Hirdetés

Eldőlt: megint elkaszálták Trócsányit Brüsszelben

Wéber Balázs, 2019. szeptember 30., 11:45

A magyar biztosjelöltet múlt héten első körben elutasította az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága (Juri), és ma megerősítette ezt a döntését.

MTI Fotó: Máthé Zoltán
Trócsányi László. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Juri ma délelőtti ülésén vizsgálta meg ismét Trócsányi László ügyét, és ismét összeférhetetlenséget állapított meg - közölte Twitter-üzenetében a testület.

Hozzátették: az EP elnöke most az Európai Bizottság megválasztott elnökét, Ursula von der Leyent kérdezi majd arról, hogy milyen szándékai vannak Trócsányival, valamint a szintén ismételten elutasított román biztosjelölttel, a szociáldemokrata Rovana Plumbbal.

Hirdetés

A Financial Times előzetesen azt írta, hogy ha a Juri megerősíti múlt csütörtöki döntését, akkor von der Leyen kénytelen lesz új jelöltet kérni a magyar és a román kormánytól.

Vétózott a Juri

A Juri már múlt héten összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendelései között. A magyar biztosjelöltet, aki az EU szomszédság- és bővítéspolitikájáért felelne a következő öt évben, jelen állás szerint meg sem hallgatja az EP külügyi bizottsága. Az eredeti tervek szerint a meghallgatásra október 1-jén került volna sor.

Trócsányi a múlt heti döntés után azt közölte, hogy minden tényalapot nélkülöző politikai döntés született. Szerinte minden kérdésre transzparens választ adott, összhangban a már korábban benyújtott dokumentumokkal.

Ma kezdődnek a meghallgatások

Von der Leyen biztosjelöltjeit, legalábbis azokat, akiket alkalmasnak talált a Juri, ma kezdik meghallgatni Brüsszelben az EP szakbizottságai. A meghallgatási procedúra végén az EP-képviselők a teljes új Európai Bizottságról szavaznak, azaz jogukban áll azt elutasítani, amennyiben úgy ítélik meg, hogy egyes biztosok alkalmatlanok pozíciójuk betöltésére.

A brit lap  értesülései szerint von der Leyen jelöltjei minden korábbinál keményebb meghallgatásokra számíthatnak: az EP minden korábbinál több biztosjelöltet kaszálhat el.

Átpolitizálódott procedúra

Alberto Alemanno jogászprofesszor az FT-nek azt mondta: a meghallgatási procedúra példátlan módon átpolitizálódott. Szerinte az eddigi történések azt jelzik, hogy a von der Leyen-bizottságra nehéz próbatételek várnak, így elképzelhető, hogy beiktatása jóval az eredetileg tervezett időpont, november elseje utánra tolódhat.

Eddig egyébként még soha sem volt példa arra, hogy biztosjelölteket már a meghallgatásuk előtt elkaszáljon az EP.

Interjúnk a témában Balázs Péter korábbi külügyminiszterrel: Trócsányi mindenképpen kutyaszorítóba kerül.

Mit hozhat von der Leyen az Orbán-kormánynak? Korábbi videókommentárunk: 

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Lassan egy évtizede próbálkoznak amerikai cégek azzal, hogy dohányzási tilalomhoz kötik a munkavállalást. Az intézkedéseket a dohányzásellenes aktivisták üdvözlik, míg egyes jogvédő szervezetek kifejezetten aggályosnak tartják.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?