<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Eddig is sok botrányos részlet derült ki Trump vezetési stílusáról, A Fehér Ház belső ügyeiről, de a mostani minden korábbin túltesz. Az ország egyik legjobb újságírója szerint Trumpot környezete teljesen idiótának tartja, és állandóan azzal van elfoglalva, hogy visszafogják a nagyobb károk okozásától. A Fehér Ház vehemensen cáfol és fikciónak titulálja a könyvet.

Donald Trump amerikai elnököt egy új könyv szerint nemcsak lenézik munkatársai, de keresztbe is tesznek neki. Bob Woodward híres amerikai újságíró “Félelem: Trump a Fehér Házban” („Fear: Trump in the White House“) című könyve elég nagy vihart kavart az óceán túlsó partján, pedig hivatalosan még csak szeptember 11-én fog megjelenni.

Az elnököt paranoidnak és tudatlannak írja le, akit a munkatársai állandóan megpróbálnak attól visszatartani, hogy szétrombolja a világ kereskedelmi rendszerét, aláássa a nemzetbiztonságot és háborúkat robbantson ki.

A Fehér Ház máris cáfolt és kitalált történeteknek bélyegezte a könyv tartalmát. Pedig a könyvből tegnap még csak részleteket publikáltak. Már adtak ki hasonló könyvet Trump elnökségéről, de ennek különöse jelentőséget ad, hogy Bob Woodward az USA egyik legjobb újságírójának számít – írja a német Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A katasztrófa neve: Trump

A könyvben nem nevezik meg a forrásokat, de a szerző azt állítja, hogy Trump több száz jelenlegi és volt munkatársával beszélgetett. Azt állítják, állandóan próbálják Trumpot kontrollálni, és figyelmen kívül hagyni az utasításait, amelyek különben súlyos konfliktusokhoz vezetnének. A Fehér Ház állandóan az idegösszeomlás szélén van – írják.

A The Washington Post mai címlapja

Például Trump felvetette, hogy az amerikai csapatok miért nem vonulnak ki a Koreai-félszigetről, mire felvilágosították, hogy a harmadik világháború megelőzése érdekében. Egy Iránnak kapcsolatos rossz beszólásáról itt írtunk, akkor Pompeo külügyminiszter korrigálta.

Tudsz annyit, mint egy Trump?

Jim Mattis hadügyminiszter szerint az elnök értelmi képessége az ötödikes-hatodikos diákok szintjén jár. Mások simán idiótának vagy szellemileg visszamaradottnak titulálják. Kelly állítólag zavarodottnak nevezte. “Ő egy idióta. Értelmetlen megpróbálni bármiről is meggyőzni. Teljesen elvesztette a kontrollt. Kész őrület” – idézik mondatát a könyvről szóló cikkekben.

Szabotálják is Trumpot, Gary Cohn gazdasági tanácsadó például tavaly állítólag egyszerűen az íróasztala mélyére süllyesztett egy olyan tervezetet, aminek eredményeképp az USA kilépett volna a Dél-Koreával kötött szabadkereskedelmi megállapodásból.

Választási kampánykönyv?

A könyvben néven nevezettek máris cáfolták, hogy ezt vagy azt mondták volna, a névtelen megszólalókat meg nem tekintik hiteles forrásnak. Woodward demokrata, így Trump republikánus körei azzal próbálják lesöpörni az asztalról a témát, hogy csak a novemberi választásokat akarja befolyásolni.

A Fox News mai címlapja

A Der Spiegel szerint a kilenc hét múlva esedékes kongresszusi választások előtt a republikánusok vesztésre állnak, már 14 százalékponttal vannak lemaradva a demokraták mögött. A választók 60 százaléka elégedetlen az elnök tevékenységével. Ezt a trendet a könyv erősítheti.

Mindenki szája íze szerint

Mit mondanak erről az amerikaiak? Melyik mit, árulkodó már a lapok témaválasztása is. A CNN honlapján balra fent, azaz központi helyen Trump könyve van, több más cikk orosz kémekkel foglalkozik. A Washington Post is a könyvvel nyit, mondjuk náluk érthető, ők közölték az említett szemelvényeket mint társkiadó.

A Trump-pártiságáról ismert Fox News viszont jobb szélre apró betűvel, meg három-négy lapozásnyira, viszonylag lent egy szakértői videó formájában dugta el a témát. Ők inkább arról értekeznek fő helyen, mekkorát bukott az egyik demokrata jelölt. A főbírójelölt, Brett Kavanaugh szenátusi meghallgatásáról persze mindenki előkelő helyen írt. (Erről itt írtunk.)

A cáfolat árulkodó?

Azt kell nagyon tagadni, ami nyilvánvalóan igaz – tartja egy régi mondás. Egyes kommentátorok szerint hiába a Fehér Ház, sőt személyesen Trump vehemens cáfolatai, a könyv ütős, kellemetlen az elnöknek. Talán azért, mert eddig is minden jel arra mutatott, hogy az elnök személyisége ilyen. Beleillik az ismert képbe. A szerző pedig Pulitzer-díjas, annak idején fiatal újságíróként részt vett a Watergate-botrány felgöngyölítésében.

A CNN mai címlapja

Egyre több a “fikciógyűjtemény”

A “Tűz és düh” (Fire and fury) című korábbi leleplező kötet, Michael Wolff idei könyve a bestseller-listák élére került, és szintén eléggé “diszfunkcionálisnak” írta le a Trump–kormányzatot. A Wikipedia szerint abban is vannak olyan mondatok, hogy Trump “környezetének 100 százaléka szerint alkalmatlan a feladatára”.

Vagy hogy sem Trump, sem a családja, sem a kampánystábja nem számított arra, hogy nyernek, sőt Trump igazából nem is akart nyerni. A Fehér Ház azt a könyvet is fikciógyűjteménynek titulálta.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG