<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A kínai pártlap szerint Európa kulcsproblémája az USA által vezetett NATO, amely keleti terjeszkedésével az első számú felelőse az ukrán válságnak. Az amerikai nyomás ellenére egyetlen arab állam sem vezetett be gazdasági szankciót Moszkvával szemben, ahogyan Kína, India, Pakisztán, Irán és Törökország sem. Káncz Csaba jegyzete 

Ha a tisztelt olvasó csak a főáramú európai, vagy amerikai sajtót olvassa, akkor a kép világosnak látszik: a világ szinte egyöntetűen elítélte az orosz agressziót Ukrajna ellen és egyben bénító gazdasági szankciókat vezetett be Oroszország ellen.  Nos, a képlet nem ennyire egyszerű.

Beintett a fejlődő világ

Az amerikai nyomás ellenére ugyanis egyetlen arab állam sem (!) vezetett be gazdasági szankciót Moszkvával szemben, ahogyan Kína, India, Pakisztán, Irán és Törökország sem. Szaúd-Arábia és a többi Öböl-menti ország ellenállt Washington nyomásának, hogy vigyenek több olajat a piacra, ezzel kompenzálva a részben kieső orosz olajat. Mi több, Rijád tárgyalásokat kezdett Pekinggel arról, hogy olajexportjának egy részét jüanban számítolnák le.

Sok arab és más ázsiai állam sem ítélte el az orosz agressziót. Fotó: EPA/orosz védelmi minisztériumSok arab és más ázsiai állam sem ítélte el az orosz agressziót. Fotó: EPA/orosz védelmi minisztérium

Az ENSz Közgyűlésének március 2-ai szavazásán az 55 afrikai államból 24 nem volt hajlandó elítélni az orosz inváziót. Valóban, a SIPRI intézet adatai szerint 2016 és 2020 között Fekete-Afrika fegyvervásárlásainak 30 százalékát Oroszország biztosította, míg az Egyesült Államok részaránya csupán 5,4 százalékot tett ki.

Növekvő nagyhatalmi feszültség

Az ukrán válságban még távolabbra került egymástól Peking és Washington. Kína hivatalosan semlegességet ígér a konfliktusban, de valójában határozottan Moszkva oldalán áll. Joe Biden ezért a tervek szerint ma folytat telefonbeszélgetést Hszi Csin-ping kínai elnökkel, hogy megpróbálja fellazítani a kötést Peking és Moszkva között.

Az előjelek nem igazán rózsásak a Fehér Ház számára. Jake Sullivan a napokban folytatott 7 órán keresztül vitát Rómában Kína egyik vezető külpolitikai hivatalnokával. Ha Sullivan azt gondolta, hogy lazítani tudja a kínai-orosz tengelyt a válság kapcsán, akkor nagyot tévedett. Ha pedig a kínai külpolitikai guru gondolta azt, hogy a háborút le tudja redukálni az amerikai-kínai vita egyik alfejezetévé, akkor szintén nagyot tévedett. 

A kínai fél a vita lezárása után pár órával közölte, hogy nem hagyja magára Oroszországot annak érdekében, hogy azzal „csökkentse a feszültséget az Egyesült Államokkal”. A kínai fél még elítélte az amerikai hozzáállást Tajvannal kapcsolatban és megismételte Peking vádját, miszerint a COVID vírust az amerikaiak hozták létre egy ukrajnai biológiai laboratóriumban.

A kínai külügyminiszter álláspontja

Nem sokkal később a kínai külügyminiszter odáig ment, hogy szerinte Kínának semmi köze az orosz-ukrán háborúhoz és országát hagyják ki a megoldást célzó vitákból. Hozzátette: Peking nem akarja, hogy az Oroszországgal folytatott kereskedelme visszaesést szenvedne el a szankciós politikák miatt.

Jose Manuel Albares spanyol külügyminiszterrel hétfőn folytatott telefonbeszélgetése során így fogalmazott: „Kína nem része a válságnak és nem is akarja, hogy a szankciók érintsék. Kínának joga van ahhoz, hogy megvédje legitim jogait és érdekeit.”

A kínai pártlap dörgedelmes írása

A Global Times nevű kínai pártlap pedig szerdán egy éles hangú cikkében azt ajánlotta az USA európai partnereinek, hogy szabaduljanak meg egyes számú stratégiai partnerüktől, az Egyesült Államoktól. A pártlap szerint a kulcsprobléma az USA által vezetett NATO, amely fenntartja a jelenlegi európai biztonsági mechanizmust és amely keleti terjeszkedésével az első számú felelőse az ukrán válságnak. 

A lap megszólaltatta a - Magyarországra készülő - Fudan Egyetem dékánját, aki leszögezte: a római amerikai-kínai tárgyalásokon csapdába akarták csalogatni Pekinget azzal, hogy menjen szembe saját érdekeivel. „De Kína pozíciója nem változott és visszautasította az amerikai fél által terjesztett hamis információkat”.

Kína washingtoni nagykövete mindenesetre finomabban fogalmazott kedden, amikor a Washington Post hasábjain kifejtette: „Minden ország – beleértve Ukrajna - szuverenitását és területi integritását tiszteletben kell tartani”. De hozzátette, hogy az egyes amerikai hivatalnokok által követelt, kínai vállalatok elleni vádaskodások elfogadhatatlanok.

Kína esélyt akar adni békének, emelte ki. A „béke” szót különbözően variálva 11 alkalommal használta cikkében. Az „invázió” szót viszont egyszer sem. Ahogyan azt sem, hogy Peking elítélné az ukrán városok civil célpontjai elleni terror-bombázásokat.

Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely bejelentette: engedett Brüsszelnek a kormány az uniós források ügyében
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 12:48
A cél, hogy minél előbb hozzáférhessünk az uniós Helyreállítási Alap pénzeihez.
Makro / Külgazdaság Lemond a brit miniszterelnök: elsodorják a botrányok Boris Johnsont
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:46
Nem tud tovább ellenállni a botrányhős miniszterelnök: a párt vezetésétől most, a miniszterelnöki címtől ősszel válik meg Boris Johnson.
Makro / Külgazdaság Tíz hónap után először lett többlet a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:16
A várt hiánnyal szemben 135 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben májusban az áprilisi 523 millió euró deficitet követően, ami tíz hónapja az első többlet.
Makro / Külgazdaság Az óriási kamatemelés ellenére is vergődik a forint
Király Béla | 2022. július 7. 09:56
Csütörtökön 200 bázispontos kamatemelést hajtott végre az MNB, az ilyen lépés normális esetben brutális jelzővel illethető. Azonban még ez sem tudta erősödő pályára állítani a forintot.
Makro / Külgazdaság Uniós pénzek: a magyar kormánynak is üzent az uniós biztos
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 09:46
A Bizottság mérlegelni fogja, hogy mely esetekben lehet szükséges megvonni a források kifizetését.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban kellene az uniós pénz Magyarországnak - vannak, akik mindent elvennének tőlünk
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 08:42
A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.
Makro / Külgazdaság Az oroszok újra beüzemelték a mariupoli kikötőt, újabb város felé masíroznak a seregeik - összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:53
Az ukrán elnök arról beszélt az éjjel, hogyan lövik nyugati nehézfegyverekkel az orosz erőket - az oroszok pedig amerikai fegyverrendszerek kilövéséről adtak hírt. Elkezdődött a háború 134. napja.
Makro / Külgazdaság Egyre dagad a brit belpolitikai botrány - sorra kérik a miniszterelnök lemondását a kormánytagok
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:26
Boris Johnson még mindig tartja magát, nem hajlandó lemondani - pedig sorbaállnak az irodája előtt a magasrangú kormánytagok, hogy távozásra szólítsák fel.
Makro / Külgazdaság „A benzinár is elszállt” – nyugati szomszédunkban is bedurvult az infláció
Wéber Balázs | 2022. július 7. 05:21
Bár Ausztriában még nem mindenki érzi az energiaár-robbanást, az általános drágulás egyértelmű, az infláció pedig csaknem fél évszázados csúcson van. Helyi magyarok és hivatalos statisztikák segítségével próbáltunk képet alkotni az inflációs helyzetről nyugati szomszédunknál.         
Makro / Külgazdaság Medvegyev atommal fenyegetőzik - Von der Leyen: Európának fel kell készülnie az orosz gáz teljes elzárására - Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:38
Összefoglalónk az ukrajnai háború 133. napjáról.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG