<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Nagyon pörög a magyar ipar, de jövőre lassulással számolnak az elemzők.
Októberben az ipari termelés 1,7 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest és 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az év első tíz hónapjában az ipari kibocsátás 7,1 százalékkal volt nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában. Részleteket itt olvashat >>>>

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője úgy látja, az ipari kilátások továbbra is nagyon kedvezőek, ezt mutatja a kiemelt feldolgozóipari ágazatok októberi rendelésállományának 11,1 százalékos, illetve az új rendelések volumenének 20,3 százalékos növekedése az előző év azonos időszakához képest.

Az ipari termelést olyan szinten tudja húzni az autógyártás, ami érdemi növekedési pályára állítja az egész ágazatot - fogalmazott az elemző, kiemelve, hogy a járműgyártás termelésének volumene csaknem 27 százalékkal bővült éves összevetésben.
Elváltunk a németektől

Balatoni András arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt hónapok adatai alapján a magyar ipari teljesítmény elválik a némettől; hiába romlanak a német kilátások, a magyar ipari növekedési pálya továbbra is kedvező.

Az elemző az első tíz hónap átlaga alapján a teljes idei évre 7,5 százalék körüli növekedésre számít, hozzátette ugyanakkor, hogy az év végi, főként a decemberi várható növekedés nagyon bizonytalan.

Jövőre várhatóan lassuló ütemben emelkedik majd az ipari termelés, nem látni a friss külföldi működőtőke-befektetéseket - jelezte Balatoni András.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank makroelemzői is kifejtették az MTI-hez eljuttatott kommentárjukban: az elmúlt hónapokban látott folyamatok szinte változatlanok maradtak, továbbra is az autóipar volt az ipari termelés elsődleges motorja. Az autóipar jelentőségét jól mutatja, hogy a magyar feldolgozóipari termelés csaknem egyharmadát biztosítja. A többi nagy súlyú iparág, mint például az éves összevetésben 3,5 százalékkal bővülő élelmiszergyártás, valamint 12,7 százalékkal duzzadó elektronikai cikkek gyártása is hozzájárult az októberi ipari termelés növekedéséhez - hívták fel a figyelmet.

Kommentárjuk szerint a beszerzési menedzser index, illetve a rendelésállományi mutatók alapján folytatódhat az ipari termelés bővülése novemberben, illetve decemberben is. Nem várható azonban az októberihez hasonló ütem, mert 2014 utolsó két hónapja kifejezetten erős volt, így magasabb bázisról kell "elrugaszkodni" - közölték.

Az Erste elemzői szerint míg tavaly átlagosan 7,7 százalékkal bővült az ipari termelés, idén valamelyest kisebb mértékben, 7 százalék körüli ütemben emelkedhet, jövőre pedig várakozásuk szerint 4-5 százalékra lassulhat az ipari termelés növekedése.

Így örül az NGM

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy októberben sorozatban 26. hónapja erősödött az ágazat. Az ipar növekedése továbbra is kiegyensúlyozott szerkezetben zajlik, a feldolgozóipar tizenhárom alágából tizenegyben termelésbővülést mértek, és az ország minden régiójában nőtt az ágazat teljesítménye - közölte a tárca, hozzátéve, hogy az októberi bővülést továbbra is a feldolgozóipar, azon belül a járműgyártás és a hozzá szorosan kapcsolódó ágazatok támogatták érdemben.

A minisztérium szintén kiemelte, rövid távon az ipari termelés növekedését vetíti előre az a tény, hogy a kiemelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése októberben kiemelkedő mértékben emelkedett a tavalyihoz képest, és a bizalmi indikátorok változatlanul pozitív képet vetítenek előre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bukarest és nem Budapest - ülésezik a NATO
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 10:06
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete kétnapos értekezletén az Ukrajna elleni törvénytelen orosz agresszióra való választ is megvitatják.
Makro / Külgazdaság 180 fokos fordulatot vett a mezőgazdaság
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 09:00
A mezőgazdaság beruházási teljesítménye az elmúlt negyedévek jelentős bővülése után 5,7 százalékkal csökkent, ám a nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévihez képest még így is 1,9 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Ukrán belviszály: Klicsko nekiment Zelenszkijnek
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:46
Kijev polgármestere szerint az ukrán elnököt manipulálták, amikor azt mondta, az ukrán főváros nem tett eleget a lakosok megsegítéséért. Ez történt a háborúban és annak környékén, amíg ön aludt.
Makro / Külgazdaság Ez sokkolhatja a dohányosokat
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:39
A hagyományos és az új típusú dohánytermékek jövedéki adóterhe is nagyot nőhet.
Makro / Külgazdaság Nem gyengült meg súlyosan Oroszország az észt védelmi miniszter szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 20:04
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Újra belobbant az európai menekült- és migránsválság
Káncz Csaba | 2022. november 27. 19:01
A migráció kezelése jelenleg nem uniós prioritás, Brüsszel figyelmét az ukrajnai háború, az energiaválság, az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi feszültségek, valamint a Magyarországgal és Lengyelországgal fennálló jogállami viták kötik le. Európa közös migrációs és menekültügyi rendszere azonban továbbra is hiányos, fokozatosan erodálva a schengeni határmentes térség – az EU egyik pillérének – működését. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: farmerban sétál a pesti utcákon Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 18:29
Vásárolni ment.
Makro / Külgazdaság Nem akármi jelent néhány óra kikapcsolódást a háborús blokádban felnövő fiatalok számára
Kollár Dóra | 2022. november 27. 16:01
Gáza első virtuális valóság eszközöket, programokat és játékprogramokat kínáló kávézójának tulajdonosa a blokád alatt felnövő fiataloknak nyújt akciókkal, zenével és sporttal teli fantáziavilágot.
Makro / Külgazdaság Tömegesen likvidált külföldi harcosokat az orosz légierő Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 15:18
Mintegy száz külföldi "zsoldos" vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg, amikor az orosz légierő a donyecki régióban található Csasziv Jar település közelében precíziós csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.
Makro / Külgazdaság Nagyon megdicsérte Németországot a NATO-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 13:42
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár döntő jelentőségűnek nevezte Németország Ukrajnának nyújtott támogatását az orosz támadás elleni ukrán küzdelemben a Die Welt am Sonntag című német vasárnapi lapban megjelent interjújában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG