TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Eddig is sok botrányos részlet derült ki Trump vezetési stílusáról, A Fehér Ház belső ügyeiről, de a mostani minden korábbin túltesz. Az ország egyik legjobb újságírója szerint Trumpot környezete teljesen idiótának tartja, és állandóan azzal van elfoglalva, hogy visszafogják a nagyobb károk okozásától. A Fehér Ház vehemensen cáfol és fikciónak titulálja a könyvet.

Donald Trump amerikai elnököt egy új könyv szerint nemcsak lenézik munkatársai, de keresztbe is tesznek neki. Bob Woodward híres amerikai újságíró “Félelem: Trump a Fehér Házban” („Fear: Trump in the White House“) című könyve elég nagy vihart kavart az óceán túlsó partján, pedig hivatalosan még csak szeptember 11-én fog megjelenni.

Az elnököt paranoidnak és tudatlannak írja le, akit a munkatársai állandóan megpróbálnak attól visszatartani, hogy szétrombolja a világ kereskedelmi rendszerét, aláássa a nemzetbiztonságot és háborúkat robbantson ki.

A Fehér Ház máris cáfolt és kitalált történeteknek bélyegezte a könyv tartalmát. Pedig a könyvből tegnap még csak részleteket publikáltak. Már adtak ki hasonló könyvet Trump elnökségéről, de ennek különöse jelentőséget ad, hogy Bob Woodward az USA egyik legjobb újságírójának számít – írja a német Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A katasztrófa neve: Trump

A könyvben nem nevezik meg a forrásokat, de a szerző azt állítja, hogy Trump több száz jelenlegi és volt munkatársával beszélgetett. Azt állítják, állandóan próbálják Trumpot kontrollálni, és figyelmen kívül hagyni az utasításait, amelyek különben súlyos konfliktusokhoz vezetnének. A Fehér Ház állandóan az idegösszeomlás szélén van – írják.

A The Washington Post mai címlapja

Például Trump felvetette, hogy az amerikai csapatok miért nem vonulnak ki a Koreai-félszigetről, mire felvilágosították, hogy a harmadik világháború megelőzése érdekében. Egy Iránnak kapcsolatos rossz beszólásáról itt írtunk, akkor Pompeo külügyminiszter korrigálta.

Tudsz annyit, mint egy Trump?

Jim Mattis hadügyminiszter szerint az elnök értelmi képessége az ötödikes-hatodikos diákok szintjén jár. Mások simán idiótának vagy szellemileg visszamaradottnak titulálják. Kelly állítólag zavarodottnak nevezte. “Ő egy idióta. Értelmetlen megpróbálni bármiről is meggyőzni. Teljesen elvesztette a kontrollt. Kész őrület” – idézik mondatát a könyvről szóló cikkekben.

Szabotálják is Trumpot, Gary Cohn gazdasági tanácsadó például tavaly állítólag egyszerűen az íróasztala mélyére süllyesztett egy olyan tervezetet, aminek eredményeképp az USA kilépett volna a Dél-Koreával kötött szabadkereskedelmi megállapodásból.

Választási kampánykönyv?

A könyvben néven nevezettek máris cáfolták, hogy ezt vagy azt mondták volna, a névtelen megszólalókat meg nem tekintik hiteles forrásnak. Woodward demokrata, így Trump republikánus körei azzal próbálják lesöpörni az asztalról a témát, hogy csak a novemberi választásokat akarja befolyásolni.

A Fox News mai címlapja

A Der Spiegel szerint a kilenc hét múlva esedékes kongresszusi választások előtt a republikánusok vesztésre állnak, már 14 százalékponttal vannak lemaradva a demokraták mögött. A választók 60 százaléka elégedetlen az elnök tevékenységével. Ezt a trendet a könyv erősítheti.

Mindenki szája íze szerint

Mit mondanak erről az amerikaiak? Melyik mit, árulkodó már a lapok témaválasztása is. A CNN honlapján balra fent, azaz központi helyen Trump könyve van, több más cikk orosz kémekkel foglalkozik. A Washington Post is a könyvvel nyit, mondjuk náluk érthető, ők közölték az említett szemelvényeket mint társkiadó.

A Trump-pártiságáról ismert Fox News viszont jobb szélre apró betűvel, meg három-négy lapozásnyira, viszonylag lent egy szakértői videó formájában dugta el a témát. Ők inkább arról értekeznek fő helyen, mekkorát bukott az egyik demokrata jelölt. A főbírójelölt, Brett Kavanaugh szenátusi meghallgatásáról persze mindenki előkelő helyen írt. (Erről itt írtunk.)

A cáfolat árulkodó?

Azt kell nagyon tagadni, ami nyilvánvalóan igaz – tartja egy régi mondás. Egyes kommentátorok szerint hiába a Fehér Ház, sőt személyesen Trump vehemens cáfolatai, a könyv ütős, kellemetlen az elnöknek. Talán azért, mert eddig is minden jel arra mutatott, hogy az elnök személyisége ilyen. Beleillik az ismert képbe. A szerző pedig Pulitzer-díjas, annak idején fiatal újságíróként részt vett a Watergate-botrány felgöngyölítésében.

A CNN mai címlapja

Egyre több a “fikciógyűjtemény”

A “Tűz és düh” (Fire and fury) című korábbi leleplező kötet, Michael Wolff idei könyve a bestseller-listák élére került, és szintén eléggé “diszfunkcionálisnak” írta le a Trump–kormányzatot. A Wikipedia szerint abban is vannak olyan mondatok, hogy Trump “környezetének 100 százaléka szerint alkalmatlan a feladatára”.

Vagy hogy sem Trump, sem a családja, sem a kampánystábja nem számított arra, hogy nyernek, sőt Trump igazából nem is akart nyerni. A Fehér Ház azt a könyvet is fikciógyűjteménynek titulálta.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb 43 halott - már több mint 3 ezren vannak kórházban a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 09:03
2291-gyel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, az aktív fertőzöttek száma már meghaladja a 47 ezret. Csúcson a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a törvény: így szigorodnak mától a karanténszabályok
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 06:58
A határról egyből a karanténlakásba küld a rendőr, kötelező használni a karanténszoftvert, és egy nap alatt akár 600 ezres bírságot is összeszedhetnek a szabályszegők.
Makro / Külgazdaság Hiába riogat Trump – az üzleti világ benyeli a békát
Király Béla | 2020. október 27. 18:39
Az amerikai elnökválasztás finisébe érve folytatjuk sorozatunkat, amely a két aspiráns programját elemzi. A regnáló elnök a megszólalásaiban saját programjának ismertetése helyett általában Joe Biden ígéreteit kritizálja. Ezek között valóban több olyan is van, amely az üzleti szféra számára nem túl szívderítő, kérdés, mit szólnak ezekhez a befolyásos befektetők.
Makro / Külgazdaság Hurrikán-riadót hirdettek az USA-ban - már kifogytak a nevekből
MTI | 2020. október 27. 17:26
Riadót hirdettek az Egyesült Államok Mexikói-öböl menti partvidékén kedden, miután a Zeta hurrikán lecsapott Mexikóra és közeledik az amerikai partokhoz.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor dicséretlavinát zúdított Donald Trumpra
MTI | 2020. október 27. 16:04
Elhalmozta dicséretekkel az amerikai elnököt a magyar kormányfő. Azt is mondta, hogy szorít a győzelméért.
Makro / Külgazdaság Új lehetőség csillant föl a széteső Libanon előtt
Káncz Csaba | 2020. október 27. 14:24
Washington közvetítésével – az egyébként még mindig háborús állapotban álló – Libanon és Izrael 3 hete tárgyalásokat kezdett vitatott tengeri határukról. Ha Libanon már rendezett tengeri határokkal a felségvizein földgázkincset találna, az sokat segítene a gazdaságon és a béke kilátásain. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Van egy ország, amely már kijött a második hullámból, és köszöni, jól van
Wéber Balázs | 2020. október 27. 11:21
Miközben a nyugati világ a koronavírus második hullámával küzd, és ismét kezdi leállítani az életet, Dél-Korea alacsonyan tudta tartani az áldozatok számát, miközben gazdasága az egyik legjobban teljesítők között lehet idén a világon.
Makro / Külgazdaság Donald Trump alkotmánybíráját megszavazták
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 06:58
Az amerikai szenátus  megszavazta Amy Coney Barrett konzervatív alkotmánybíró jelöltségét hétfőn az esti órákban, a bíró le is tette a hivatali esküjét.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: leginkább a macskákra veszélyes
Kormos Olga | 2020. október 26. 18:24
Sok a bizonytalanság a tekintetben, hogy képesek-e elkapni a koronavírust házikedvenceink, s jelenleg úgy tűnik, hogy a kutyák alig, de a macska- és nyestfélék, valamint a hörcsögök fogékonynak bizonyulnak.
Makro / Külgazdaság Járványügyi adatok: törvénymódosítással védi a kormány
Kormos Olga | 2020. október 26. 17:29
Október 22-én nyújtották be a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos törvény módosításait a Parlamentbe. A dokumentum többek között azt is rögzíti, hogy a kormány mégsem tart igényt arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Operatív Törzs mellett járványügyi tudományos munkacsoportot hozzon létre.
Friss
hírlevél