<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A magyar miniszterelnök szerint Manfred Weber nem való az Európai Bizottság elnöki posztjára, Navracsics Tibor szerint igen.
Navracsics Tibor (hátul jobbra) és Orbán Viktor 2016-ban az Európai Beruházási Bank budapesti irodájának megnyitóján. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Manfred Weber alkalmas jelölt az Európai Bizottság elnöki posztjára, jelentette ki Navracsics Tibor, a testület kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, volt miniszterelnök-helyettes a Válasz Online-nak adott interjúban.

Navracsics ezzel gyakorlatilag ellentmondott Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy a néppárti csúcsjelölt alkalmatlan a feladatra.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Orbán Viktor máshogy látja ezt a kérdést, mint ő, Navracsics mondta:

„Szerintem a miniszterelnök nem Weber általános alkalmatlanságát, hanem egy kampányban tett kijelentését bírálta. Ez egy hivatalban levő miniszterelnöktől legitim dolog.”

Szerinte Weber konzervatív

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz kampánya szerint ez az ember egy bevándorláspártiakkal szövetkező, a konzervatív elveket feladó, gyenge, karakter nélküli, következésképp alkalmatlan politikus, azt válaszolta:

„(...) Nem vagyok benne biztos, hogy a tagállamok többsége azt óhajtaná, hogy karizmatikus vezető, erős személyiség álljon a Bizottság élén. Ha jól értem a magyar kormány kifogásait a Juncker-korszakkal szemben, akkor az az volt, hogy Juncker úgy határozta meg a Bizottságot, mint egy politikai jellegű testületet, míg a magyar kormány a közvetítő típusú szerepfelfogást preferálja. Akkor most jó lenne, ha egy erős akaratú, diktálni szerető személyiség lenne a Bizottság elnöke?”

Navracsics hozzátette: nem kérdőjelezi meg sem Weber konzervativizmusát, sem a magyar miniszterelnök kereszténydemokratizmusát.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e még uniós biztos, azt felelte:

Lezárjuk az ügyeket, amelyek még folyamatban vannak. A megbízatás október 31-ig tart.

Maradna a Néppártban

A hétvégi EP-választás után előállt helyzettel kapcsolatban megjegyezte: a számok és a politikai racionalitás alapján a Néppártnak nincs értelme nyitni a Salvini-féle alakulat (a nacionalista, radikális jobboldali pártok) felé, mert a Néppártnak a többség csak úgy jön ki, ha a liberálisokkal és a szociáldemokratákkal áll össze. Szerinte csak a centrumkoalíció képes többséget szerezni.

Úgy véli, hogy a Fidesz néppárti tagsága a jó út, és reméli, hogy a magyar kormánypárt a pártcsalád tagja marad.

Makro / Külgazdaság Hamarosan terítékre kerülhet a svéd NATO-csatlakozás a törököknél?
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 18:56
A hétfő legfontosabb történései röviden.
Makro / Külgazdaság Hoppá, az altatás szexuális hallucinációkat okozhat
Kormos Olga | 2023. május 29. 18:18
Egy eddig ismeretlen kutatás azt vizsgálta, hogy egyeseknél az altatás vagy érzéstelenítés tévesen szexuális emléktöredékeket okozhat, ami hosszú távon pszichés traumákhoz is vezethet.   
Makro / Külgazdaság Nem zárható ki egy háború Oroszország és a NATO között
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:58
Nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közti háborút. Amennyiben kitörne, Csehország az első pillanattól kezdve részese lenne - jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában egy biztonságpolitikai konferencián.
Makro / Külgazdaság Feszült a helyzet: a NATO békefenntartói is megjelentek Koszovóban
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:14
Három észak-koszovói településen kezdődött a hétfő reggel a rendőrség és a helyi szerbek közötti összeütközésekkel, a helyzet romlását megakadályozandó a kérdéses helyekre kivonult a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR is.
Makro / Külgazdaság Ne repüljön, szálljon vonatra! - Komolyan veszik a klímavédelmet Franciaországban
Elek Lenke | 2023. május 29. 14:56
A gallok nem viccelnek, hanem tesznek is a klímavédelemért. Még akkor is, ha óriási üzlet a légi közlekedés. A közelmúltban sokakat meglepett, hogy betiltották a belföldi repülőjáratokat azon városok között, amelyek esetében két és fél óra alatt meg lehet tenni az utat vonattal is.
Makro / Külgazdaság Választás elé állították a spanyolokat
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:26
Előrehozott parlamenti választásokat jelentett be július 23-ára Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn Madridban.
Makro / Külgazdaság Tovább szárnyal szomszédunk gazdasága
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:03
A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) hétfőn.
Makro / Külgazdaság Erdogan: ideje a nemzeti álmok érdekében egyesülni
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 12:18
Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőre virradó éjszaka Ankarában az elnökválasztás második fordulójának csaknem végleges eredménye alapján bejelentett győzelmére utalva azt mondta, újraválasztásával Törökország, a nemzet minden része, a demokrácia és az ország teljes 85 milliós népessége is nyert.
Makro / Külgazdaság Rekorddöntés kell ahhoz, hogy másfél százalékkal nőhessen idén a GDP? Klasszis podcast
Csabai Károly | 2023. május 29. 11:26
Mi a különbség a technikai és a "sima" recesszió között? Sorrendben a negyedik negyedévben is mínuszos lehet a GDP? Elérhető-e a 1,5 százalékos gazdasági növekedés? Ezekről, valamint az idei és a jövő évi költségvetésről beszélgetett főszerkesztőnk, Csabai Károly az ING Bank vezető makrogazdasági elemzőjével, Virovácz Péterrel.
Makro / Külgazdaság Menekültek ezrei haladnak át Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 09:58
Az ORFK napi jelentése.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG