<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Nagyon pörög a magyar ipar, de jövőre lassulással számolnak az elemzők.
Októberben az ipari termelés 1,7 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest és 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az év első tíz hónapjában az ipari kibocsátás 7,1 százalékkal volt nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában. Részleteket itt olvashat >>>>

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője úgy látja, az ipari kilátások továbbra is nagyon kedvezőek, ezt mutatja a kiemelt feldolgozóipari ágazatok októberi rendelésállományának 11,1 százalékos, illetve az új rendelések volumenének 20,3 százalékos növekedése az előző év azonos időszakához képest.

Az ipari termelést olyan szinten tudja húzni az autógyártás, ami érdemi növekedési pályára állítja az egész ágazatot - fogalmazott az elemző, kiemelve, hogy a járműgyártás termelésének volumene csaknem 27 százalékkal bővült éves összevetésben.
Elváltunk a németektől

Balatoni András arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt hónapok adatai alapján a magyar ipari teljesítmény elválik a némettől; hiába romlanak a német kilátások, a magyar ipari növekedési pálya továbbra is kedvező.

Az elemző az első tíz hónap átlaga alapján a teljes idei évre 7,5 százalék körüli növekedésre számít, hozzátette ugyanakkor, hogy az év végi, főként a decemberi várható növekedés nagyon bizonytalan.

Jövőre várhatóan lassuló ütemben emelkedik majd az ipari termelés, nem látni a friss külföldi működőtőke-befektetéseket - jelezte Balatoni András.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank makroelemzői is kifejtették az MTI-hez eljuttatott kommentárjukban: az elmúlt hónapokban látott folyamatok szinte változatlanok maradtak, továbbra is az autóipar volt az ipari termelés elsődleges motorja. Az autóipar jelentőségét jól mutatja, hogy a magyar feldolgozóipari termelés csaknem egyharmadát biztosítja. A többi nagy súlyú iparág, mint például az éves összevetésben 3,5 százalékkal bővülő élelmiszergyártás, valamint 12,7 százalékkal duzzadó elektronikai cikkek gyártása is hozzájárult az októberi ipari termelés növekedéséhez - hívták fel a figyelmet.

Kommentárjuk szerint a beszerzési menedzser index, illetve a rendelésállományi mutatók alapján folytatódhat az ipari termelés bővülése novemberben, illetve decemberben is. Nem várható azonban az októberihez hasonló ütem, mert 2014 utolsó két hónapja kifejezetten erős volt, így magasabb bázisról kell "elrugaszkodni" - közölték.

Az Erste elemzői szerint míg tavaly átlagosan 7,7 százalékkal bővült az ipari termelés, idén valamelyest kisebb mértékben, 7 százalék körüli ütemben emelkedhet, jövőre pedig várakozásuk szerint 4-5 százalékra lassulhat az ipari termelés növekedése.

Így örül az NGM

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy októberben sorozatban 26. hónapja erősödött az ágazat. Az ipar növekedése továbbra is kiegyensúlyozott szerkezetben zajlik, a feldolgozóipar tizenhárom alágából tizenegyben termelésbővülést mértek, és az ország minden régiójában nőtt az ágazat teljesítménye - közölte a tárca, hozzátéve, hogy az októberi bővülést továbbra is a feldolgozóipar, azon belül a járműgyártás és a hozzá szorosan kapcsolódó ágazatok támogatták érdemben.

A minisztérium szintén kiemelte, rövid távon az ipari termelés növekedését vetíti előre az a tény, hogy a kiemelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése októberben kiemelkedő mértékben emelkedett a tavalyihoz képest, és a bizalmi indikátorok változatlanul pozitív képet vetítenek előre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét megválasztották a svéd miniszterelnöknőt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 19:01
Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb országban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:29
Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.
Makro / Külgazdaság A 2022-es csapdája – hogyan mászik ki ebből a világ?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:14
2021-ben eljött a sokak által várt talpraállás, a boltok kinyithattak, az ingázók visszaülhettek az irodájukba, sőt, a legmerészebbek még nyaralni is elmentek. De az égbe szökő energiaárak, a magas adósságállományok és a csúcson túljutott növekedés közepette mégsem jelenthettük ki, hogy a dolgok visszazökkentek a rendes kerékvágásba. A Fidelity International szerint a döntéshozók a 22-es csapdájával néznek szembe: infláció vagy növekedés? A kamatok alacsonyabbak lesznek, és tartósabban, mint gondolták, a Kínai „közös jólét” program hosszú távú lehetőségeket kínál, a klímaválság pedig rányomja bélyegét az eszközallokációra
Makro / Külgazdaság A brutálisan dráguló energiaárak miatt dőlt meg egy 30 éves rekord Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:17
Az előzetes adatok alapján Németországban tovább emelkedett az infláció novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: megkezdték a vakcinafejlesztést a szupermutáns ellen
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:07
Ez a standard eljárás része. Nem biztos, hogy végül szükség lesz új vakcinára.
Makro / Külgazdaság Újabb ország zárkózik be az omikron miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:58
Japán keddtől  várhatóan hónapra lezárja határait a külföldiek előtt, és a hazatérők esetében is szigorít, hogy "elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet" a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt - jelentette ki Kisida Fumio japán kormányfő.
Makro / Külgazdaság Átadták, de 168 milliót még költenek Lázár János álmára, a tram-trainre
Székely Sarolta | 2021. november 29. 14:41
Hétfőn indult el első útjára a hódmezővásárhelyi tram-train, ám egy friss közbeszerzési hirdetmény alapján még egyáltalán nem teljes a hozzá kapcsolódó infrastruktúra. 
Makro / Külgazdaság Terjed a szupermutáns: újabb országokban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:10
Ausztriában, Portugáliában és Skóciában is kimutatták a koronavírus omikron variánsát - közölték az érintett országok egészségügyi hatóságai hétfőn.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály jelentős gazdasági növekedést ígért 2022-re is
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 13:48
Lezajlott a pénzügyminiszter éves meghallgatása.
Makro / Külgazdaság A nap képe: menő bőrszerkóban avatott Lázár János
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 11:09
A fideszes országgyűlési képviselő öltönyét a gardróbban hagyta.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló