<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Belgrád már megunta Brüsszel évek óta tartó cicázását és folyamatosan szélesíti biztonsági együttműködését Pekinggel és Moszkvával. Szerbia nemcsak, hogy megbízta Huawei-t az 5G-s országos hálózat kiépítésével, hanem a kínai gyártó felszerelt Belgrád 800 pontján 1000 arc-felismerő kamerát a kínai „Biztonságos Város” projekt mintájára – amely a szerb ellenzék megfigyelésére is kiválóan alkalmas. Káncz Csaba jegyzete

Várhelyi Olivér EU biztos december 19-én Rómában találkozott Ana Brnabić szerb miniszterelnökkel a Közép-Európai Kezdeményezés (CEI) találkozóján.  A szerb vezető kijelentette a megbeszélések után, hogy „az új Bizottság új energiát hozott magával, ami okot ad az optimizmusra”.  Nos, ezek szép szavak, de Belgrád már valójában megunta Brüsszel évek óta tartó cicázását és kinyitotta a kapukat Peking és Moszkva előtt – azon két ország előtt, amelyiknek egyike sem ismeri el Koszovó önállóságát.  Szerbia 2014-ben kezdte meg csatlakozási tárgyalásait Brüsszellel, de a fejezetek megnyitása csigalassúsággal halad.

Ez a politikai passzivitás nemcsak az európai történelmi- és geopolitikai összefüggések meg nem értése miatt jelent szegénységi bizonyítványt Brüsszel számára. Hanem egyszerűen már csak a gazdasági érdekeltségek is megkívánnák a nagyobb politikai odafigyelést: Horvátországot leszámítva a Nyugat-Balkán országai kereskedelmük 74 százalékát bonyolítják az EU-val, míg csupán 6 százalékát Kínával, 5 százalékát Oroszországgal és 4 százalékát Törökországgal.

Már kínai rendőrök is jönnek

Peking az utóbbi években lecsapott Szerbiára, csatlakoztatta az országot az Új Selyemút (BRI) gigaprojekthez és több milliárd dollár hitelt nyújtott infrastruktúra építésére.  Ezen kívül 3 éve megvette a Železara Smederevo acélművet, megmentve 5 ezer munkahelyet.  De ezeken túl Belgrád és Peking egyre szorosabban működik együtt a biztonsági területen.  Szeptemberben a kínai AVIC kilenc fegyveres drónt adott el Szerbiának, amely az eddigi legnagyobb kínai fegyvereladás Európa felé.

Mialatt amerikai nyomásra az EU több tagállamában még mindig heves vita folyik a Huawei beengedéséről az 5G hálózatba, addig Szerbia ezen már régen túllépett.  Nemcsak, hogy megbízta a kínai gyártót az országos hálózat kiépítésével, hanem boldogan szerelt fel Belgrád 800 pontján 1000 Huawei arc-felismerő kamerát a kínai „Biztonságos Város” projekt mintájára.

Mi több, kínai rendőrök kezdtek el cirkálni egyes szerb városokban – hivatalosan a kínai turisták védelmére.  Valójában azonban inkább azokban a városokban érzékelhető a jelenlétük, ahol nagyobb kínai beruházások vannak.  November 28-án a kínai- és a szerb rendőrség és a különleges egységek első közös gyakorlatukat tartották meg – éppen abban a Smederevóban, ahol a fent említett kínai acélmű termel.

Szélesedő belbiztonsági együttműködés Moszkvával is

Moszkva eközben azért növeli befolyását Szerbiában, hogy megakadályozza a térség euroatlanti integrációját.  Az október végi „Szláv Pajzs-2019” fedőnevű közös hadgyakorlaton Szerbia területén Moszkva Pantsir és S-400 légvédelmi rendszereket vetett be – első alkalommal Oroszország határain kívül. Belgrád a hadgyakorlat után megvásárolta a Pantsir rendszert.

Moszkva ezzel párhuzamosan kiterjeszti befolyását a szerb belbiztonsági erőkön az terrorizmus-ellenes együttműködés címszava alatt.  Nikolaj Pertusev, az Orosz Biztonsági Tanács titkára és Nebojsa Stefanovic két egyezményt is aláírtak Moszkvában egy hónapja a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni közös harc jegyében.  Hasonló együttműködési megállapodást kötött a két Igazságügyi Minisztérium a kiberbiztonság, a drog-kereskedelem és a gyorsított bűnügyi lejárások területén.

A koszovói kártya

S noha augusztus végén az EU külügyminiszterei óvták Belgrádot attól  a lépéstől, a szerb miniszterelnök október végén Moszkvában szabadkereskedelmi szerződést kötött Oroszországgal, Fehéroroszországgal, Kazahsztánnal, Örményországgal és Kirgizisztánnal, azaz az Eurázsiai Gazdasági Unió országaival (EEU).   Belgrád ennek kapcsán is teljesen hidegen hagyta az Európai Bizottság figyelmeztetése, miszerint: „Szerbiától elvárjuk, hogy fokozatosan sorakozzon fel az EU Közös Kül- és Biztonságpolitikája mellé”.

Putyin szintén támogatja Szerbia azon kampányát, amellyel Koszovót egy törvénytelen entitásnak bélyegezzék a nemzetközi fórumokon.  Orosz hivatalnokok szeptemberben Koszovót egy „kvázi-állami alakulat”-nak nevezték.   2012-ben Moszkva humanitárius és katasztrófa-elhárítási központnak álcázott katonai- és hírszerzési támaszpontot létesített a dél-szerbiai Nišben - ahol egyébként a szerb szárazföldi erők parancsnoksága is van -, nem messze Koszovó határától.  Az október 19-én Belgrádba látogató orosz miniszterelnök ki is jelentette, hogy „Moszkva bármilyen segítséget hajlandó megadni Szerbia területi szuverenitásának és integritásának védelmében”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Makro / Külgazdaság AUKUS: veszélybe került a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 18:32
Az új biztonságpolitikai megállapodás negatívan befolyásolja a már amúgy is megrendült atomsorompó szerződést. Az AUKUS után kevés érv marad a „Nyugat” kezében akár az iráni, akár az észak-koreai, esetleg japán, dél-koreai, szaúdi vagy török atomprogramokkal való nemzetközi vita során. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ürge-Vorsatz Diána: a karbonsemlegesség elérése már nem opció, hanem kötelesség
Tiszai Balázs | 2021. szeptember 23. 16:07
A klímakutató az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen beszélt arról, hogy már most mennyire kritikus szintre ért a klímaváltozás - de arról is, hogy az azt kiváltó fosszilis energiaipar leszerelése, bár rengetegbe kerül, megéri - anyagilag is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos