<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Elkészült az Eurobarometer első felmérése, amit az orosz-ukrán háború kitörése óta végeztek. 

Minden eddiginél magasabb az Európai Unió támogatottsága, Oroszországot pedig sokkal kevesebben látják szimpatikusnak, mint három évvel ezelőtt – ez derül ki az Eurobarometer szerdán közzétett jelentéséből. A 27 uniós tagországból közel 27 ezer megkérdezett bevonásával készítette el a felmérést az Európai Parlament megbízásából a Kantar intézet a 15 év feletti lakosság körében.

Találatot kapott villamosok egy kocsiszínben a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. június 10-én. Fotó: MTI/EPATalálatot kapott villamosok egy kocsiszínben a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. június 10-én. Fotó: MTI/EPA

A kutatás szerint szinte az unió polgárainak többsége úgy érzi, élete már nem marad ugyanolyan, mint volt az orosz-ukrán háború kitörése előtt.

Magyarországon a megkérdezettek szerint még csak most fogják megérezni igazán a mindennapi életükben a háború gazdasági következményeit. 

Az április 19. és május 16. között végzett felmérés az első Eurobarometer-kutatás, amit az orosz–ukrán háború kitörése óta készítettek. 

Összességében a kutatás eredményei azt mutatják, hogy Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborújának kezdete óta a polgárok egyetértenek az EU döntéseivel és támogatják a lépéseiket, a válság pedig megerősítette az unió támogatottságát az emberek körében” – írják a kutatás összefoglalójában.  

Tízből hat válaszadó ugyanis elégedett a háborúra adott uniós válaszlépésekkel, és tízből nyolcan egyetértenek a Putyin-rendszer elleni gazdasági szankciókkal.

Hozzáteszik viszont, hogy a háború következményei miatt a lakosság úgy érzi, komoly gazdasági válság fenyegeti Európát. A koronavírus-járvány miatt pedig már a konfliktus februári kitörése előtt is érezni lehetett az emberek életszínvonalában az infláció és az áremelkedések hatását.

Nagyon sokan egyébként már most is úgy érzik, hogy csökkent az életszínvonaluk: 40 százalék nyilatkozott úgy, hogy érzi a pénztárcáján a háború hatását.

Magyarországon is az uniós átlaghoz nagyon hasonló véleménnyel vannak az emberek az EU-n kívüli országokról: itthon a megkérdezettek több mint háromnegyede látja negatív szereplőnek az oroszokat, míg 17 százalék pozitívnak. Érdemi különbség Kína és Törökország megítélésében van: az uniós átlaghoz képest jóval magasabb arányban, 40 százalék körül emlegették a két ázsiai országot pozitívan a magyarok.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagy Márton: kétszámjegyű infláció és recesszió fenyeget
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:19
Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország elhagyta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön elhagyták a Kígyó-sziget stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Makro / Külgazdaság Egyre csak fogy a magyar - májusban egy kicsit javult a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 09:55
Eddig nem alakultak valami fényesen a demográfiai folyamatok Magyarországon 2022-ben, a májusi születési, halálozási és házasságkötési számok viszont hoznak némi derűt a borúra.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG