<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A várakozásoknak megfelelően kemény fogadtatásban részesült az Európai Bizottság megválasztott elnöke az Európai Parlamentben, ahol két biztosjelöltje – köztük Trócsányi László – már a meghallgatások előtt elbukott. Erre még soha nem volt példa az EP történetében. Orbán Viktor kénytelen volt egy technokrata diplomatát, Várhelyi Olivért jelölni helyette. Várhelyi nagyobb eséllyel száll majd harcba, mint Trócsányi, könnyű menetre azonban ő sem számíthat.
Az új jelölt, Várhelyi Olivér és Orbán Viktor. Forrás: MTI/Mario Salerno

Történelmi vereséggel „ajándékozta meg” tegnap az Európai Parlament jogi bizottsága (Juri) Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság idén nyáron hatalmas alkuk közepette megválasztott – és az eredeti tervek szerint november elsején hivatalba lépő – elnökét.

Példátlan eset

A testület ugyanis – múlt heti döntését megerősítve – kvázi üzleti összeférhetetlenségre hivatkozva elutasította a magyar biztosjelölt, Trócsányi László, valamint a román biztosjelölt, a szociáldemokrata Rovana Plumb jelölését, akiket így az illetékes szakbizottságok már meg sem hallgattak. Erre még soha nem volt példa az EP történetében.

A volt magyar igazságügyi miniszter esetében a biztosi pozíció és a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendelései között állapított meg összeférhetetlenséget a Juri, a román jelöltnek pedig azért nem szavazott bizalmat, mert szerintük nem számolt el olyan kölcsönökkel, amelyekből ingatlant vásárolt és saját pártját támogatta.

Bár mind a magyar, mind a román (ex)jelölt hamisnak tartja a vádakat, ez nem hatotta meg a Jurit, így Ursula von der Leyen tegnap délután kénytelen volt új jelölteket kérni a magyar és a román kormánytól.

Megfelelő jelöltekre van szükség, akik alkalmasak a nekik szánt területre. Ha pedig valami nem stimmel, akkor új neveket kell kérnünk

- közölte von der Leyen egyik szóvivője. A magyar biztosjelöltnek a bővítésért és szomszédságpolitikáért, a románnak pedig a közlekedésügyért kell majd felelnie.

Politikai helyett technokrata jelölt

Orbán Viktor tegnap a finn kormányfővel, Antti Rinnével tartott közös budapesti  sajtótájékoztatóján már be is jelentette, hogy Várhelyi Olivér nagykövetet, a brüsszeli állandó képviselet vezetőjét jelöli Trócsányi helyére.

Nem utasítottam el az elnökasszony kérését, de abba nem mehetek bele, hogy bárki más, például az EP válogasson magyar politikusok közül a magyar nép helyett

- fogalmazott a kormányfő. Szerinte ezért most egy technokratát jelöl a posztra, nem pedig egy politikai delegáltat. Mint ismert, Trócsányi a Fidesz listavezetője volt az EP-választáson.

De ki az a Várhelyi Olivér?

A 47 éves új biztosjelölt jogász, diplomata.

Szegeden született, és a helyi jogi karon végzett 1996-ban. Kezdetben fogalmozóként dolgozott a Külügyminisztérium Integrációs Államtitkárságának Harmonizációs és Jogi Főosztályán, majd a Jogi Osztály vezetője, jogi attasé, később a Magyar Köztársaság EU melletti Állandó Képviselete Jogi Szolgálatának a vezetője lett. 2008-tól 2011-ig az Európai Bizottság Belsőpiaci és Szolgáltatási Főigazgatósága Iparjogvédelmi Osztályán dolgozott osztályvezetőként.

2011-től a brüsszeli magyar Állandó Képviselet helyettes állandó képviselői posztját töltötte be, 2015 óta pedig ő a képviselet vezetője.

Lojális Orbán Viktorhoz

A Financial Times Várhelyiről annyit jegyez meg, hogy nagy tiszteletnek örvend, korábban az Európai Bizottság tisztségviselője volt, az elmúlt években pedig Orbán Viktor migrációellenes politikáját védte Brüsszelben.

A Politico szerint Várhelyi nagyon jártas az uniós politikában, közismerten nagyon lojális Orbán Viktorhoz, és határozottan védelmezi a magyar kormány politikai prioritásait a nagyköveti találkozókon.

Várhelyi Trócsányi jelölésének megakasztását múlt héten így kommentálta:

A jog felette kell hogy álljon a politikai hisztériának.

Miután pedig kiderült, hogy a miniszterelnök őt  javasolja Trócsányi helyett, azt írta:

Nagy megtiszteltetés és kiváltság, hogy a Bizottság magyar tagjának lettem jelölve!

Ez még csak a kezdet?

Mindezt figyelembe véve Várhelyinek valószínűsíthetően nagyobb „túlélési esélye” lesz az EP bizottságai előtt, mint volt Trócsányinak.

Fellélegeznie azonban még korai lenne: az FT brüsszeli forrásai szerint von der Leyen jelöltjei minden korábbinál keményebb meghallgatásokra számíthatnak az EP-ben, és könnyen elképzelhető, hogy a következő napokban tovább bővül majd a kigolyózott jelöltek névsora.

Várhelyi Olivér tapasztalt diplomata, ugyanakkor sajtóhírek szerint nem könnyű ember. De őt is ki fogják ütni? És mi lesz von der Leyennel? És mit szól ehhez a magyar kormányfő? Videókommentárunk:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Rövidesen újraindul a csehországi olajszállítás is a Barátság vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:59
Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken.
Makro / Külgazdaság Háromszorosára nőtt a légitársaságok forgalma az egy évvel korábbihoz képest
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:46
Továbbra is erőteljes a globális légi közlekedés fellendülése, az európai légitársaságok júniusi utasforgalma több mint háromszorosára nőtt, 234,4 százalékkal emelkedett 2021 júniusához képest.
Makro / Külgazdaság Új centrista szövetséget hozott létre a volt olasz miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:30
A Matteo Renzi volt miniszterelnök vezette Élő Olaszország és a Carlo Calenda vezette Akció nevű párt csütörtökön bejelentette politikai szövetségük megszületését, amely harmadik pólust kíván képviselni az olasz baloldali és a jobboldali pártok választási koalíciójával szemben.
Makro / Külgazdaság Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:16
Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte, a bomló élelmiszerhulladékból a Buenos Aires-i, delhi, mumbai és lahori lerakókban a bolygó felmelegedéséért felelős gáz szabadul fel - derül ki egy új kutatásból.
Makro / Külgazdaság Putyin nem viccel – megjelent az új haditengerészeti stratégia
Káncz Csaba | 2022. augusztus 11. 15:19
Az új haditengerészeti doktrína feltűnően eltér a legutóbbi, 2015-ös kiadástól. A benne leírt világ sokkal nyugtalanítóbbnak és veszélyesebbnek tűnik, miközben a konfliktusok lehetősége jelentősen megnőtt. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz: helyes döntés volt kihagyni az orosz gázimportot a szankciókból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 14:31
Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben.
Makro / Külgazdaság ENSZ: Milliókat sújt a szárazság Afrikában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 13:14
Egy év alatt egymillió ember vált földönfutóvá Szomáliában az országot sújtó aszály miatt.
Makro / Külgazdaság Lábhoz tett fegyverrel figyelik Matolcsy Györgyék az infláció száguldását
Csabai Károly | 2022. augusztus 11. 09:32
Bár a júliusi éves fogyasztóiár-index már 13,7 százalék lett, s a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már a 20 százalékos inflációs rátát sem zárja ki, a jegybank ma sem látott okot a kamatemelésre.
Makro / Külgazdaság Trump visszavág - ezúttal az FBI-nak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 08:51
A volt amerikai elnök azt állítja, a Szövetségi Nyomozó Iroda bizonyítékokat helyezett el nála, amikor házkutatást tartott a floridai birtokán.
Makro / Külgazdaság Kína szerint az USA miatt tört ki az orosz-ukrán háború
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:36
Az orosz-ukrán háború immár 169. napjába lépve összegyűjtöttük, mi történt, amíg ön aludt.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG