<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Negyedéves összevetésben nőtt, éves szinten viszont valamivel csökkent a GDP-arányos államadósság.
Sok az üres zseb

Az Eurostat közleménye szerint a GDP-arányos államadósság az idei első negyedév végén az EU egészében 84,1 százalék volt, szemben a tavalyi utolsó negyedév végi 83,6 százalékkal, miközben az adósság mértéke az eurózónában 89,2 százalékról 89,5 százalékra emelkedett. Éves összehasonlításban ugyanakkor a GDP-arányos államadósság az idei első negyedév végén az EU egészében 84,3 százalékról 84,1 százalékra csökkent, míg az euróövezetben 91,2 százalékról 89,5 százalékra esett.

A vizsgált időszakban – nem annyira meglepő módon – a görög államadósság volt a legnagyobb, ez elérte a GDP 176,2 százalékát. Utána 134,7 százalékkal Olaszország és 130,5 százalékkal Portugália következett a dobogón. A legkevésbé eladósodott országok listáját Észtország vezeti, itt az adósság a GDP 9,2 százalékát teszi ki, míg Luxemburgé 23,0 százalékát, Bulgáriában pedig 28,6 százalékot. Magyarország a maga 74,3 százalékos GDP-arányos államadóssága az EU egészét nézve a 16. legkedvezőbb adat.

Látványos ugrások voltak

Negyedéves összevetésben az unió 12 tagállamában nőtt, míg 15 tagországban csökkent az államadósság (Írországról nem közölt adatokat az Eurostat 2017 első negyedévére vonatkozóan). A legnagyobb növekedést Csehországból jelentették, ahol 3,1 százalékponttal emelkedett a GDP-arányos államadósság, majd 3,0 százalékponttal Luxemburg, 2,6 százalékponttal Horvátország, 2,3 százalékponttal pedig Franciaország következik. A legnagyobb mértékben Görögországban (mínusz 2,9 százalékpont), Hollandiában(mínusz 2,2 százalékpont) és Ausztriában (mínusz 2,0 százalékpont) csökkent az államadósság a bruttó hazai termék arányában.

Az Eurostat adatai szerint Magyarország GDP-arányos államadóssága az idei első negyedév végéig 74,3 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 76,6 százalékról, viszont az előző negyedéves 74,1 százalékhoz képest emelkedett.

Makro / Külgazdaság Pentagon: kínai kémléggömböt észleltek az amerikai légtérben
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:52
Megfigyelő léggömböt észleltek az Egyesült Államok légtere fölött, Kínát gyanúsítják.
Makro / Külgazdaság Kína hamarosan megtámadhatja Tajvant
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:11
Az amerikai hírszerzés szerint a kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy 2027-re álljon készen Tajvan lerohanására.
Makro / Külgazdaság Oroszország nagyszabású offenzívát tervez az ukrajnai háború egyéves évfordulójára, február 24-re
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 06:55
Az Olaszország és Franciaország által biztosított legmodernebb rakétavédelmi rendszer a következő két hónapban üzembe állhat Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG