TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az Idősek világnapjáról, az iskolákban ma elindult mindennapos lázmérésről és a szociális otthonok érintettségéről beszélt mai sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Ugyan két kérdésünkre kaptunk választ, arra már nem, hogy a súlyosan fertőzött rabokat hol kezelik. 

Lapunk kérdésére, miszerint ha az iskolai hőmérőzésnél a gyerekeknél megállapított limit 37,8 fok, akkor a felnőtt dolgozóknál vajon ez mennyi, azt a választ kaptunk, hogy a közoktatási intézményekben a pedagógusoknál és az ott dolgozóknál is a 37,8 Celsius fok a határ. Azt már nem indokolták, hogy miért ennyi, hiszen a parlamenti dolgozók már 37,2 Celsius fok felett be sem léphetnek az Országházba. (Korábbi háttéranyagunk: Iskolába mehet, a parlamentbe nem engedik be a gyerekeket hőemelkedéssel.)

Iskolába 37,8 C fok felett, míg a Parlamentben 37,2 C fok felett nem léphetnek be a dolgozók. Fotó: mti Iskolába 37,8 C fok felett, míg a Parlamentben 37,2 C fok felett nem léphetnek be a dolgozók. Fotó: mti

„Bízom abban, hogy nem lesz torlódás reggelente az iskoláknál, s hogy nem sok gyereket vagy dolgozót fognak ténylegesen koronavírus okozta láz miatt kiszűrni” – tette hozzá.

Másik kérdésünkre - hány idős otthonban van jelen a fertőzés jelenleg -, Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy válaszolt, hogy 25 szociális intézményben vannak fertőzöttek, de mindössze két olyan hely van, amely az első hullámban is érintett volt.

„Négy olyan intézmény van, ahol a pozitív ápoltak száma 20 feletti, máshol jellemzően alacsony számú fertőzött van egy-egy helyen.”

Harmadik kérdésünkre, hogy hány börtönben van fertőzött, s hogy a rendkívül súlyos állapotú rabokat a rabkórházba vagy a kijelölt kórházakba szállítják-e, nem kaptunk választ.

Dr. Müller Cecília egyébként külön köszöntötte az Idősek világnapján a hajlott korúakat, s arra hívta fel a figyelmet, hogy akármelyik korosztályba is tartozunk, közösen tartsuk be a szabályokat a járvány miatt. Most nem csak az idősekre, hanem mindannyiunkra nagy nyomás nehezedik, ami egy ideig nem fog enyhülni.  A második hullámban szinte nincs már olyan, akinek ne lenne dolga a védekezésben vagy egyéb feladatban.

A mai adatok a halálozási arány miatt aggasztóak, ugyanis 16 fő hunyt el az elmúlt 24 órában, abból a legfiatalabb 44 éves volt, tehát az életkor semmire nem garancia. Ma egyébként 848 fővel nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma, kórházban 757 főt ápolnak, s 52-en vannak lélegeztetőgépen.

Az elmúlt napon 11 972 PCR-tesztet végeztek. Müller Cecília ismét hangsúlyozta, hogy nem korlátoznak senkit, bárkinek, akit gyanúsnak ítél meg a háziorvosa, téritésmentesen megcsinálják a tesztet.

Ezzel kapcsolatban ismét végigvette a sokat emlegetett metódust az országos tisztifőorvos. Mit tegyünk, ha betegnek érezzük magunkat?

  • a legfontosabb, hogy nem kell pánikba esni, ha lázat észlelünk vagy rosszul érezzük magunkat
  • beszélni kell a háziorvossal, aki eldönti, hogy megrendeli-e a mentőszolgálattól a PCR-tesztelést
  • ha megvan az időpont, akkor 2-3 órával előtte nem szabad enni-inni
  • pozitív teszt esetén sem kell pánikba esni, főleg, ha gyengék a tüneteink
  • megkapjuk a hatósági határozatot, hogy mi a karantén kezdőnapja és végnapja
  • a10. napon nem szükséges még egy laboratóriumi vizsgálat, mehetünk dolgozni
  • ha viszont a tünetek rosszabbodnának, akkor ismét hívni kell a háziorvost, főleg, ha krónikus alapbetegsége van valakinek.

Kiss Róbert, az operativ törzs központi ügyeletének munkatársa arról számolt be, hogy november 1-jéig Magyarország teljes schengeni szakaszán meghosszabbította a kormány a határzárat. A külföldi átutazók a tranzit áthaladás érdekében beléphetnek az ország területére, ha alávetik magukat a vizsgálatnak, és nem koronavírusosak, ha rendelkeznek a beutazási feltételekkel, s igazolni tudják az utazás célját és célországát. A kijelölt tranzit útvonalról letérni nem szabad és a kilépésnek 24 órán belül meg kell történnie.

Az elmúlt 24 órában 46 rendőri intézkedés történt a tranzit áthaladás kapcsán, 44 személy helyszíni bírságot kapott, 1 főt szabálysértésért feljelentettek, míg 1 főt figyelmeztetésben részesítettek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Trump összefog a lengyelekkel és a románokkal – a nagy geopolitikai terv
Káncz Csaba | 2020. október 21. 13:45
A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Makro / Külgazdaság Megint óriási pénzek mozdultak meg a költségvetésben - egy tárca nélküli miniszter a legnagyobb nyertes
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 07:23
Összesen több mint 140 milliárd forintot rendezgetett át a költségvetésben a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint. 
Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Friss
hírlevél