<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Oroszországgal szemben csak Magyarország lakossága nem támogat újabb lépéseket. Malajziával, Szaúd-Arábiával és Indiával értünk egyet. 

Az Ipsos új nemzetközi kutatása szerint a magyarok szerint hatástalanok a gazdasági szankciók Oroszország ellen, az EU-országok közül csak Magyarország lakossága nem támogat újabb lépéseket.

Bebizonyosodott, hogy a magyarok szeretnének minden szinten kimaradni a háborúból, nem avatkoznának bele más országok konfliktusába, katonai támogatást sem küldenének Ukrajnának, és nem tartanak attól, hogy az orosz manőver más országokat is veszélyeztetne.

Az Ipsos új felmérése szerint 27 ország átlagában a felnőttek 70 százaléka számolt be arról, hogy követi a híreket Oroszország ukrajnai inváziójáról, és 61 százalékuk szerint a konfliktus jelentős kockázatot jelent az országukra nézve. A megkérdezett országok mindegyikében a többség támogatja az ukrán menekültek befogadását, és ellenzi a konfliktusba való katonai beavatkozást. A gazdasági szankciókkal és az ukrán hadseregnek nyújtott fegyverekkel kapcsolatos vélemények azonban országonként nagyon eltérőek.

A felmérést 19 000 75 év alatti felnőtt körében végezték március 25. és április 3. között az Ipsos Global Advisor online felmérési platformján. Ennek alapján Magyarországra vonatkoztatva az derült ki, hogy a magyar lakosság mondja legnagyobb arányban (90 százalékban), hogy az országnak ki kell maradnia a katonai konfliktusból. Emellett leginkább Nagy-Britanniában támogatják a további szankciókat Oroszország ellen és Hollandiában vélik úgy legtöbben, hogy az országnak fegyvereket kell biztosítania Ukrajnának.

Kijev. Fotó: PixabayKijev. Fotó: Pixabay

A 27 országban a többség, átlagosan a lakosság 82 százaléka szerint az ukrajnai háború nagy vagy elég nagy kockázatot jelent a világ egészére nézve; 61 százalékuk szerint pedig az ő országukra nézve. Japánban (87 százalék), Lengyelországban (77 százalék), Dél-Koreában (77 százalék) és Svédországban (75 százalék) a legelterjedtebb az a vélekedés, hogy saját országa jelentős kockázattal néz szembe.

Ami a katonai támogatást illeti:

Szaúd-Arábiában, Magyarországon, Malajziában és Indiában az a vélemény uralkodik, hogy

"Ukrajna problémái nem tartoznak ránk, és nem szabad beavatkoznunk".  

A megkérdezettek fele osztja ezt a nézetet Mexikóban, Izraelben és Argentínában is. Ezzel szemben Magyarország kivételével mind a nyolc másik megkérdezett európai uniós tagországban, valamint Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Japánban és Dél-Koreában a válaszadók 65-80 százaléka ezzel ellentétes véleményt vall.

Míg Lengyelországban, Svédországban, Nagy-Britanniában és Indiában ötből több mint négy ember egyetért azzal, hogy országának támogatnia kellene a szuverén országokat, ha megtámadják őket, addig Mexikóban, Magyarországon és Brazíliában csak körülbelül a megkérdezettek fele osztja ezt a véleményt.

Nagy-Britanniában, Japánban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Lengyelországban négyből több mint három ember úgy véli, hogy az ukrajnai tétlenség arra ösztönzi Oroszországot, hogy más országokat támadjon meg, míg Magyarországon és Izraelben a megkérdezettek fele osztja ezt a véleményt.

A kutatás részletei itt találhatók.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hatalmasat ment ma a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1678,10 pontos, 4,02 százalékos emelkedéssel, 43 457,58 ponton zárt hétfőn.
Makro / Külgazdaság Ki a fene gyújtogat Oroszországban? És hogyan? És miért?
Litván Dániel | 2022. május 23. 17:22
Hétvégén megint egy fontos katonai kutatóintézet lángolt Oroszországban. Ez már a sokadik ilyen rejtélyes tűzeset, és még mindig csak feltételezések vannak arról, ki lehet a felelős értük. Összeszedtük a lehetőségeket.
Makro / Külgazdaság Merészet lépett Varsó, kérdésessé vált az orosz gáz tranzitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:16
Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló szerződést. A Kreml szerint megjósolhatatlan, hogy mi lesz az orosz gáz tranzitjával ezen a gázvezetéken keresztül.
Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Olajembargó: a németek sem várnának Magyarországra?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:06
Az embargót így is, úgy is be kell vezetni – legalábbis a német alkancellár szavai erre utalnak.
Makro / Külgazdaság Ukrán-lengyel vasúttársasággal menthetik ki az Ukrajnában ragadt gabonahegyeket?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 09:05
A lengyel elnök, Andrzej Duda Kijevben járt tegnap, a tárgyalás azonban gazdasági szempontból még érdekesebb volt, mint politikailag.
hírlevél
Ingatlantájoló