<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Gyakorlatilag vége az Indiana államban zajló előválasztásoknak, Donald Trump hatalmasat nyert. Már régóta sejteni lehetett, hogy be fog következni, de most már biztos: az egyik legnagyobb déli államból elhozott nagyarányú győzelmével a milliárdos a Republikánus Párt jelöltje. A pártelit által támogatott Ted Cruz elismerte a vereségét.
Trumpnak van oka az örömre. Kép forrása: EPA/JUSTIN LANE

Az ingatlanmágnás korábban semmilyen közhivatalt nem töltött be, most mégis nagyon jó esélyekkel indulhat a fehér házi irodáért. Ráadásul az elemzők előzetes jóslataival ellentétben az sem igaz, hogy a nagyrészt propagandafrázisok puffogtatására alapuló kampány ne jönne be a amerikaiaknak – írja a Reuters.

Trump ezzel elkezdhet készülni a november nyolcadikán esedékes választásokra, ahol nagy valószínűséggel Hillary Clinton lesz az ellenfele, bár Bernie Sanders továbbra is versenyben van a demokraták jelöltségéért. Indianában demokrata oldalon egyébként meglepetés születik, Sanders az eddigi szavazatok alapján 52 százalékkal vezet Clinton 47 százaléka előtt a CNN szerint.

Mi jön most?

Az alapvetően demokrata többségű Egyesült Államokban a Republikánus Pártnak mindig nehéz dolga van, különösen mivel az utolsó republikánus elnök a sokak által mélységesen gyűlölt George W. Bush volt. Trump esélye egyrészt abban lehet, hogy a 2009 eleje óta hatalmon lévő Demokrata Párttal szemben is kezd elfogyni a szavazók türelme, ráadásul a milliárdos, Hillary Clintonnal ellentétben, nem tartozik a jelenlegi washingtoni politikai elitbe.

Ami mindenesetre biztos, az az, hogy Trumpnak sürgősen egyesítenie kell a republikánusokat, és a propagandafrázisok helyett tényleges programot is ki kell dolgoznia, mivel az például nyilvánvalóan nem megvalósítható, hogy Mexikó kormányával fizetesse ki a határra felhúzandó falat.

A CNN szerint a konzervatívabb republikánus szavazók nem vevőek a milliárdos nőkkel szembeni és erősen rasszista hangvételű kirohanásaira sem, ezért ezeken is sürgősen változatnia kell majd. Trump szerencséje az, hogy Ted Cruz visszalépésével a pártelit is kénytelen lesz beállni mögé, mivel a még versenyben lévő másik jelölt, John Kasich ohiói kormányzó gyakorlatilag esélytelen.


Már Clinton az ellenfél

Győzelmi beszédében a milliárdos magához képest kifejezetten visszafogott volt, egységre szólította a Republikánus Pártot és szavazókat. Trump szerint Ted Cruz nagyon kemény ellenfél volt, aki előtt igazán fényes jövő és karrier áll.

A republikánus elnökjelölt egyben hadat üzent Clintonnak is, csúnyán bírálva a volt First Lady külügyminisztert. Trump szerint Hillary pocsék elnök lenne, aki nem érti a kereskedelem működését.

Donald Trump útja idáig viszonylag sima volt, de a demokrata jelölt megveréséhez nem lesznek elegek a szokásos kirohanások, a milliárdosnak együtt kell működnie az eddig elhúzódó republikánus pártelittel ha nyerni akar.

A vert sereg

Ted Cruz rövid beszédben köszönte meg a szavazók eddigi támogatását, úgy fogalmazott, hogy Indianában mindent megpróbáltak, de az sem volt elég, és a választók egy másik utat választottak. Érdekes egyébként, hogy a texasi szenátor nem lépett vissza hivatalosan, csupán „felfüggesztette” kampányát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: csak egy magyar városban javul a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 19:01
Legalábbis a vizsgált városok közül, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját tekintve a szennyvízben. Országos átlagban enyhe emelkedés tapasztalható.
Makro / Külgazdaság Putyin kijátssza az iráni kártyát – a héten jár le az ultimátum
Káncz Csaba | 2022. január 17. 18:37
Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durván beszólt a bevándorlóknak az elnökjelölt, súlyos pénzbírságra ítélték
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 17:40
Éric Zemmour szerint a kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók tolvajok, gyilkosok és nőket erőszakolnak meg. 10 ezer euróra büntették.
Makro / Külgazdaság Az árstop aligha állítja meg az inflációt, ellenben az élelmiszerek minősége romolhat
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:23
Az élelmiszerárak megugrása is jelentősen hozzájárult a decemberi kiugróan magas inflációhoz. Ráadásul a jelek szerint számottevő javulásra aligha számíthatunk, hiszen több tényező abba az irányba mutat, hogy az infláció továbbra is magas lesz. A kormány által bevezetett árstoptól sem érdemes csodát várni, mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.
Makro / Külgazdaság Az infláció a legnagyobb ellenség Matolcsy György szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:05
Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén.
Makro / Külgazdaság Rossz hír az Orbán-kormánynak: februárban indulhat az uniós pénzmegvonási akció
Wéber Balázs | 2022. január 17. 15:37
Sajtóértesülések szerint Brüsszel néhány héten belül megkezdi a problémás tagállamok, Magyarország és Lengyelország megbüntetését: megindulhat a jogállamisági mechanizmus a két ország ellen.     
Makro / Külgazdaság Önellátók leszünk villamos energiában Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 14:01
Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, véli a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Tíz éve nem voltak ilyen optimisták a vezérigazgatók
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:35
A világ cégvezetőinek 77 százaléka szerint erősödni fog a globális gazdaság idén. Azért vannak aggodalomra okot adó tényezők is.
Makro / Külgazdaság Enyhül a Covid-járvány, lazulnak a karanténszabályok Angliában
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:06
Öt napra rövidült hétfőtől a pozitív koronavírus-teszt utáni kötelező elkülönítés időtartama Angliában. Az eddigi szabályozás alapesetben tíz nap elkülönítést írt elő, de ezt hét nap után, két negatív koronavírus-teszttel meg lehetett szakítani.
Makro / Külgazdaság Hazatért a volt ukrán elnök, és egyenesen a bíróságra hajtott
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 11:12
Petro Porosenko visszatért Ukrajnába, rögtön dulakodás is tört ki hívei és a határőrök között. A volt elnököt decemberben gyanúsították meg hazaárulással, akár 15 év börtönt is kaphat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló