5p
Eddig is sok botrányos részlet derült ki Trump vezetési stílusáról, A Fehér Ház belső ügyeiről, de a mostani minden korábbin túltesz. Az ország egyik legjobb újságírója szerint Trumpot környezete teljesen idiótának tartja, és állandóan azzal van elfoglalva, hogy visszafogják a nagyobb károk okozásától. A Fehér Ház vehemensen cáfol és fikciónak titulálja a könyvet.

Donald Trump amerikai elnököt egy új könyv szerint nemcsak lenézik munkatársai, de keresztbe is tesznek neki. Bob Woodward híres amerikai újságíró “Félelem: Trump a Fehér Házban” („Fear: Trump in the White House“) című könyve elég nagy vihart kavart az óceán túlsó partján, pedig hivatalosan még csak szeptember 11-én fog megjelenni.

Az elnököt paranoidnak és tudatlannak írja le, akit a munkatársai állandóan megpróbálnak attól visszatartani, hogy szétrombolja a világ kereskedelmi rendszerét, aláássa a nemzetbiztonságot és háborúkat robbantson ki.

A Fehér Ház máris cáfolt és kitalált történeteknek bélyegezte a könyv tartalmát. Pedig a könyvből tegnap még csak részleteket publikáltak. Már adtak ki hasonló könyvet Trump elnökségéről, de ennek különöse jelentőséget ad, hogy Bob Woodward az USA egyik legjobb újságírójának számít – írja a német Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A katasztrófa neve: Trump

A könyvben nem nevezik meg a forrásokat, de a szerző azt állítja, hogy Trump több száz jelenlegi és volt munkatársával beszélgetett. Azt állítják, állandóan próbálják Trumpot kontrollálni, és figyelmen kívül hagyni az utasításait, amelyek különben súlyos konfliktusokhoz vezetnének. A Fehér Ház állandóan az idegösszeomlás szélén van – írják.

A The Washington Post mai címlapja

Például Trump felvetette, hogy az amerikai csapatok miért nem vonulnak ki a Koreai-félszigetről, mire felvilágosították, hogy a harmadik világháború megelőzése érdekében. Egy Iránnak kapcsolatos rossz beszólásáról itt írtunk, akkor Pompeo külügyminiszter korrigálta.

Tudsz annyit, mint egy Trump?

Jim Mattis hadügyminiszter szerint az elnök értelmi képessége az ötödikes-hatodikos diákok szintjén jár. Mások simán idiótának vagy szellemileg visszamaradottnak titulálják. Kelly állítólag zavarodottnak nevezte. “Ő egy idióta. Értelmetlen megpróbálni bármiről is meggyőzni. Teljesen elvesztette a kontrollt. Kész őrület” – idézik mondatát a könyvről szóló cikkekben.

Szabotálják is Trumpot, Gary Cohn gazdasági tanácsadó például tavaly állítólag egyszerűen az íróasztala mélyére süllyesztett egy olyan tervezetet, aminek eredményeképp az USA kilépett volna a Dél-Koreával kötött szabadkereskedelmi megállapodásból.

Választási kampánykönyv?

A könyvben néven nevezettek máris cáfolták, hogy ezt vagy azt mondták volna, a névtelen megszólalókat meg nem tekintik hiteles forrásnak. Woodward demokrata, így Trump republikánus körei azzal próbálják lesöpörni az asztalról a témát, hogy csak a novemberi választásokat akarja befolyásolni.

A Fox News mai címlapja

A Der Spiegel szerint a kilenc hét múlva esedékes kongresszusi választások előtt a republikánusok vesztésre állnak, már 14 százalékponttal vannak lemaradva a demokraták mögött. A választók 60 százaléka elégedetlen az elnök tevékenységével. Ezt a trendet a könyv erősítheti.

Mindenki szája íze szerint

Mit mondanak erről az amerikaiak? Melyik mit, árulkodó már a lapok témaválasztása is. A CNN honlapján balra fent, azaz központi helyen Trump könyve van, több más cikk orosz kémekkel foglalkozik. A Washington Post is a könyvvel nyit, mondjuk náluk érthető, ők közölték az említett szemelvényeket mint társkiadó.

A Trump-pártiságáról ismert Fox News viszont jobb szélre apró betűvel, meg három-négy lapozásnyira, viszonylag lent egy szakértői videó formájában dugta el a témát. Ők inkább arról értekeznek fő helyen, mekkorát bukott az egyik demokrata jelölt. A főbírójelölt, Brett Kavanaugh szenátusi meghallgatásáról persze mindenki előkelő helyen írt. (Erről itt írtunk.)

A cáfolat árulkodó?

Azt kell nagyon tagadni, ami nyilvánvalóan igaz – tartja egy régi mondás. Egyes kommentátorok szerint hiába a Fehér Ház, sőt személyesen Trump vehemens cáfolatai, a könyv ütős, kellemetlen az elnöknek. Talán azért, mert eddig is minden jel arra mutatott, hogy az elnök személyisége ilyen. Beleillik az ismert képbe. A szerző pedig Pulitzer-díjas, annak idején fiatal újságíróként részt vett a Watergate-botrány felgöngyölítésében.

A CNN mai címlapja

Egyre több a “fikciógyűjtemény”

A “Tűz és düh” (Fire and fury) című korábbi leleplező kötet, Michael Wolff idei könyve a bestseller-listák élére került, és szintén eléggé “diszfunkcionálisnak” írta le a Trump–kormányzatot. A Wikipedia szerint abban is vannak olyan mondatok, hogy Trump “környezetének 100 százaléka szerint alkalmatlan a feladatára”.

Vagy hogy sem Trump, sem a családja, sem a kampánystábja nem számított arra, hogy nyernek, sőt Trump igazából nem is akart nyerni. A Fehér Ház azt a könyvet is fikciógyűjteménynek titulálta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG