3p

Ez az első olyan bejelentett segélyszállítmány, amely légi úton jutott el a gázai civilekhez.    

Gyógyszereket és gyógyászati készítményeket tartalmazó segélycsomagot juttatott el a Gázai övezetbe a jordán légierő egyik repülője hétfőre virradó éjjel. Az izraeli blokád és bombázások sújtotta övezetbe eddig csak az egyiptomi határon keresztül jutottak be segélyek az Izrael és a Hamász közötti háború kirobbanása, október 7-e óta.

A mostani az első, ismertté vált eset, hogy a levegőből is kaptak segítséget a gázaiak, mégha ez egyelőre csak szimbolikus méretű is.

„Félelmet nem ismerő pilótáink éjfél körül sürgősen szükséges egészségügyi segélycsomagot dobtak le a jordán kórháznak Gázában. Kötelességünk, hogy segítsük a gázai háborúban megsebesült testvéreinket. Mindig ki fogunk állni palesztin testvéreink mellett” – írta némi pátosszal II. Abdullah jordán király a Twitter-üzenetében.

Jordán segély Gázának. Fotó: Twitter/II. Abdullah király
Jordán segély Gázának. Fotó: Twitter/II. Abdullah király

A kiállásra vonatkozó ígéretben egyébként aligha hisznek azok az arabok, akik hete óta tömegesen tüntetnek az utcákon – mindhiába – határozottabb fellépést követelve kormányuktól a gázaiak védelmében.

Az izraeli hadsereg szerint az akciót egyeztette velük Jordánia, és a segély gyógyszer mellett élelmiszert is tartalmazott.

Mindeközben ENSZ-szervezetek vezetői közös közleményben hívtak fel „azonnali humanitárius tűzszünetre”. Szerintük mindkét oldalon rettenetes veszteségek vannak az emberéleteket tekintve, a palesztin Hamásznak pedig feltétel nélkül szabadon kellene engednie a túszait.

Az izraeli kormányra utalva ugyanakkor hozzáteszik: „gyalázat még több civil rettenetes legyilkolása Gázában, mint ahogy az is, hogy 2,2 millió palesztint vágnak el élelemtől, víztől, gyógyszertől, áramtól és üzemanyagtól.”

Mint írják, elfogadhatatlan, hogy „egy teljes népességet” tartanak blokád alatt, miközben „otthonukban, menekülttáborokban, kórházakban és vallási helyeken” bombázzák őket.

A közlemény utal arra is, hogy az izraeli bombázások vasárnapi adatok szerint mintegy 9500 halálos áldozatot követeltek, közülük 3900 gyerek és 2400 nő. 23 ezer embernek azonnali egészségügyi ellátásra lenne szüksége, a kórházak – már amelyik működik még – azonban már így is túlterheltek. A halálos áldozatok között van az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének 88 munkatársa is – ennyi ENSZ-dolgozót még soha nem öltek meg egyetlen konfliktusban sem. (Ami a másik oldalt illeti, a Hamász terrortámadásaiban mintegy 1400 ember vesztette életét.)

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő ugyanakkor vasárnap megerősítette: Izrael addig nem egyezik bele tűzszünetbe – vagy egyéb, humanitárius célú szünetbe –, amíg a Hamász szabadon nem engedi azt a több mint 200 túszt, akiket még az október 7-i terrortámadás során raboltak el Izraelből. Az izraeli haderő hétfőre virradóra is nagy erővel folytatta a légitámadásokat, amelyek további 200 embert öltek meg gázai közlések szerint.

Mindeközben II. Abdullah felesége, Ránija jordán királyné is élesen bírálta Izraelt a CNN-nek adott interjúban:

"És mi lesz azután, ha sikerül felszámolni a Hamászt? A konfliktus forrása az illegális megszállás, az ENSZ-határozatok és a nemzetközi jog semmibe vétele, az emberi jogok folyamatos megsértése, az illegális telepek. Ha nem kezeljük ezeket az okokat, akkor hiába ölik meg a harcosokat, az ügyet nem fogják tudni megölni."   

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kudarc Katarban, nincs esélye az újabb tűzszünetnek
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 16:34
"Zsákutcába jutottak" a katari egyeztetések.
Makro / Külgazdaság Biden helyettese jó mélyen a zsebébe nyúlt
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 15:37
Kamala Harris amerikai alelnök hárommilliárd dollárt ajánlott fel a Zöld Klíma Alapnak.
Makro / Külgazdaság Sajátos sztrádaépítés: öt év alatt egy méter sem épült a szomszédban
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 13:22
Románia nem éppen a kiterjedt autópálya-hálózatáról ismert, de az Erdélyt és Moldvát összekötő sztráda megépítése az egész közép- és kelet-európai régió úthálózatában hoz jelentős bővülést.
Makro / Külgazdaság Magyarország most nem pendül egy húron Kínával és Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 12:31
A két nagyhatalom képviselőivel szemben ugyanis Novák Katalin aláírta a dubaji klímacsúcson az atomenergia bővítésére felszólító nyilatkozatot.
Makro / Külgazdaság „Nincs hova menni” - kesereg egy Gázából menekülő
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 11:48
Körülbelül 2 millió ember – csaknem Gáza teljes lakossága – zsúfolódott össze a terület déli részén.
Makro / Külgazdaság Kell-e félnünk a kínai tüdőgyulladás rejtélyes hullámától?
Kormos Olga | 2023. december 2. 10:52
A tudósok szerint ebben az időszakban természetesnek tartják a légúti megbetegedések ugrásszerű növekedését, de ami Kínában történik, az szokatlan.
Makro / Külgazdaság Kivégeztek egy fogvatartottat Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:40
Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Makro / Külgazdaság Véres leszámolás a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:46
A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG