<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Gyakorlatilag vége az Indiana államban zajló előválasztásoknak, Donald Trump hatalmasat nyert. Már régóta sejteni lehetett, hogy be fog következni, de most már biztos: az egyik legnagyobb déli államból elhozott nagyarányú győzelmével a milliárdos a Republikánus Párt jelöltje. A pártelit által támogatott Ted Cruz elismerte a vereségét.
Trumpnak van oka az örömre. Kép forrása: EPA/JUSTIN LANE

Az ingatlanmágnás korábban semmilyen közhivatalt nem töltött be, most mégis nagyon jó esélyekkel indulhat a fehér házi irodáért. Ráadásul az elemzők előzetes jóslataival ellentétben az sem igaz, hogy a nagyrészt propagandafrázisok puffogtatására alapuló kampány ne jönne be a amerikaiaknak – írja a Reuters.

Trump ezzel elkezdhet készülni a november nyolcadikán esedékes választásokra, ahol nagy valószínűséggel Hillary Clinton lesz az ellenfele, bár Bernie Sanders továbbra is versenyben van a demokraták jelöltségéért. Indianában demokrata oldalon egyébként meglepetés születik, Sanders az eddigi szavazatok alapján 52 százalékkal vezet Clinton 47 százaléka előtt a CNN szerint.

Mi jön most?

Az alapvetően demokrata többségű Egyesült Államokban a Republikánus Pártnak mindig nehéz dolga van, különösen mivel az utolsó republikánus elnök a sokak által mélységesen gyűlölt George W. Bush volt. Trump esélye egyrészt abban lehet, hogy a 2009 eleje óta hatalmon lévő Demokrata Párttal szemben is kezd elfogyni a szavazók türelme, ráadásul a milliárdos, Hillary Clintonnal ellentétben, nem tartozik a jelenlegi washingtoni politikai elitbe.

Ami mindenesetre biztos, az az, hogy Trumpnak sürgősen egyesítenie kell a republikánusokat, és a propagandafrázisok helyett tényleges programot is ki kell dolgoznia, mivel az például nyilvánvalóan nem megvalósítható, hogy Mexikó kormányával fizetesse ki a határra felhúzandó falat.

A CNN szerint a konzervatívabb republikánus szavazók nem vevőek a milliárdos nőkkel szembeni és erősen rasszista hangvételű kirohanásaira sem, ezért ezeken is sürgősen változatnia kell majd. Trump szerencséje az, hogy Ted Cruz visszalépésével a pártelit is kénytelen lesz beállni mögé, mivel a még versenyben lévő másik jelölt, John Kasich ohiói kormányzó gyakorlatilag esélytelen.


Már Clinton az ellenfél

Győzelmi beszédében a milliárdos magához képest kifejezetten visszafogott volt, egységre szólította a Republikánus Pártot és szavazókat. Trump szerint Ted Cruz nagyon kemény ellenfél volt, aki előtt igazán fényes jövő és karrier áll.

A republikánus elnökjelölt egyben hadat üzent Clintonnak is, csúnyán bírálva a volt First Lady külügyminisztert. Trump szerint Hillary pocsék elnök lenne, aki nem érti a kereskedelem működését.

Donald Trump útja idáig viszonylag sima volt, de a demokrata jelölt megveréséhez nem lesznek elegek a szokásos kirohanások, a milliárdosnak együtt kell működnie az eddig elhúzódó republikánus pártelittel ha nyerni akar.

A vert sereg

Ted Cruz rövid beszédben köszönte meg a szavazók eddigi támogatását, úgy fogalmazott, hogy Indianában mindent megpróbáltak, de az sem volt elég, és a választók egy másik utat választottak. Érdekes egyébként, hogy a texasi szenátor nem lépett vissza hivatalosan, csupán „felfüggesztette” kampányát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durvul a járvány, ezért újra kötelező lesz a maszk az olasz munkahelyeken
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 14:09
Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát.
Makro / Külgazdaság Egyre több a koronavírusos idehaza
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 13:21
Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája.
Makro / Külgazdaság Kiakadt az EU az oroszok újabb húzásán
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:53
Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával.
Makro / Külgazdaság Szépen futott a külkereskedelem szekere áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:05
Összesen 523 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, márciushoz képest az export kiigazított volumene 4,9, az importé 4,3 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Kicsit javított a kormányzati szektor az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:37
Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság Még mindig optimisták a beszerzési menedzserek itthon
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:00
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,0. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint négyezer határvadász kell, nincs pénz béremelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 08:31
Utasította a hadsereget a fejlesztések gyorsítására.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG