<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A kínai elnök szerint az EU-nak független Kína-politikát kell alkalmaznia, az uniós vezetők pedig azt szorgalmazzák, Kína támogassa az ukrajnai háború befejezését, és ne hunyjon szemet Oroszország tettei felett.

Hszi Csin-ping kínai elnök szerint az Európai Uniónak önállóan kell benyomást alkotnia Kínáról, és független Kína-politikát kell alkalmaznia. A kínai elnök ezt pénteken Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével videókapcsolaton keresztül folytatott tanácskozáson mondta el.

A kínai fél által a 23. alkalommal megrendezett EU-Kína csúcsról kiadott hivatalos közlemény szerint Hszi úgy foglalt állást, hogy a két félnek együtt kell dolgoznia az eurázsiai kontinensen átívelő baráti, és együttműködési kapcsolatok építésén. A Kína és az Európai Unió közötti kapcsolatok ápolásának elsődleges céljai között a békét és a növekedést említette, kétoldalú átfogó stratégiai partnerkapcsolat kialakítását tűzve ki a nagyobb globális befolyás érdekében – írja az MTI.

Hszi Csin-ping: Kína rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy a helyzet a jelenlegi állapotig fajult. Fotó: depositphotosHszi Csin-ping: Kína rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy a helyzet a jelenlegi állapotig fajult. Fotó: depositphotos

A kínai elnök szerint az ukrajnai válság tovább fokozta az elhúzódó koronavírus-világjárvány és a gyenge globális helyreállítás miatti nehézségeket. Ebben a helyzetben – vélekedett – az EU-nak és Kínának erősítenie kell a kapcsolataikról, valamint a világ békéjét és fejlődését érintő kérdésekről szóló egyeztetéseket, és építő jellegű szerepet kell betöltenie abban, hogy stabilizáló elem lehessen egy zűrzavaros világban.

Ukrajna kérdését illetően Hszi hangsúlyozta: Kína rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy a helyzet a jelenlegi állapotig fajult. Peking álláspontját egységesnek és világosnak nevezte, hozzátéve, hogy Kína a béke pártján áll, és minden kérdést annak sajátosságai alapján ítél meg. A kínai elnök az ukrajnai válság rendezésének első lépéseként a béketárgyalások szorgalmazását jelölte meg és Kína támogatásáról biztosította az Európai Uniót a helyzet politikai rendezését célzó erőfeszítéseket illetően.

Nem hunyhatnak szemet

Kínának támogatnia kell az ukrajnai háború befejezését, és nem hunyhat szemet Oroszország tettei felett – hívta fel a figyelmet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság- és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken az EU-Kína csúcsot követő sajtótájékoztatón.

Ursula von der Leyen: Kína nem avatkozhat be az Oroszország elleni szankciók végrehajtásába. Fotó: depositphotosUrsula von der Leyen: Kína nem avatkozhat be az Oroszország elleni szankciók végrehajtásába. Fotó: depositphotos

Az uniós vezetők videótanácskozást folytattak Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Li Ko-csiang miniszterelnökkel. A tanácskozáson felszólították Kínát, hogy ne tegyen olyan lépéseket, amelyek segítenek Moszkvának kikerülni a gazdasági szankciókat.

„Nyilvánvalóvá tettük Peking számára, hogy ha nem is támogatja, de nem avatkozhat be az Oroszország elleni szankcióink végrehajtásába" – hangsúlyozta Von der Leyen. Hozzátette: amennyiben Kína beavatkozna, az komoly károkat okozna a tekintélyének Európában.

Charles Michel a sajtótájékoztatón elmondta: "a szankciók megkerülésére vagy Oroszország támogatására irányuló kísérletek meghosszabbítják a háborút. Ez további áldozatokhoz és jelentős gazdasági következményekhez vezethet".

Michel szerint az ukrajnai háború a globális biztonságot és gazdaságot fenyegeti, nem érdeke sem az EU-nak, sem Kínának.

Peking a háború kitörése óta a konfliktus diplomáciai rendezését sürgeti, ugyanakkor nyugati országokkal ellentétben nem ítélte el az orosz felet, és ellenzi az Oroszországgal szemben kivetett szankciókat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva szerint a Nyugat a hibrid akciók és a nyílt fegyveres konfliktus határán lavírozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 20. 07:59
Moszkva szerint Washington is könnyen belekeveredhet a konfliktusba. Reggeli hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború 178. napján.
Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG