3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Gyakorlatilag vége az Indiana államban zajló előválasztásoknak, Donald Trump hatalmasat nyert. Már régóta sejteni lehetett, hogy be fog következni, de most már biztos: az egyik legnagyobb déli államból elhozott nagyarányú győzelmével a milliárdos a Republikánus Párt jelöltje. A pártelit által támogatott Ted Cruz elismerte a vereségét.
Trumpnak van oka az örömre. Kép forrása: EPA/JUSTIN LANE

Az ingatlanmágnás korábban semmilyen közhivatalt nem töltött be, most mégis nagyon jó esélyekkel indulhat a fehér házi irodáért. Ráadásul az elemzők előzetes jóslataival ellentétben az sem igaz, hogy a nagyrészt propagandafrázisok puffogtatására alapuló kampány ne jönne be a amerikaiaknak – írja a Reuters.

Trump ezzel elkezdhet készülni a november nyolcadikán esedékes választásokra, ahol nagy valószínűséggel Hillary Clinton lesz az ellenfele, bár Bernie Sanders továbbra is versenyben van a demokraták jelöltségéért. Indianában demokrata oldalon egyébként meglepetés születik, Sanders az eddigi szavazatok alapján 52 százalékkal vezet Clinton 47 százaléka előtt a CNN szerint.

Mi jön most?

Az alapvetően demokrata többségű Egyesült Államokban a Republikánus Pártnak mindig nehéz dolga van, különösen mivel az utolsó republikánus elnök a sokak által mélységesen gyűlölt George W. Bush volt. Trump esélye egyrészt abban lehet, hogy a 2009 eleje óta hatalmon lévő Demokrata Párttal szemben is kezd elfogyni a szavazók türelme, ráadásul a milliárdos, Hillary Clintonnal ellentétben, nem tartozik a jelenlegi washingtoni politikai elitbe.

Ami mindenesetre biztos, az az, hogy Trumpnak sürgősen egyesítenie kell a republikánusokat, és a propagandafrázisok helyett tényleges programot is ki kell dolgoznia, mivel az például nyilvánvalóan nem megvalósítható, hogy Mexikó kormányával fizetesse ki a határra felhúzandó falat.

A CNN szerint a konzervatívabb republikánus szavazók nem vevőek a milliárdos nőkkel szembeni és erősen rasszista hangvételű kirohanásaira sem, ezért ezeken is sürgősen változatnia kell majd. Trump szerencséje az, hogy Ted Cruz visszalépésével a pártelit is kénytelen lesz beállni mögé, mivel a még versenyben lévő másik jelölt, John Kasich ohiói kormányzó gyakorlatilag esélytelen.


Már Clinton az ellenfél

Győzelmi beszédében a milliárdos magához képest kifejezetten visszafogott volt, egységre szólította a Republikánus Pártot és szavazókat. Trump szerint Ted Cruz nagyon kemény ellenfél volt, aki előtt igazán fényes jövő és karrier áll.

A republikánus elnökjelölt egyben hadat üzent Clintonnak is, csúnyán bírálva a volt First Lady külügyminisztert. Trump szerint Hillary pocsék elnök lenne, aki nem érti a kereskedelem működését.

Donald Trump útja idáig viszonylag sima volt, de a demokrata jelölt megveréséhez nem lesznek elegek a szokásos kirohanások, a milliárdosnak együtt kell működnie az eddig elhúzódó republikánus pártelittel ha nyerni akar.

A vert sereg

Ted Cruz rövid beszédben köszönte meg a szavazók eddigi támogatását, úgy fogalmazott, hogy Indianában mindent megpróbáltak, de az sem volt elég, és a választók egy másik utat választottak. Érdekes egyébként, hogy a texasi szenátor nem lépett vissza hivatalosan, csupán „felfüggesztette” kampányát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG