyi Olivér tapasztalt diplomata, ugyanakkor sajtóhírek szerint nem könnyű ember. De őt is ki fogják ütni? És mi lesz von der Leyennel? És mit szól ehhez a magyar kormányfő? Videókommentárunk:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló