BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. október 1. 13:45

A várakozásoknak megfelelően kemény fogadtatásban részesült az Európai Bizottság megválasztott elnöke az Európai Parlamentben, ahol két biztosjelöltje – köztük Trócsányi László – már a meghallgatások előtt elbukott. Erre még soha nem volt példa az EP történetében. Orbán Viktor kénytelen volt egy technokrata diplomatát, Várhelyi Olivért jelölni helyette. Várhelyi nagyobb eséllyel száll majd harcba, mint Trócsányi, könnyű menetre azonban ő sem számíthat.

Az új jelölt, Várhelyi Olivér és Orbán Viktor. Forrás: MTI/Mario Salerno

Történelmi vereséggel „ajándékozta meg” tegnap az Európai Parlament jogi bizottsága (Juri) Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság idén nyáron hatalmas alkuk közepette megválasztott – és az eredeti tervek szerint november elsején hivatalba lépő – elnökét.

Példátlan eset

A testület ugyanis – múlt heti döntését megerősítve – kvázi üzleti összeférhetetlenségre hivatkozva elutasította a magyar biztosjelölt, Trócsányi László, valamint a román biztosjelölt, a szociáldemokrata Rovana Plumb jelölését, akiket így az illetékes szakbizottságok már meg sem hallgattak. Erre még soha nem volt példa az EP történetében.

A volt magyar igazságügyi miniszter esetében a biztosi pozíció és a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendelései között állapított meg összeférhetetlenséget a Juri, a román jelöltnek pedig azért nem szavazott bizalmat, mert szerintük nem számolt el olyan kölcsönökkel, amelyekből ingatlant vásárolt és saját pártját támogatta.

Bár mind a magyar, mind a román (ex)jelölt hamisnak tartja a vádakat, ez nem hatotta meg a Jurit, így Ursula von der Leyen tegnap délután kénytelen volt új jelölteket kérni a magyar és a román kormánytól.

Megfelelő jelöltekre van szükség, akik alkalmasak a nekik szánt területre. Ha pedig valami nem stimmel, akkor új neveket kell kérnünk

- közölte von der Leyen egyik szóvivője. A magyar biztosjelöltnek a bővítésért és szomszédságpolitikáért, a románnak pedig a közlekedésügyért kell majd felelnie.

Politikai helyett technokrata jelölt

Orbán Viktor tegnap a finn kormányfővel, Antti Rinnével tartott közös budapesti  sajtótájékoztatóján már be is jelentette, hogy Várhelyi Olivér nagykövetet, a brüsszeli állandó képviselet vezetőjét jelöli Trócsányi helyére.

Nem utasítottam el az elnökasszony kérését, de abba nem mehetek bele, hogy bárki más, például az EP válogasson magyar politikusok közül a magyar nép helyett

- fogalmazott a kormányfő. Szerinte ezért most egy technokratát jelöl a posztra, nem pedig egy politikai delegáltat. Mint ismert, Trócsányi a Fidesz listavezetője volt az EP-választáson.

De ki az a Várhelyi Olivér?

A 47 éves új biztosjelölt jogász, diplomata.

Szegeden született, és a helyi jogi karon végzett 1996-ban. Kezdetben fogalmozóként dolgozott a Külügyminisztérium Integrációs Államtitkárságának Harmonizációs és Jogi Főosztályán, majd a Jogi Osztály vezetője, jogi attasé, később a Magyar Köztársaság EU melletti Állandó Képviselete Jogi Szolgálatának a vezetője lett. 2008-tól 2011-ig az Európai Bizottság Belsőpiaci és Szolgáltatási Főigazgatósága Iparjogvédelmi Osztályán dolgozott osztályvezetőként.

2011-től a brüsszeli magyar Állandó Képviselet helyettes állandó képviselői posztját töltötte be, 2015 óta pedig ő a képviselet vezetője.

Lojális Orbán Viktorhoz

A Financial Times Várhelyiről annyit jegyez meg, hogy nagy tiszteletnek örvend, korábban az Európai Bizottság tisztségviselője volt, az elmúlt években pedig Orbán Viktor migrációellenes politikáját védte Brüsszelben.

A Politico szerint Várhelyi nagyon jártas az uniós politikában, közismerten nagyon lojális Orbán Viktorhoz, és határozottan védelmezi a magyar kormány politikai prioritásait a nagyköveti találkozókon.

Várhelyi Trócsányi jelölésének megakasztását múlt héten így kommentálta:

A jog felette kell hogy álljon a politikai hisztériának.

Miután pedig kiderült, hogy a miniszterelnök őt  javasolja Trócsányi helyett, azt írta:

Nagy megtiszteltetés és kiváltság, hogy a Bizottság magyar tagjának lettem jelölve!

Ez még csak a kezdet?

Mindezt figyelembe véve Várhelyinek valószínűsíthetően nagyobb „túlélési esélye” lesz az EP bizottságai előtt, mint volt Trócsányinak.

Fellélegeznie azonban még korai lenne: az FT brüsszeli forrásai szerint von der Leyen jelöltjei minden korábbinál keményebb meghallgatásokra számíthatnak az EP-ben, és könnyen elképzelhető, hogy a következő napokban tovább bővül majd a kigolyózott jelöltek névsora.

Várhelyi Olivér tapasztalt diplomata, ugyanakkor sajtóhírek szerint nem könnyű ember. De őt is ki fogják ütni? És mi lesz von der Leyennel? És mit szól ehhez a magyar kormányfő? Videókommentárunk:

Makro / Külgazdaság A Pentagont is kezdi lebénítani a koronavírus-járvány
Káncz Csaba | 2020. április 3. 16:34
130 millió amerikai szerint a járvány már a biblikus végítélet jele. A Pentagon most szembesül azzal, hogy milyen szintű politikai feszültséget okoz egy atommeghajtású anyahajó legénységének befertőződése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Baljós árnyak tornyosulnak az amerikai munkaerőpiac felett
MTI | 2020. április 3. 16:33
Erőteljesen, a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent a foglalkoztatottak száma márciusban az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a város már legyőzte a koronavírust
Wéber Balázs | 2020. április 3. 15:52
Vagy legalábbis megnyerte az első komoly csatát.
Makro / Külgazdaság „Nekem erre nincs időm!” - visszaszólt Orbán Viktor a kritikára
MTI | 2020. április 3. 14:55
Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Antonio Lopez-Isturiznak, az Európai Néppárt főtitkárának, amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke tett közzé Twitter-üzenetében.
Makro / Külgazdaság Milyen támogatásra számíthatnak a bérből élők? Összeszedtük a lehetőségeket
Székely Sarolta | 2020. április 3. 14:29
Számos, munkavállalók anyagi helyzetét is érintő javaslat került a kormány elé a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított javaslatcsomagban. Ám még ezeken kívül is hatalmas mozgástere van a kormánynak a támogatásokat illetően. Nagy kérdés, hogy a számos ötlet és példa közül melyiket ülteti át a hazai gyakorlatba a kormány, arra viszont jó esély mutatkozik véleményünk szerint, hogy valamilyen keretek között a bérekhez érkezhet állami támogatás. 
Makro / Külgazdaság A kórházak felkészültek a tömeges megbetegedésekre
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 12:27
Sem a kézszáríró, sem az UV-lámpa nem segít a koronavírus ellen az operatív törzs szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: vezénylik az orvosokat és lefoglaltak 58 hotelt
Vég Márton | 2020. április 3. 11:02
Tömeges járványra készül a kormány: az egészségügyi dolgozókat központilag vezényelhetik az országban és lefoglaltak kollégiumokat, szállodákat, ahova a betegeket tudnák elhelyezni.
Makro / Külgazdaság Itt a forintgyengülés hatása, már 740 forintba kerül az eurolottó
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:13
Az eurojackpot mellett más szerencsejátékok is drágultak a közelmúltban
Makro / Külgazdaság Pánikvásárlások: megvan kik és mit kezdtek el felvásárolni
Székely Sarolta | 2020. április 3. 09:15
A magyar lakosság már február végén a közelgő koronavírus-járvány hatására megejtette a pánikvásárlások első körét. Ez jócskán megdobta a kiskereskedelmi statisztikát. 
Makro / Külgazdaság Új magyarázat a magas olasz halálozási rátára, új negatív rekord a spanyoloknál
Wéber Balázs | 2020. április 3. 08:30
A szokásosnál enyhébb influenzaszezon is hozzájárulhatott a koronavírusos betegek szokatlanul magas halálozási arányához Olaszországban. Spanyolországban ismét csúcsot döntött az egy nap alatt elhunytak száma. Világszerte már több mint egymillió embert diagnosztizáltak a fertőzéssel. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.
Friss
hírlevél