BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 4. 15:44

Anders Tegnell egy újabb interjúban azt mondta: a koronavírus-járvány során alkalmazott stratégiájuk működik, a karantén pedig nem lett volna jó megoldás. Ugyanakkor elismerte, hogy számos dolgot csinálhattak volna jobban.

A svéd állami rádió után a Dagens Nyheter svéd napilapnak is interjút adott Anders Tegnell, a Svéd Közegészségügyi Hatóság járványügyi vezetője, aki a koronavírus-ellenes korlátozó intézkedéseket nagyrészt elvető különutas svéd politika atyjaként került a nemzetközi érdeklődés középpontjába.                     

Tegnell a lapnak azt mondta: vannak dolgok, amiket jobban csinálhattak volna, de összességében úgy véli, hogy Svédország jó utat választott.

Anders Tegnell svéd járványügyi vezető  sajtótájékoztatón Stockholmban 2020. május 20-án. EPA/ANDERS WIKLUND Anders Tegnell svéd járványügyi vezető sajtótájékoztatón Stockholmban 2020. május 20-án. EPA/ANDERS WIKLUND

Ezen változtatna

Hozzátette: ahhoz, hogy máshogy csináljanak néhány dolgot, többet kellett volna tudniuk a vírusról és annak terjedéséről akkor, amikor az első döntéseket meghozták. Akkor azonban szerinte erről még senki sem tudott sokat.

Például nem voltak tisztában azzal, hogy az idősotthonokban ilyen nagy a „fertőzéspotenciál”, ilyen könnyen bejut és terjed ott a vírus, és ilyen sokan halhatnak meg. (A svéd halálozási ráta nemzetközi viszonylatban magas, a halálesetek mintegy fele idősotthonokhoz köthető. Csütörtökig összesen 4562-en vesztették életüket.)

Arról sem tudtak eleget, hogy milyen körülmények között terjed legjobban a vírus, most már viszont több információval rendelkeznek – fűzte hozzá. Dolgoznak az idősotthonokban uralkodó állapotok javításán is. (Erre a célra több mint kétmilliárd koronát költ a kormány - a szerk.)

Elismerte azt is, hogy a vírussal összefüggésben elhunytak száma még mindig nagyon magas. Korábban naponta csaknem százan vesztették életüket, mostanában napi ötvenen.

Az idősotthonokkal kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy a teszteléseket is sokkal hamarabb el kellett volna kezdeniük.

Ezen nem változtatna 

Ezzel együtt Tegnell nem hiszi, hogy a karantén jó megoldás lett volna Svédország számára.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e olyan lezárások, amiket meg kellett volna tenniük, azt mondta:

Ez nem egyértelmű a jelenlegi tudásunk alapján. Nem hiszem, hogy van ilyen.

Szerinte az alapstratégia jól működik, és nem látja, milyen teljesen más utat választhattak volna. Kisebb változtatásokat persze tettek, és ez a jövőben is így lesz. 

Úgy véli, jó döntés volt az is, hogy már kezdetben a közösségi távolságtartásra és a fizikai érintkezés minimalizálására koncentráltak, mert a közösségi távolságtartással lehet a leghatásosabban megállítani a vírust. (Svédországban az éttermek, kávézók sem zártak be, ugyanakkor az embereknek bizonyos távolságot kell tartaniuk egymástól – a szerk.)

Tegnell szerint sok olyan ország, amely mindent lezárt a vírus miatt, elgondolkozhatna azon, hogy valóban ez volt-e a megfelelő megoldás, vagy kevesebb korlátozással is azonos hatást érhettek volna el.

Mit mondott tegnap?

A svéd járványügyi vezető korábbi, a svéd rádiónak adott interjúja egyébként nagyot ment a világsajtóban, hiszen a többi közt a Financial Times, a New York Times, a Guardian és a Zeit is beszámolt róla, különböző felhangokkal.

Lapunk a Financial Times beszámolóját vette át. Ez alapján Tegnell azt mondta:

mai tudásuk szerint középutas megoldást választanának a svéd modell és világ többi országa által alkalmazott modell között.

Szerinte komolyabb korlátozások kellettek volna, írta a brit üzleti lap, amely cikkében számos egyéb kérdésre is kitért.

A svéd rádiónak adott interjú a járványügyi vezető tegnapi sajtótájékoztatóján is szóba került. Ezzel kapcsolatban azt mondta

Elterjedt a hírekben, hogy én és mi (a Svéd Közegészségügyi Hatóságnál) rossznak tartjuk az általunk alkalmazott stratégiát, és azon drasztikusan változtatni kellene. Ez abszolút nem igaz. Továbbra is azt gondoljuk, hogy a stratégia jó, de mindig vannak fejlesztések, mindig jobbá lehet azt tenni.

Hozzátette: nem feltétlenül hiszi azt, hogy rosszul idézték, inkább csak túlinterpretálták a kommentárjait.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Óriásit zuhant az ásványvíz- és üdítőforgalom, amikor betört az országba a koronavírus
MTI | 2020. augusztus 11. 07:33
Egészen addig csak nőttek az eladások, aztán jött a hirtelen zuhanás.
Makro / Külgazdaság Tömeges erőszak Chicagóban, megugrott a gyilkosságok száma az USA-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 11. 07:31
Most Chicagóban lövöldöztek és fosztogattak. Az 50 legnagyobb amerikai városban csaknem negyedével nőtt a gyilkosságok száma idén.
Makro / Külgazdaság Lövöldöztek a Fehér Háznál, félbeszakadt Trump sajtótájékoztatója
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 06:45
Az amerikai elnöknek ideiglenesen távoznia kellett a teremből.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok eldugott vadászházára is adott 7 millió forintot az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 11. 06:07
Csányi Sándor OTP-vezérrel szoros üzleti kapcsolatokat ápoló milliárdos és az Erste Group volt bankvezérének közös cége is kapott 7 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást egy lovászpatonai szálláshely fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság Ez a titokzatos személy lehet Szerbia új kormányfője
Varga Szilveszter | 2020. augusztus 10. 19:04
Egy csendes szombat este egyszer csak megjelent a képernyőn egy "titokzatos személy". Kint áll szerencsétlen a legnagyobb hőségben, egy kukoricatábla mellett, és sok éve nem tapasztalt sikerekről beszél, elvégre átlag felett termett a búza, jut belőle kivitelre is bőven. A gyanútlan tévénéző aligha sejti, hogy ezzel megkezdődött az egyik “titokzatos személy” felfuttatása a médiában, mert lehet, hogy ő lesz az új miniszterelnök, és az mégsem járja, hogy senki ne ismerje az országban.
Makro / Külgazdaság Végre elárulta Orbán Viktor, mennyi pénzt kapunk Brüsszelből
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 17:03
Magyarország az uniós mentőcsomagból és költségvetésből összesen mintegy 40,7 milliárd euró vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, továbbá 10 milliárd euró hitelt vehet fel. Szerinte nincsenek veszélyben az uniós forrásaink.
Makro / Külgazdaság Megalapíthatták a céget, amelyik átmenti az indexeseket egy új portálhoz
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 10. 15:44
A Van Másik Kft.-t a napokban jegyeztette be a szerkesztőség egyik munkatársa.
Makro / Külgazdaság Kína tajtékzik – a TikTok és az amerikai nemzetbiztonság
Káncz Csaba | 2020. augusztus 10. 15:14
A TikTok tulajdonosa már holnap beperli a Trump-kormányzatot az elnöki rendelet miatt. A CIA szerint semmifajta bizonyíték nincs arra, hogy Peking valaha is hozzáfért volna a felhasználói adatokhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A magyar uniós biztos is beolvasott a belorusz elnöknek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 14:44
Várhelyi Olivér aránytalannak és elfogadhatatlannak nevezte a tüntetők elleni erőszakot a fehérorosz elnökválasztások éjszakáján. Ötven civil és 39 rendőr megsérült, háromezer embert letartóztattak.
Makro / Külgazdaság Vírus: újabb szomorú rekordok dőltek meg Amerikában
Wéber Balázs | 2020. augusztus 10. 09:52
Brazíliában átlépte a 100 ezret a koronavírussal összefüggő halálesetek száma, és hivatalosan már több mint hárommillióan kapták el a fertőzést. Az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma már az ötmilliót is meghaladta.
Friss
hírlevél