TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az idősek egy része nem akar tovább élni, mivel nem láthatja többé szeretteit a koronavírus nyomán elrendelt látogatási tilalom miatt. Nagy-Britanniában több ezer idősotthont érinthet az újabb szigorítás.

A koronavírus-ellenes karantén okozta izoláció súlyos következményeire figyelmeztetnek brit szakértők annak nyomán, hogy idősotthonok ezrei zárhatják be ismét kapuikat a látogatók előtt a szigetországban a járvány második hulláma miatt elrendelt szigorítások részeként.

Az Amberwood Idősotthon Leicesterben 2020. április 27-én. EPA/TIM KEETON Az Amberwood Idősotthon Leicesterben 2020. április 27-én. EPA/TIM KEETON

Feladják a reményt

Szerintük a látogatási tilalom – a családtagok, barátok vizitjének elmaradása révén – az idősek idő előtti halálához vezethet.

A totális tilalom azt fogja eredményezni, hogy a bentlakók állapota gyorsan romlik majd. Feladják a reményt, és végül korábban hunynak el, mint normál esetben történt volna

- közölték az Age UK és a National Care Forum (NCF) idősotthonokat képviselő segélyszervezetek a Guardian szerint.

Az Alzheimer’s Society arra figyelmeztetett, hogy családtagjaik nélkül a bentlakó demens betegek nehezen esznek és isznak, ami szintén növelheti a halálozást. Szerintük több olyan jelzés érkezett hozzájuk, miszerint

a látogatások elmaradása miatt a bentlakók nem voltak hajlandók többet enni, és nem akartak tovább élni.

Minderre tekintettel a segélyszervezetek azt kérik a kormánytól, hogy legalább a korlátozott látogatásokat tegye lehetővé. Javaslatuk szerint egyes családtagokat – megfelelő óvintézkedések mellett – integrálhatnának az idősotthonokat tesztelő és ellátó személyzetbe.

Nincs tudomásunk semmiféle olyan bizonyítékról, amely szerint a kellő óvatossággal lebonyolított látogatások jelentős kockázatot jelentenének a fertőzés terjedését illetően

– mondta Caroline Abrahams, az Age UK egyik vezetője. Szerinte inkább azok az emberek jelentenek veszélyt – a személyzet tagjai vagy külső orvosok –, akik ki-be járnak az intézményekbe.

A brit egészségügyi minisztérium annyit közölt, hogy az idősotthonokban a kormány elsődleges célja a járvány terjedésének megakadályozása, ezért a „fokozott intézkedések” alá vont (az átlagnál fertőzöttebb) körzetekben csak kivételes esetekben (például hozzátartozó haldoklása) lehet látogatni ezeket az intézményeket, és az egyéb körzetekben is csak korlátozott látogatásokra nyílhat lehetőség.    

Több ezer idősotthon érintett  

Péntek óta azokban az idősotthonokban, amelyek az egészségügyi hatóságok által fokozott intézkedés alá vont körzetekben vannak, tilos a látogatás, a hozzátartozók és barátok még a kertekben vagy az ablakon (!) keresztül sem érintkezhetnek a bentlakókkal. Ez alól csak akkor kaphatnak felmentést, ha hozzátartozójuk haldoklik.

A segélyszervezetek becslései alapján a korlátozások már jelenleg is mintegy 300 ezer idős embert és családtagot érintenek. A Guardian számításai szerint pedig összesen

több mint 2700 idősotthon zárta be vagy fogja bezárni kapuit a látogatók előtt.

Boris Johnson brit miniszterelnök tegnap jelentett be újabb, részleges korlátozásokat az új, regisztrált koronavírus-fertőzöttek számának növekedése miatt. Szerinte ugyanakkor nincs szó arról, hogy az ország visszatér a március végén elrendelt teljes zárlathoz.

A Guardian korábbi cikke szerint már tavasszal mintegy 10 ezer, demenciában szenvedő beteg veszthette életét Angliában és Walesben a járvány elleni védekezés okozta izoláció miatt.

A betegek az ellátás csökkenése és a családi látogatások elmaradása miatt egyszerűen „kikapcsoltak”.

Ami az aktuális járványhelyzetet illeti, Európán belül a legtöbben, 42 ezren az Egyesült Királyságban haltak meg a koronavírus okozta betegséggel összefüggésben.

Olaszországban csaknem 36 ezren, Franciaországban 31,5 ezren, Spanyolországban 31 ezren vesztették életüket. Az egyetlen, a járvány egész ideje alatt karanténmentes nyugati államban, Svédországban 5870 áldozatot jegyeztek fel. (Háttéranyagunk: a svédeknél nem volt karantén, mégis visszaszorult a vírus.) Magyarországon 702 ember hunyt el eddig.

Globálisan a legtöbb áldozatot (több mint 200 ezret) az Egyesült Államokban regisztrálták. Világszerte 31,6 millió fertőzöttről tudnak. Közülük 971 ezren hunytak el, 21,7 millióan meggyógyultak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
Makro / Külgazdaság Lebukott az észak-koreai diktátor: miért is akart szigetet venni Kelet-Afrikában?
Káncz Csaba | 2020. október 22. 14:49
A rezsim idegesen veszi a robbanás szélére került társadalom jelzéseit és maga is bűnözői tevékenységekbe kezd. De egy oknyomozó film most lebuktatta Phenjant és a svéd, valamint a dán külügyminiszter az ENSZ szankciós bizottságához fordul. Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Soha nem volt még ekkora a költségvetés hiánya
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 22. 14:33
Szeptemberben 9 milliárd forinttal nőtt a költségvetés hiánya, így az év első kilenc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2270,3 milliárd forintos hiánnyal zárt - erősítette meg csütörtökön kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).
hírlevél