6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A tompai események után valamelyest megfogyatkoztak a migránsok a határmenti területeken. A február 6-i incidenst követően a szerb hatóságok 12 busszal vitették el őket Preševóba, bár ebben többen is kételkednek. A szóbeszéd szerint a Kelebiánál begyűjtött migránsokat a szerbek valahol a közelben rakták le, ezért hamarosan visszatérnek. És ennél a pontnál érdemes egy kicsit elidőzni. A szerb-magyar határ mentén egyelőre ugyan megszűnt a kritikus tömeg, amely különböző akciók végrehajtására képes. Kérdés, hogy mikor duzzad fel ismét az érkezők hulláma, és mikor lesz ismét valaki, aki cselekvésre készteti őket. Mert vannak, akiknek ez az érdekük. Róluk szól a BALK helyszíni riportja.
Migránsokat hoz a “Fecske” Magyarkanizsára. (Fotó: Varga Szilveszter)


A cikk a BALK és a Privátbankár.hu  együttműködésében jelenik meg.

A vasárnap délután negyed ötkor érkező Lasta (Fecske) busszal 15 újabb migráns jött Magyarkanizsára. A Lasta egy belgrádi buszvállalat, amelynek a tevékenysége gyakran közbeszéd tárgya a Tisza-menti városban.

Fecskék Magyarkanizsán

A buszállomásra gyalog is érkeztek migránsok, kérdés azonban, hogy ők miként jutottak el Magyarkanizsára, amely kétségkívül az elosztóközpontjuk.

Esetleg egy másik busszal, amely nem jött be a központba? Erre is volt már példa.

A Lastával utazók azt hallották, hogy a sofőrök nem tagadhatják meg a migránsok szállítását, “muszáj felvenniük őket”.

Szemtanúk szerint az ellenőrök nem kérik a jegyeket tőlük, úgy csinálnak, mintha a Magyarkanizsán gyakran csak “turistának” nevezett személyek ott sem lennének.

A Tisza-parti városban olyan történeteket is hallani, hogy a migránsok elállták egy másik busztársaság járművének az útját, mert a sofőr nem akarta felvenni őket.

Nova Viktorija

Vasárnap délután már várták az újonnan érkezőket a “kontakt személyek”, akik az ötven méterre lévő Nova (Új) Viktorija elnevezésű szállodában laknak. Onnan sétáltak át a buszhoz.

A szálloda korábban állítólag egy rendőrtiszté volt, akkor a Viktorija nevet viselte. A rendőrtiszt később eladta, és ezért kapta a szálloda a Nova Viktorija nevet. Egyes források szerint a szálló mostani tulajdonosa egy szlovák, mások szerint viszont ruszin nemzetiségű építési vállalkozó.

Megint mások nagy biztonsággal állítják, hogy a Nova Viktorija szállót Verbászon élő montenegróiak tartják. Az épületet az előző tulajdonostól állítólag adósság fejében szerezték meg, vagyis gyakorlatilag elvették tőle. Ennek alapján rendőrtiszt soha nem volt tulajdonosa a szállónak, csak a szomszéd üzletnek.

A negyed ötös belgrádi busz érkezése előtt, vagy közvetlenül utána három “kontaktszemély” is feltűnt a téren, hogy fogadja a migránsokat.

A kontaktszemélyek nemcsak hárman vannak, és nem is maradnak tartósan a városban. A BALK értesülései szerint az utóbbi időben gyakrabban váltják egymást, illetve visszahívják őket, és a helyükre másokat küldenek.

Kivételes bánásmód

A kontaktszemélyek osztják szét a migránsokat különböző csoportokra. A legfőbb szempont természetesen a pénz.

Aki tud fizetni, az különleges bánásmódban részesül.

A vasárnap délután Magyarkanizsára érkezett csoportból két migráns átmehetett a diadalív alatt, vagyis beléphetett a Nova Viktorija szállodába, oda irányították őket a térről a kontaktszemélyek.

Nem sokáig voltak azonban a tanyájuknak számító szállodában, rövid idő múlva ugyanis elindultak a magyarkanizsai fürdő irányába.

De fél órával később ismét megjelentek a téren egy harmadik személy társaságában, aki állítólag a “migránsbuli” magyarkanizsai szervezője.

Egy ötven-hatvan éves arab férfiról van szó: aki vele egyeztet, az aligha fog a tíz körmével alagutat vájni a magyar kerítés alatt.

A két legfontosabb szó

A magyarkanizsai buszállomás tehát az érkezők elosztóközpontja. Itt találkoznak az érdekek ebben a sokszereplős játszmában.

Megjelennek a színen az embercsempészek helyi megbízottjai, a haszonleső belgrádi buszvállalat alkalmazottai, a migránsválságból hasznot húzó helyi és nem helyi taxisok, a migrációs hivatal megbízottjai, a kérdéssel foglalkozó helyi megbízott emberei, és végül, de nem utolsósorban a háború, a nyomor és az akármi elől menekülő migránsok.

Egy részük két, csak két szót ismételget, bármit is kérdezzenek tőlük: Syria és Germany.

Az első nyilván a származási, a másik pedig az érkezési országot jelenti, és nem fordítva, elvégre nem német nyugdíjasokról van szó, akik úgy döntöttek, hogy életük utolsó napjait Szíriában szeretnék tölteni, és ezért minden megpróbáltatást készek vállalni.

A Magyarkanizsán átutazó migránsok 90 százaléka Szíriából származik, és 90 százalékuk Németországba igyekszik. Legalábbis ezt mondják.

Természetesen a marokkói migráns is Szíriából származik, ebben nincs semmi meglepő, hiszen messziről jött migráns azt mond, amit akar.

Csoportos városnézés

A magyarkanizsai elosztóközpontban arra várnak, hogy érdemeik szerint, illetve pénztárcájuk vastagsága alapján “útba igazítsák” őket.

Amíg ez nem történik meg, addig egy részük “idegenvezetőt” kap, aki mutatja a “helyes utat”. Vagy összehozza őket azokkal, akik tovább viszik őket, esetleg “ideiglenes szállást” biztosítanak számukra az elhagyatott házakban.

Vasárnap ez az idegenvezető az egyik kontaktszemély volt.

Nem messze vihette a csoportot, mert a migránsok egy része nem sokkal később az Idea kereskedelmi lánc helyi szupermarketjében “vált ismét láthatóvá”.

Ráadásul a szupermarket előtti forgalmas parkolóban a migránsok bárkivel találkozhatnak, aki segít nekik, de ez már csak feltételezés.

A sokadik fecske

Amint az már kiderült, az érkezőket a Lasta elnevezésű belgrádi utasszállító vállalat “transzportálja” Magyarkanizsára.

A cég már kirendeltséget is nyitott a magyarkanizsai buszállomáson, nyilván jól megy az üzlet!

Az utolsó napi "szállítmány" általában este nyolc után érkezik, ilyenkor ismét benépesül a tér, és megkezdődik a leosztás.

Ez a napvégi “grand finale”, amikor a színen ismét feltűnik az összes szereplő, természetesen gyakran változó szereposztásban.

A migránsok szerepét estéről-estére mások alakítják.

Ilyenkor megkezdődik a terítés, a taxisok terítik a migránsokat a környező településeken, illetve olyan helyeken, amelyeket csak ők ismernek. És amelyekről nem beszélnek.

A taxisok jó része a közeli Csókáról származik, és úgy tudjuk, hogy a Lasta magyarkanizsai képviseletét ellátó férfi is egy csókai vállalkozó, ezáltal a migránsok utaztatása “csókai kézben” van.

Ezért jelennek meg az esti órákban a nagykikindai rendszámú taxik Magyarkanizsán, hiszen Csóka a nagykikindai járáshoz tartozik.

A BALK értesülései szerint egy “reményteli út” 10 ezer dinár, vagyis 30 ezer forint fordulónként, és nem fejenként.

Aztán másnap kezdődik minden elölről, mert Magyarkanizsán „a fecskék” télen is gyakran megjelennek.

Varga Szilveszter, a BALK főszerkesztőjének cikke. Az eredeti írás itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG