BUX
35 780.40
-0.42%
-152.00
OTP
10 810.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 865.00
-0.05%
-1.00
RICHTER
6 675.00
-0.30%
-20.00
MTELEKOM
384.00
+0.92%
+3.00
 
2020. június 3. 13:40

Svédország vizsgálatot ígér az ország járványügyi stratégiája ügyében. Anders Tegnell, a svédek vezető epidemológusa pedig úgy véli, hogy az országnak keményebb korlátozásokat kellett volna bevezetni a koronavírus elleni küzdelemben a magas halálozási ráta elkerülése érdekében.

Tegnell ma reggel a svéd állami rádióban azt mondta: mai tudásuk szerint középutas megoldást választanának a svéd modell és világ többi országa által alkalmazott modell között, írja átfogó cikkében a Financial Times. 

A brit üzleti lap szerint a svéd epidemológus beismerése meglepő, hiszen korábban Tegnell bírálta a többi ország járványkezelését, a lezárásokat, és kitartott amellett, hogy a svéd modell fenntarthatóbb a magas halálozási arány ellenére is.

Ellenzéki nyomásra a svéd kormány hétfőn bejelentette, hogy vizsgálóbizottságot nevez ki az ország járványügyi stratégiájának elemzésére. 

A svéd közhangulat kissé megváltozni látszik, mióta a szomszédos Norvégia és Dánia megnyitotta közös határait, ám a svéd határok zárva maradnak. A svéd halálozási ráta jóval magasabb szomszédainál.

Tegnell az interjúban elmondta, hogy természetesen lehet jobban csinálni a járvány kezelését.

Jó lenne tudni pontosan, hogy mit zárjunk le, hogy hatékonyabban előzzük meg a vírus terjedését

- tette hozzá.

Anders Tegnell Anders Tegnell

Ez utóbbit azért is emelte ki Tegnell, mert majdnem az összes európai ország hirtelen lezárásokat vezetett be, és nem nagyon látszott, hogy melyik intézkedés vezet eredményre.

Svédország nyitva tartotta a 16 évnél fiatalabb gyerekek számára az iskolákat, ezt például sem Norvégia, sem Dánia nem tartotta jó ötletnek. Nyitva maradtak a svéd határok is az európai látogatók számára, és inkább a társadalom együttműködésében bíztak, mintsem formális szabályok betartásában.

A svéd közvélemény támogatta Tegnell megengedőbb hozzáállását, de most politikusok és diplomaták a közhangulat megváltozásáról számoltak be a brit üzleti lapnak.

Ahogy telnek a hetek, a közéleti viták egyre inkább a megtett és a meg nem tett intézkedések körül forognak

- mondta Hans Wallmark, jobbközép ellenzéki képviselő. Szerinte a közvéleményt három dolog döbbentette meg: az idősotthonokban tapasztalt magas halálozási arány, ami miatt sokan szinte szégyenkeztek; az, hogy nem tudtak kidolgozni tömeges tesztelési módszert; valamint a lezárt határok. Mindez a képviselő szerint kritikusabb vitákat eredményezett a svéd társadalomban.

Egy korábbi svéd diplomata arról beszélt: az emberek nem örülnek, hogy a szomszédaik lezárják svéd határaikat, és aggódnak, hogy a svéd stratégia a legrosszabb eredményekhez vezet.

A skandináv diplomáciai elszigeteltség együtt járt azzal, hogy a média is kritikusabb hangvételre váltott.

Rövid távon azt lehet mondani, hogy Svédország elszigelődött. Az emberek és a média általános hangulata kritikusabb lett. A közvélemény ráébred a tényre, hogy a szomszédos országok és mások is bírálják az országot

- mondta az FT-nek egy európai diplomata Stockholmban.

Svédországban máig 4468 halálos áldozatot követelt a koronavírus, míg a feleakkora népességű Dániában 580-an, Norvégiában pedig 237-en haltak bele a járványba. A két szomszédos ország svéd határainak lezárásában az játszott szerepet, hogy a svédeknél magasabb a fertőzöttség.

A koronavírushoz köthető halálesetek száma millió lakosonként Svédországban a világ többi országához képest. (Forrás: Financial Times) A koronavírushoz köthető halálesetek száma millió lakosonként Svédországban a világ többi országához képest. (Forrás: Financial Times)

Carl Bildt, korábbi mérsékelt jobboldali kormányfő szerint zavarba ejtő, hogy a svédeket kevésbé tartják "biztonságosnak" más európaiaknál. Bildt kiemelte a déli országrész, Skane lakóinak helyzetét, akik Oresund hídja révén (ez Malmőt és Koppenhágát kapcsolja össze) közvetlen összeköttetésben állnak Dániával. Ráadásul ez a térség jóval kevésbé fertőzött Stockholmnál.

Bildt szerint az ottaniak úgy érezhetik, hogy ők egy messzi főváros döntése miatt vannak büntetésben.

Svédország határai nyitva állnak az EU és Norvégia polgárai számára, és a pünkösdi hétvégén dánok ezrei keltek át a hídon nyaralóikba. A dán rendőrség tegnap 3 kilométeres dugóról számolt be, ahogy a dánok hazatértek a svéd hosszú hétvégéről.

Mette Fredriksen dán miniszterelnök tárgyalásokat folytat arról, hogy egyes svéd területek, mint például Skane számára megnyissák a dán határokat, és Oslo is tárgyal Stockholmmal a lehetséges határnyitásról.

Wallmark választókerülete Skane-ban van, és a politikus arról beszélt, hogy a határmenti régiókban lakók számára a határok lezárása személyes ügy.

Szerinte az itteniek úgy vélekednek, hogy

ha mi nem mehetünk Koppenhágába, akkor a dánok miért jöhetnek Malmőbe?

Hosszú távon ez az érzés árt a skandináv bizalomnak és együttműködésnek - tette hozzá a parlamenti képviselő.

Az FT szerint a mérsékelt baloldali kormányt meggyengítette szomszédainak döntése, miután hetekig küzdött a koordinált skandináv határnyitásért. Mindazonáltal nem valószínű, hogy a közvetlen hatás különösebben súlyos lesz, mivel a svéd kormány amúgy is azt tanácsolja állampolgárainak, hogy kerüljék az egy-két óránál tovább tartó külföldi utazásokat.

Mikael Damberg svéd belügyminiszter szerint mivel a határmenti régiók fertőzöttsége alacsony, ezért nem túl erős érvek szólnak a norvég és dán határok lezárása mellett.

A stockholmi olasz nagykövet egyike azon európai diplomatáknak, akik nemtetszésüket fejezték ki Tegnell más országokkal tett összehasonlításai miatt. Legutóbb például azt mondta, hogy ők minden bizonnyal jobban kezelték a járványt, mint az olaszok.

Tegnell más országokra vonatkozó megjegyzései fölényeskedőek voltak, amivel nemigen tudta megszerettetni magát másokkal - nyilatkozta a lapnak a korábban idézett volt svéd diplomata. Szerinte országa elszigeteltté vált, mert egyike volt azon kevés országnak, amely nem küldött segítséget Olaszországnak a járványhelyzet csúcspontján.

Svédország a Fukar Négyeknek nevezett országcsoport tagja, amely erős nyomás alatt van, mert ellenzi az EU 750 milliárd eurós mentőcsomag-tervét.

Andreas Hatzigeorgiu, a Stockholmi Kereskedelmi Kamara elnöke aggódik amiatt, hogy a koronavírus elleni védekezés protekcionizmushoz és elzákózáshoz vezet.

A határok nyitottsága, a szabad kereskedés és az emberek szabad mozgása elősegíthette a vírus terjedését, de a gazdaság talpra állásához minél előbb újra kell indítani a nemzetközi kereskedelmet és a turizmust

- idézte az FT a kamara elnökét.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Ez nekünk is fájhat: pénzeket vonhat meg Brüsszel, ha sérül a jogállam
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 9. 18:57
A javasolt mechanizmus alapján az EU-nak joga lesz felfüggesztenie a támogatások folyósítását.
Makro / Külgazdaság Az egekbe szökő gyilkossági hullám megtámasztja Trump kampányát
Káncz Csaba | 2020. július 9. 17:44
Biden utcahosszal vezet, de az elnökválasztás még nincsen lefutva. Miközben a demokrata polgármesterek sorra vonnak el pénzeket a rendőrségtől, a gyilkosságok száma a nagyvárosokban 22 százalékkal ugrott meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ennyi fizetésért toborozzák az iskolaőröket
Kormos Olga | 2020. július 9. 16:19
Megjelentek az első fecskék: a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szeptember elsejei kezdéssel már meg is hirdette az iskolaőri állást. Tehát a toborzás megkezdődött.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd forinttal növelte vagyonát az MNB alapítványa
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 15:35
Biztonságos és felelősségteljes gazdálkodásának köszönhetően eredményesen zárta 2020. második negyedévét az MNB Alapítvány. Az Optima Befektetési Zrt., mint az alapítványi vagyon kezelője, 1 milliárd forinttal gyarapította az alapítványi összvagyont, így az a második negyedév végén összesen 276,8 milliárd forintot tett ki. A vagyonnövekedés mellett az Alapítvány 10,1 milliárd forint értékben 1530 oktatási, tudományos pályázatot támogatott.
Makro / Külgazdaság Brutál nagy brazil balhé: másokat is megfertőzhetett Bolsonaro
Wéber Balázs | 2020. július 9. 14:24
Kormánytagok és újságírók is kénytelenek karanténba vonulni és/vagy teszteltetni magukat a dél-amerikai államban, miután a hét elején kiderült: a brazil elnök benyelte a koronavírust. Brazíliát telibe kapta a járvány, a halálos áldozatok száma a 70 ezerhez közelít. Bolsonaro azonban politikailag még profitálhat is fertőzöttségéből.
Makro / Külgazdaság Beszakadt a balkáni országok építőipara is
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 10:56
A koronavírus-járvány miatt erősen visszaesett az építési teljesítmény Délkelet-Európa meghatározó országaiban is. Főleg a magasépítés szenvedett – derül ki az európai országok építési piacát vizsgáló szervezet nyári értékeléséből és előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Közel félmilliárd euróval csökkent a külkereskedelmi többletünk májusban
MTI | 2020. július 9. 10:06
A zuhanás mögött természetesen a koronavírus áll.
Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Friss
hírlevél