BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 18. 14:31

Ez a rossz hír. A jó, hogy a nehezén állítólag már túl vannak.

A német gazdaság már túljutott a mélyponton, de egymillió munkahely elvesztésébe és a bruttó hazai termék 6,8 százalékos csökkenésébe kerülhet az országnak a koronavírus-járvány a kieli IfW gazdaságkutató intézet legfrissebb, nyári prognózisa szerint.

Napnyugta a Frankfurter Allee-n Berlinben 2020. április 7-én. EPA/CLEMENS BILAN Napnyugta a Frankfurter Allee-n Berlinben 2020. április 7-én. EPA/CLEMENS BILAN

Stefan Kooths, az IfW konjunktúrakutatási vezetője szerint Németország már túljutott a válság mélypontján, ami a visszaesés szokatlan meredeksége miatt komoly, a talpraállás ütemét lelassító sérüléseket okozott a gazdasági szereplők körében.

A második negyedévben ugyanis 12 százalékos volt a GDP-csökkenés, a szövetségi köztársaság fennállása óta valaha tapasztalt legnagyobb mértékű - mondta.

Megindulhat a fellendülés

Az év második felében viszont már megindulhat a gazdasági aktivitás fellendülése az IfW prognózisa szerint, részben a kormány konjunktúracsomagjának köszönhetően, ami azonban nem fogja tudni teljes mértékben elhárítani a krízis tényleges okát.

A német gazdaság számára ugyanis elsősorban a globális beruházási aktivitás gyengülése és az exportkereslet visszaesése jelenti a legnagyobb problémát.

Az IfW összességében az idén 6,8 százalékos GDP-csökkenésre számít ami 2021-ben 6,3 százalékos növekedésbe vált át. Májusban kiadott köztes prognózisában az intézet még 7,1 százalékos csökkenést jelzett az idei évre és 7,2 százalékos növekedést jövőre.

A világgazdasági aktivitás a koronavírus-járvány miatt az idei első fél évben 10 százalékkal csökkent és áprilisban jutott túl a mélyponton az IfW becslése szerint.

Az intézet mostani előrejelzésében már kevésbé borúsan ítéli meg a fejlett gazdaságok idei kilátásait mint azt májusi prognózisában tette. A világgazdasági termelés eszerint az idén 3,8 százalékkal csökken 4 százalék helyett, jövőre viszont 6,2 százalékos növekedéssel tér magához a májusban jelzett 6,5 százalék helyett.

Esik a fogyasztás, de nőttek a megtakarítások 

A német kormány konjunktúracsomagja az IfW szerint nem igazán szentel nagy figyelmet a lakossági fogyasztás csökkenésének, ami egyébként a gazdasági növekedés fontos tartópilléreként szolgál. A lakossági fogyasztás az első negyedévben 3,2 százalékkal csökkent, a német újraegyesítés óta a legnagyobb mértékben. A második negyedévben pedig még ennél is nagyobb, 13 százalékos csökkenéssel lehet számolni.

Az elhalasztott fogyasztással az év első felében 80 milliárd euró elkölthető jövedelmet takarított meg a lakosság, az egész évben pedig 130 milliárd euró is lehet a fogyasztás helyett megtakarításokra fordított összeg. A lakossági megtakarítási arány a 2019-es 10,9 százalék után az idei második negyedévben 23 százalék fölé, minden idők legmagasabb szintjére emelkedett, az éves átlag pedig 17,3 százalék lehet.

Ez a megtakarítás fogyasztásként fog megjelenni mihelyt azt a körülmények lehetővé teszik

- mondta Kooths.

A fogyasztást nem kell erőltetni, megjelenik az magától is.

Komoly gond az export zuhanása

A lakosság fogyasztással ellentétben az exportkereslet elmaradása még huzamosabb ideig súlyos terhet ró a német gazdaságra, mivel a tőkejavakkal túlsúlyos német exportot közvetlenül érinti hátrányosan globális beruházási aktivitás visszaesése.

Az export az idén 12,5 százalékkal csökken 2021-ben pedig 8,7 százalékkal emelkedik, de ezzel együtt is a jövő év végére még jóval elmarad a krízis előtti szinttől.

A német folyó fizetés mérleg többlete 7 százalékról az idén és jövőre is 5 százalék alá csökken.

A beruházási aktivitás belföldön sem valami rózsás. A termelőberuházások az idén 22 százalékkal csökkennek, jövőre viszont 14 százalékkal emelkednek. A krízis az építőipart érintette a legkevésbé, az építőipari beruházások az idén 0,8 százalékkal emelkednek, jövőre pedig 2,6 százalékkal.

A fogyasztói árak az idén szerény 0,6 százalékkal emelkednek, 2021-ben pedig 2,7 százalékkal.

A munkaerőpiacon a részmunkaidős foglalkoztatással sem lehet teljesen kívédeni a termeléskiesés következményeit, a foglalkoztatottak száma átmenetileg 44,3 millió alá csökkenhet, a munkanélküliségi ráta pedig a 2019-es 5 százalékról 2021-re 6,1 százalékra emelkedhet.

Az IfW prognózisában azzal a feltételezéssel élt, hogy a koronavírus-járványt 2021 elejére gyógyászati szempontból teljes mértékben sikerült ellenőrzés alá vonni és már semmilyen számottevő gazdasági következménnyel járó járványvédelmi korlátozó intézkedés meghozatalára nem lesz szükség.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Döntött a kormány: bukhatják a táppénzt a házi karanténba kerülők
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 07:04
A legfrissebb Magyar Közlöny erről is tartalmaz döntést.
Makro / Külgazdaság A nagy svéd kísérlet: bejött-e a karanténmentes válságkezelés?
Wéber Balázs | 2020. augusztus 13. 06:08
Svédország gazdasága jóval kisebbet zuhant az uniós átlagnál, koronavírusos haláleseteinek száma pedig nagy korlátozások nélkül is visszaesett. Halálozási rátája ugyanakkor világviszonylatban is magas – ez a különutas svéd modell eddigi mérlege. Gonda Zsuzsanna stockholmi magyar újságíró a Privátbankár.hu-nak azt mondta: maszkot már senkin sem lát, de kisebb korlátozások továbbra is vannak.
Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzzel hitelezik az államot a nyugdíjasok idén
Székely Sarolta | 2020. augusztus 12. 16:30
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel védjük meg a légterünket
MTI | 2020. augusztus 12. 15:55
Egymilliárd dolláros üzletet kötött a Magyar Honvédség.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Amerikában: még csak most jöhet a katasztrófa
Káncz Csaba | 2020. augusztus 12. 15:15
Számos jel szerint az amerikai koronavírusteszt-adatok manipuláltak - mind számukat, mind feldolgozási gyorsaságukat tekintve. A vezető járványügyi szakember szerint amint kinyitnak az iskolák és elkezdődik a fűtési szezon, bekövetkezhet az igazi katasztrófa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Júniusra se szedte össze magát a korona-tépázta magyar ipar
MTI | 2020. augusztus 12. 10:20
7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a hatodik hónapban.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypont: padlót fogott a brit gazdaság a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. augusztus 12. 09:56
Tizenegy év után ismét recesszióba süllyedt az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus ellenes korlátozások negatív hatása miatt.
Makro / Külgazdaság Újra 100 fölött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 12. 06:57
Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a legfrissebb, keddi jelentés szerint.
Makro / Külgazdaság Megvan a demokrata alelnökjelölt - Kamala Harris történelmet írhat
MTI | 2020. augusztus 12. 06:37
Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták elnökjelöltjének alelnökjelöltje - sosem indult még színesbőrű nő ezen a poszton.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok hobbiját is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 12. 06:04
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel költik inkább a közpénzt, ha megtehetik. A kormány pedig ad is nekik a közösből.
hírlevél