3p

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 902 millió euró összegű (mintegy 361 milliárd forint) uniós támogatási csomagot jelentett be Jordánia reformfolyamatának támogatására és gazdaságának korszerűsítésére - tájékoztatott a brüsszeli testület kedden.

Von der Leyen, aki Brüsszelben fogadta II. Abdalláh jordániai királyt, megbeszéléseiket követően jelentette be a támogatási csomagot, amely 402 millió euró vissza nem térítendő támogatásból és 500 millió euró kölcsönből áll. Az uniós bizottsági elnök a támogatási csomag bejelentésekor azt mondta: el kell kerülni a negatív események továbbgyűrűző hatásait a régióban, ahol Jordánia kulcsfontosságú stabilizáló szerepet tölt be.

Ursula von der Leyen további támogatást is ígért. Fotó: EPA/JULIEN WARNAND
Ursula von der Leyen további támogatást is ígért. Fotó: EPA/JULIEN WARNAND

Az uniós bizottság közleménye szerint az uniós finanszírozásból 185 millió euró jut majd a fiatalok oktatásának és szakmai képzésének javítására, valamint Jordánia gazdag kulturális örökségének megóvására és a fenntartható munkahelyek létrehozására az idegenforgalmi ágazatban. A csomag olyan kezdeményezéseket is finanszíroz, amelyek célja a menekültek, valamint az őket befogadó közösségek hozzáférésének segítése az oktatáshoz, a szociális ellátásokhoz, valamint a víz- és higiéniai szolgáltatásokhoz.

Az uniós támogatás két új kezdeményezés elindítását is segíti összesen 110 millió euró értékben. Ezek között a magánszektor fejlesztésének és oktatásának elősegítése szerepel, különös figyelemmel a fiatalok munkalehetőségének biztosítására, a munkaerőpiac által megkívánt készségek elsajátításának elősegítésére, továbbá a kis- és közepes vállalkozások fejlődésének előmozdítására. A hangsúly az olyan innovatív ágazatokon van, mint a zöld és a digitális iparágak, melyek nagy lehetőségekkel rendelkeznek Jordániában - írták.

Az EU déli szomszédságra vonatkozó gazdasági és beruházási tervének részeként az uniós finanszírozás jordániai beruházásokat támogat majd a fennálló vízhiány kezelésére. Emlékeztettek: az EU nemrégiben véglegesítette az első, összesen közel 200 millió eurós támogatási hozzájárulását egy jordániai vízsótalanítási és -szállítási projekt számára. A kezdeményezés évente mintegy 300 millió köbméter ivóvizet biztosít majd Jordániának 2027-től kezdődően - írták. Közölték továbbá: a vízveszteség csökkentésére és a vízellátás fenntarthatóságának javítására irányuló további erőfeszítések Jordánia egész területén folytatódnak uniós hiteleknek köszönhetően - emelték ki.

Az EU támogatási csomagja végül egy új energiahatékonysági és biogáztermelési program elindítását is tartalmazza 10,4 millió eurós hozzájárulással - tették hozzá. Az EU 364 millió eurót különített el a Jordániával folytatott kétoldalú együttműködésre a 2021-2024-es időszakra, ez három kiemelt területre összpontosít: jó kormányzás (demokratikus reformok, jogállamiság és biztonság, elszámoltathatóság és hatékony igazgatás); a zöld átállás és az ellenállóképes gazdaság támogatása (zöld gazdaság és energia, víz, élelmiszer, a magánszektor fejlesztése), valamint a humán fejlődés támogatása (oktatás és felsőoktatás, szociális védelem, foglalkoztathatóság). (MTI)
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG