TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Anders Tegnell egy újabb interjúban azt mondta: a koronavírus-járvány során alkalmazott stratégiájuk működik, a karantén pedig nem lett volna jó megoldás. Ugyanakkor elismerte, hogy számos dolgot csinálhattak volna jobban.

A svéd állami rádió után a Dagens Nyheter svéd napilapnak is interjút adott Anders Tegnell, a Svéd Közegészségügyi Hatóság járványügyi vezetője, aki a koronavírus-ellenes korlátozó intézkedéseket nagyrészt elvető különutas svéd politika atyjaként került a nemzetközi érdeklődés középpontjába.                     

Tegnell a lapnak azt mondta: vannak dolgok, amiket jobban csinálhattak volna, de összességében úgy véli, hogy Svédország jó utat választott.

Anders Tegnell svéd járványügyi vezető  sajtótájékoztatón Stockholmban 2020. május 20-án. EPA/ANDERS WIKLUND Anders Tegnell svéd járványügyi vezető sajtótájékoztatón Stockholmban 2020. május 20-án. EPA/ANDERS WIKLUND

Ezen változtatna

Hozzátette: ahhoz, hogy máshogy csináljanak néhány dolgot, többet kellett volna tudniuk a vírusról és annak terjedéséről akkor, amikor az első döntéseket meghozták. Akkor azonban szerinte erről még senki sem tudott sokat.

Például nem voltak tisztában azzal, hogy az idősotthonokban ilyen nagy a „fertőzéspotenciál”, ilyen könnyen bejut és terjed ott a vírus, és ilyen sokan halhatnak meg. (A svéd halálozási ráta nemzetközi viszonylatban magas, a halálesetek mintegy fele idősotthonokhoz köthető. Csütörtökig összesen 4562-en vesztették életüket.)

Arról sem tudtak eleget, hogy milyen körülmények között terjed legjobban a vírus, most már viszont több információval rendelkeznek – fűzte hozzá. Dolgoznak az idősotthonokban uralkodó állapotok javításán is. (Erre a célra több mint kétmilliárd koronát költ a kormány - a szerk.)

Elismerte azt is, hogy a vírussal összefüggésben elhunytak száma még mindig nagyon magas. Korábban naponta csaknem százan vesztették életüket, mostanában napi ötvenen.

Az idősotthonokkal kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy a teszteléseket is sokkal hamarabb el kellett volna kezdeniük.

Ezen nem változtatna 

Ezzel együtt Tegnell nem hiszi, hogy a karantén jó megoldás lett volna Svédország számára.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e olyan lezárások, amiket meg kellett volna tenniük, azt mondta:

Ez nem egyértelmű a jelenlegi tudásunk alapján. Nem hiszem, hogy van ilyen.

Szerinte az alapstratégia jól működik, és nem látja, milyen teljesen más utat választhattak volna. Kisebb változtatásokat persze tettek, és ez a jövőben is így lesz. 

Úgy véli, jó döntés volt az is, hogy már kezdetben a közösségi távolságtartásra és a fizikai érintkezés minimalizálására koncentráltak, mert a közösségi távolságtartással lehet a leghatásosabban megállítani a vírust. (Svédországban az éttermek, kávézók sem zártak be, ugyanakkor az embereknek bizonyos távolságot kell tartaniuk egymástól – a szerk.)

Tegnell szerint sok olyan ország, amely mindent lezárt a vírus miatt, elgondolkozhatna azon, hogy valóban ez volt-e a megfelelő megoldás, vagy kevesebb korlátozással is azonos hatást érhettek volna el.

Mit mondott tegnap?

A svéd járványügyi vezető korábbi, a svéd rádiónak adott interjúja egyébként nagyot ment a világsajtóban, hiszen a többi közt a Financial Times, a New York Times, a Guardian és a Zeit is beszámolt róla, különböző felhangokkal.

Lapunk a Financial Times beszámolóját vette át. Ez alapján Tegnell azt mondta:

mai tudásuk szerint középutas megoldást választanának a svéd modell és világ többi országa által alkalmazott modell között.

Szerinte komolyabb korlátozások kellettek volna, írta a brit üzleti lap, amely cikkében számos egyéb kérdésre is kitért.

A svéd rádiónak adott interjú a járványügyi vezető tegnapi sajtótájékoztatóján is szóba került. Ezzel kapcsolatban azt mondta

Elterjedt a hírekben, hogy én és mi (a Svéd Közegészségügyi Hatóságnál) rossznak tartjuk az általunk alkalmazott stratégiát, és azon drasztikusan változtatni kellene. Ez abszolút nem igaz. Továbbra is azt gondoljuk, hogy a stratégia jó, de mindig vannak fejlesztések, mindig jobbá lehet azt tenni.

Hozzátette: nem feltétlenül hiszi azt, hogy rosszul idézték, inkább csak túlinterpretálták a kommentárjait.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
Makro / Külgazdaság Lebukott az észak-koreai diktátor: miért is akart szigetet venni Kelet-Afrikában?
Káncz Csaba | 2020. október 22. 14:49
A rezsim idegesen veszi a robbanás szélére került társadalom jelzéseit és maga is bűnözői tevékenységekbe kezd. De egy oknyomozó film most lebuktatta Phenjant és a svéd, valamint a dán külügyminiszter az ENSZ szankciós bizottságához fordul. Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Soha nem volt még ekkora a költségvetés hiánya
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 22. 14:33
Szeptemberben 9 milliárd forinttal nőtt a költségvetés hiánya, így az év első kilenc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2270,3 milliárd forintos hiánnyal zárt - erősítette meg csütörtökön kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).
Makro / Külgazdaság Nem lazít a kormány az új kata-szabályozáson
Baka F. Zoltán | 2020. október 22. 13:04
Negatív előjelű volt a GDP a harmadik negyedévben a kormány előzetes információi alapján.
Makro / Külgazdaság Kiderült: ennyibe kerülhet a Covid-védőoltás
Wéber Balázs | 2020. október 22. 11:26
Engedélyezett vakcina Nyugaton ugyan még nincs, de már szivárogtak ki hírek arról, mennyibe kerül egy oltás fejenként. Az ár általában 3 és 30 dollár között mozog.
hírlevél