BUX
34 407.20
-0.62%
-213.00
OTP
10 200.00
-0.58%
-60.00
MOL
1 707.00
-0.87%
-15.00
RICHTER
6 770.00
-0.95%
-65.00
MTELEKOM
370.00
+0.68%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 5. 09:38

Mintegy 10 ezer, demenciában szenvedő beteg veszthette életét Angliában és Walesben a koronavírus elleni védekezés okozta izoláció miatt. A betegek az ellátás csökkenése és a családi látogatások elmaradása miatt egyszerűen „kikapcsoltak”.

Mintegy 10 ezer demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvedő, de nem koronavírusos beteg hunyt el áprilisban Angliában és Walesben „nem ismert okok” miatt, derül ki a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adataiból.

Az Amberwood Idősotthon Leicesterben 2020. április 27-én. EPA/TIM KEETON Az Amberwood Idősotthon Leicesterben 2020. április 27-én. EPA/TIM KEETON

Nem értették, miért nem látogatják már őket 

A statisztika szerint, amelyet a Guardian idézett, Angliában 9429, Walesben pedig 462 olyan demens személy vesztette életét, aki nem kapta el a koronavírust.  Ez a halálozási szám 83, illetve 54 százalékkal magasabb az ilyenkor szokásosnál.

Borzasztó, hogy ezrével halnak meg a demenciában szenvedő emberek

- mondta a brit lapnak Kate Lee, az Alzheimer Társaság igazgatója.

Szakemberek szerint ennek hátterében – legalábbis részben  –  a koronavírus-járvány elleni küzdelem részeként bevezetett izoláció, korlátozások és azok következményei állhatnak.

A társaság szerint a felmérésükbe bevont 128 gondozóotthon mintegy négyötöde számolt be arról, hogy a szociális érintkezés hiánya rontotta a demens betegek egészségügyi állapotát.

Rokonaik szerint szeretteik összezavartnak, elhagyatottnak érezték magukat, nem akartak többé enni, és nem tudtak többé beszélni.

Nem értették, hogy miért nem látogatják őket többé családtagjaik, szeretteik.

Az egészségügyi ellátás is rosszabbodott a járvány idején: az otthonok több mint háromnegyede szerint az orvosok nem jöttek ki a betegekhez.

Gavin Terry, az Alzheimer Társaság stratégiai igazgatója is arra hívta fel a figyelmet, hogy az izolációnak pusztító következményei lehetnek.

A betegek mentális egészségének fenntartásában ugyanis döntő szerepet játszanak a családtagok, barátok azáltal, hogy ételt hoznak nekik, mozgásban tartják őket, társaságot biztosítanak számukra.

Pusztító hatás

Más felmérések szintén azt mutatják, hogy a karantén súlyos társadalmi hatásokkal járhat, és lelkileg nagyon megterhelő lehet.

Olaszországban például ötből négy embernek külső segítség kell ahhoz, hogy mentálisan megbirkózzon a koronavírus-járvány következményeivel. Nem csak a bezártság okozott és okoz megterhelést, hanem a létbizonytalanság is.

Sokan pedig már az első hetekben nehezen viselték a bezártságot, a munkahelyek elvesztését, az anyagi ellehetetlenülést.

Ami az aktuális járványhelyzetet, tehát a koronavírus okozta betegségben elhunytak számát  illeti, világszerte eddig 391 ezer fertőzött vesztette életét, 2,9 millióan meggyógyultak. Globálisan a legtöbb koronavírusos halálesetet, 108 ezret az Egyesült Államokban jegyezték fel. Európában a legtöbb áldozatot, csaknem 40 ezret Nagy-Britanniában regisztrálták. Olaszországban 33,5 ezren, Franciaországban 29 ezren, Spanyolországban 27 ezren hunytak el a fertőzés miatt a ma reggeli adatok szerint.

Az egyetlen karanténmentes nyugati államban, Svédországban 4562 áldozat van.

Anders Tegnell svéd járványügyi vezető szerint stratégiájuk működik, a karantén pedig nem lett volna jó megoldás. Ugyanakkor elismerte, hogy számos dolgot csinálhattak volna jobban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Orbán ezt kéri Berlintől a további német fegyvervásárlásokért cserébe
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 18:17
2011 óta nyilvánvaló, hogy Berlin az EU legerősebb hatalmaként eltűri a hazai jogállam szétverését, amíg a magyar miniszterelnök feltétel nélkül kiszolgálja a német ipar érdekeit. Értesülésünk szerint Budapest és Berlin között titkos megállapodás körvonalazódik, ahol összekapcsolódik a német fegyverek beszerzése a magyar jogállami kérdésekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Brexit-hatás: megugrott az EU-ba emigráló britek száma
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 16:09
Harminc százalékkal nőtt az uniós országokba kivándorló britek száma a Brexit-referendum éve óta. Spanyolországban ötször, Franciaországban tízszer több brit telepedett le a korábbiakhoz képest. Szakértők szerint az elvándorlás fő oka a kilépés az EU-ból.
Makro / Külgazdaság Nyolcszorosára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 10:07
Ismét terjed a koronavírus-járvány a dél-európai ország egyes részein a veszélyhelyzet megszüntetése óta. Igaz, pánikra nincs ok: a helyzet messze nem annyira súlyos, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság 25 ezerrel kevesebben keresnek állást
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 09:17
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Makro / Külgazdaság Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 08:08
A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki rendelettel zárnák az amerikai munkaerőpiacot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:49
Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.
Makro / Külgazdaság Mint az első világháború előestéjén – elfajulhat Kína démonizálása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 07:33
Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ezzel segítene a kormány a turisztikai szektornak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 06:52
A koronavírus turizmusban mért káros hatásainak enyhítésére induló Széchenyi Turisztikai Kártya Programról érkeztek részletek a legfrissebb Magyar Közlönyben.
Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Friss
hírlevél