<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A frissen végzett egészségügyi dolgozók csak harmada helyezkedik el a pályán, pedig az egészségügyi intézmények szakemberhiánya egyre kezelhetetlenebb szituációkat szül. Szúrópróba-szerűen megnéztük, hogy a kórházak hány üres pozíciót hírdetnek jelen pillanatban.

A 80-as években végzett szakdolgozók több mint fele még aktív és dolgozik, de a 2010-ben végzetteknek csak a 34 százaléka marad a pályán – ismertette a Világgazdaság. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) tegnapi tájékoztatóján elhangzott, hogy Magyarországon tízezer lakosra vetítve Budapesten jut a legkevesebb egészségügyi szakdolgozó. Jelenleg 6264 fő dolgozik a fővárosban, de 8582-re lenne szükség, vagyis a szakdolgozói helyek 73 százaléka van csak betöltve. Leginkább ápolókra, szülésznőkre és mentőtisztekre lenne szükség a felmérés szerint. A KSH 2018-as adatai szerint hazánkban a 41,3 ezer betöltött orvosi állás mellett 1,7 ezer üresen ácsingózik, míg az egészségügyi szakdolgozók 3,7 ezerrel maradnak el az egészségügyi intézmények optimális létszámától, írta meg az Index.

Az ÁEEK jelen pillanatban 310 hiányzó kórházi pozíciót tüntet fel, de természetesen szinte minden intézmény a saját honlapján is hirdet, sőt, sok helyen külön „fülön” találhatók már a nyitott állások. A budapesti Szent Imre Kórházban például orvosi területen 7 szakorvosi állásra keresnek embert, ápolási területen 14 pozíció üres (például izotóp asszisztens, műtéti szakasszisztens, beteg előjegyző, szülészeti és nőgyógyászati orvosírnok, logopédus, stb.), műszaki területen 8 státusz keresi gazdáját.

Hiányzó szakemberek

A Békés Megyei Központi Kórházban - az ország negyedik legnagyobb egészségügyi intézményeként -, 3000 munkatárs biztosítja a működést, de még így is 23 szakorvost keresnek tagkórházaikba, többek között bel-, bőrgyógyászt-, endokrinológust és kardiológust. A Zala Megyei Kórházban 31 pozícióba várnak munkatársakat, a veszprémi Cholnoky Ferenc Kórházba 12 területen várnak szakorvost, rezidenst pedig 18 területre. A Magyar Honvéd Kórház honlapján jelen pillanatban 22 állásra keresnek dolgozót, például nefrológusra, endoszkópos szakasszisztensre, beteghordóra, belgyógyászra, szakápolóra, műtőssegédre, dietetikusra, neurológusra volna szükség. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház 13 főt tudna egyből foglalkoztatni, igaz, ebből 6 főt műszaki területre keres.

A Siófoki Kórház-Rendelőintézet 20 státuszba várja a pályázókat, például traumatológust, fül-orr-gégészt, szemészt, sebészt, radiológust, pszichiátert, nőgyógyászat, gyermekgyógyászt és még sorolhatnánk, az üres pozíciók szinte az egész egészségügy palettát lefedik. A Győri Petz Aladár Kórházban 9 helyre keresnek munkatársakat például aneszteziológiai szakasszisztenst, vagy pszichológust. A Keszthelyi Kórház honlapján van olyan hirdetés, amelyet 2019. szeptemberében tettek fel, de ezek szerint még mindig betöltetlenek. A fent lévő 45 pozícióból 33-ra egészségügyi munkavállalókat várnak. A Mohácsi Kórházban 19 főt tudnának azonnal alkalmazni, olyan szakorvosokat például, mint urológust, sürgősségi szakorvost, vagy aneszteziológust. Ezek az arányok más megyék kórházaira is igazak nagyjából, azaz az egészségügyből hiányzó szakemberek számai az ország egy szegmensében sem mutatnak szebben.

Jelentős béremelés kell

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke a HÍR TV-n úgy nyilatkozott, ahhoz, hogy a szakápolók a rendszerben maradjanak, 50 százalékos azonnali béremelésre van szükség, és fokozatosan lehet eljutni a 100 százalékig. Az orvosoknál továbbra is a 300, 500 és 700 ezer forintos lépcsőnkénti emelést preferálják.

A munkaerőhiány megszüntetéséhez szükséges bérek rendezése idén januárban került elérhető közelségbe egy tizenkét hónapos sztárjktárgyalás-sorozat eredményeként. A sztrájktárgyalás februári etapja az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az EMMI, valamint az ágazati reprezentatív szakszervezetek között lezajlott, amelyen részt vettek a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Magyar Orvosi Kamara, és a Magyar Gyógyszerészi Kamara képviselői is. A tárgyalások a szakértői számításokat követően március 2-án folytatódnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Makro / Külgazdaság A CIA meg akarta gyilkolni, most 175 év börtön fenyegeti Assange-t
Wéber Balázs | 2021. október 27. 08:58
A ma kezdődő bírósági eljárás tétje, hogy kiadják-e a Wikileaks-alapítót az Egyesült Államoknak.
Makro / Külgazdaság Nyitottabb piacokat kér Kínától Macron az uniós országok számára
MTI | 2021. október 27. 08:08
Emmanuel Macron francia államfő azt kérte kedden kínai kollégájától, Hszi Csin-pingtől, hogy "folytassa a kiegyenlítést" az Európai Unió és Kína között, azaz tegye hozzáférhetőbbé a kínai piacot az uniós tagállamok számára - jelezte a francia elnöki hivatal.
Makro / Külgazdaság Oltópont lett a bécsi elnöki palotából
MTI | 2021. október 27. 07:07
Az osztrák elnök kedden megnyitotta bécsi rezidenciáját a koronavírus elleni oltást megszerezni kívánó emberek előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Belgium szigorít
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 06:48
A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez.
Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Makro / Külgazdaság Bosznia-Hercegovinában élesítik az orosz gázfegyvert
Márton András | 2021. október 26. 18:01
Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni térség többi államához hasonlóan a földgáz szükségletét import forrásból kényszerül kielégíteni. Az ország energia biztonsága szempontjából komoly problémát jelent, hogy jelenleg kizárólag egy Szerbiából érkező belépési ponton megoldott a földgáz importja. Az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalásokat beárnyékolja, hogy jelen helyzetben a Gazprom és a szerb állam tulajdonában álló Srbijagas monopol helyzetben van. Az ellátási probléma megoldását nehezíti, hogy Bosznia-Hercegovina jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a források külső szereplők segítsége nélküli diverzifikációját.
Makro / Külgazdaság Gondolat és erő - de mi kell még az eredményes kormányzáshoz? Klasszis Klubunk vendége Giró-Szász András
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 16:11
Október 28-án a NER lényegét tárja fel nekünk a volt kormányszóvivő, Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos