2p

A Világélelmezési Program (WFP) tegnap felfüggesztette életmentő élelmiszer-szállítmányait a Gázai övezet északi részére, ahol egyre jobban terjed az éhínség.

A WFP azzal indokolta döntését, hogy az övezetben „teljes káosz és erőszak” kezd eluralkodni a közrend összeomlása miatt.

A BBC beszámolója szerint a segélyeket szállító munkatársaik éhes emberek tömegeivel találkoztak. Sokan több alkalommal is megpróbáltak felmászni a teherautókra, számos szállítmányt pedig kifosztottak a helyiek. A WFP szerint eddig nem látott szintű kétségbeesést tapasztaltak a térségben, és már nem tudták garantálni a dolgozóik biztonságát.

Az izraeli hadsereg tavaly októberben indított hadműveletet a Hamász terrortámadása után a Gázai övezet északi részén, amely elől a helyiek többsége délre menekült.

Néhány 100 ezren ugyanakkor északon maradtak, ők pedig kritikus helyzetben vannak, életben maradásuk a nemzetközi segélyszervezetek szállítmányaitól függ. Az ENSZ már december óta az éhínség veszélyére figyelmeztet az övezet északi részén.    

A segélyszervezetek állítása szerint az izraeli hatóságok lassítják vagy megakadályozzák a segélyek bejutását. Izrael ezt tagadja vagy biztonsági okokkal magyarázza. A WFP jelezte, hogy amint tudja, igyekszik majd visszaállítani a szállítmányokat.

Hogy a kritikus helyzet a valóságban mit jelent, azt érzékelteti egy, a napokban készült videó is. (Ez eredetileg a MiddleEastEye nevű YouTube-csatornán jelent meg, majd egy részét a BBC is átvette.) Ezen egy 5-6 év körüli kislány arról beszél, hogy édesapja meghalt (a bombázásokban), most pedig a testvérével él.

Amikor  megkérdezik tőle, hogy miből van hiány, azt válaszolja: mindenből, kenyérből, és elsírja magát. Mindez a fenti videón látható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG