<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Svédország vizsgálatot ígér az ország járványügyi stratégiája ügyében. Anders Tegnell, a svédek vezető epidemológusa pedig úgy véli, hogy az országnak keményebb korlátozásokat kellett volna bevezetni a koronavírus elleni küzdelemben a magas halálozási ráta elkerülése érdekében.

Tegnell ma reggel a svéd állami rádióban azt mondta: mai tudásuk szerint középutas megoldást választanának a svéd modell és világ többi országa által alkalmazott modell között, írja átfogó cikkében a Financial Times. 

A brit üzleti lap szerint a svéd epidemológus beismerése meglepő, hiszen korábban Tegnell bírálta a többi ország járványkezelését, a lezárásokat, és kitartott amellett, hogy a svéd modell fenntarthatóbb a magas halálozási arány ellenére is.

Ellenzéki nyomásra a svéd kormány hétfőn bejelentette, hogy vizsgálóbizottságot nevez ki az ország járványügyi stratégiájának elemzésére. 

A svéd közhangulat kissé megváltozni látszik, mióta a szomszédos Norvégia és Dánia megnyitotta közös határait, ám a svéd határok zárva maradnak. A svéd halálozási ráta jóval magasabb szomszédainál.

Tegnell az interjúban elmondta, hogy természetesen lehet jobban csinálni a járvány kezelését.

Jó lenne tudni pontosan, hogy mit zárjunk le, hogy hatékonyabban előzzük meg a vírus terjedését

- tette hozzá.

Anders TegnellAnders Tegnell

Ez utóbbit azért is emelte ki Tegnell, mert majdnem az összes európai ország hirtelen lezárásokat vezetett be, és nem nagyon látszott, hogy melyik intézkedés vezet eredményre.

Svédország nyitva tartotta a 16 évnél fiatalabb gyerekek számára az iskolákat, ezt például sem Norvégia, sem Dánia nem tartotta jó ötletnek. Nyitva maradtak a svéd határok is az európai látogatók számára, és inkább a társadalom együttműködésében bíztak, mintsem formális szabályok betartásában.

A svéd közvélemény támogatta Tegnell megengedőbb hozzáállását, de most politikusok és diplomaták a közhangulat megváltozásáról számoltak be a brit üzleti lapnak.

Ahogy telnek a hetek, a közéleti viták egyre inkább a megtett és a meg nem tett intézkedések körül forognak

- mondta Hans Wallmark, jobbközép ellenzéki képviselő. Szerinte a közvéleményt három dolog döbbentette meg: az idősotthonokban tapasztalt magas halálozási arány, ami miatt sokan szinte szégyenkeztek; az, hogy nem tudtak kidolgozni tömeges tesztelési módszert; valamint a lezárt határok. Mindez a képviselő szerint kritikusabb vitákat eredményezett a svéd társadalomban.

Egy korábbi svéd diplomata arról beszélt: az emberek nem örülnek, hogy a szomszédaik lezárják svéd határaikat, és aggódnak, hogy a svéd stratégia a legrosszabb eredményekhez vezet.

A skandináv diplomáciai elszigeteltség együtt járt azzal, hogy a média is kritikusabb hangvételre váltott.

Rövid távon azt lehet mondani, hogy Svédország elszigelődött. Az emberek és a média általános hangulata kritikusabb lett. A közvélemény ráébred a tényre, hogy a szomszédos országok és mások is bírálják az országot

- mondta az FT-nek egy európai diplomata Stockholmban.

Svédországban máig 4468 halálos áldozatot követelt a koronavírus, míg a feleakkora népességű Dániában 580-an, Norvégiában pedig 237-en haltak bele a járványba. A két szomszédos ország svéd határainak lezárásában az játszott szerepet, hogy a svédeknél magasabb a fertőzöttség.

A koronavírushoz köthető halálesetek száma millió lakosonként Svédországban a világ többi országához képest. (Forrás: Financial Times)A koronavírushoz köthető halálesetek száma millió lakosonként Svédországban a világ többi országához képest. (Forrás: Financial Times)

Carl Bildt, korábbi mérsékelt jobboldali kormányfő szerint zavarba ejtő, hogy a svédeket kevésbé tartják "biztonságosnak" más európaiaknál. Bildt kiemelte a déli országrész, Skane lakóinak helyzetét, akik Oresund hídja révén (ez Malmőt és Koppenhágát kapcsolja össze) közvetlen összeköttetésben állnak Dániával. Ráadásul ez a térség jóval kevésbé fertőzött Stockholmnál.

Bildt szerint az ottaniak úgy érezhetik, hogy ők egy messzi főváros döntése miatt vannak büntetésben.

Svédország határai nyitva állnak az EU és Norvégia polgárai számára, és a pünkösdi hétvégén dánok ezrei keltek át a hídon nyaralóikba. A dán rendőrség tegnap 3 kilométeres dugóról számolt be, ahogy a dánok hazatértek a svéd hosszú hétvégéről.

Mette Fredriksen dán miniszterelnök tárgyalásokat folytat arról, hogy egyes svéd területek, mint például Skane számára megnyissák a dán határokat, és Oslo is tárgyal Stockholmmal a lehetséges határnyitásról.

Wallmark választókerülete Skane-ban van, és a politikus arról beszélt, hogy a határmenti régiókban lakók számára a határok lezárása személyes ügy.

Szerinte az itteniek úgy vélekednek, hogy

ha mi nem mehetünk Koppenhágába, akkor a dánok miért jöhetnek Malmőbe?

Hosszú távon ez az érzés árt a skandináv bizalomnak és együttműködésnek - tette hozzá a parlamenti képviselő.

Az FT szerint a mérsékelt baloldali kormányt meggyengítette szomszédainak döntése, miután hetekig küzdött a koordinált skandináv határnyitásért. Mindazonáltal nem valószínű, hogy a közvetlen hatás különösebben súlyos lesz, mivel a svéd kormány amúgy is azt tanácsolja állampolgárainak, hogy kerüljék az egy-két óránál tovább tartó külföldi utazásokat.

Mikael Damberg svéd belügyminiszter szerint mivel a határmenti régiók fertőzöttsége alacsony, ezért nem túl erős érvek szólnak a norvég és dán határok lezárása mellett.

A stockholmi olasz nagykövet egyike azon európai diplomatáknak, akik nemtetszésüket fejezték ki Tegnell más országokkal tett összehasonlításai miatt. Legutóbb például azt mondta, hogy ők minden bizonnyal jobban kezelték a járványt, mint az olaszok.

Tegnell más országokra vonatkozó megjegyzései fölényeskedőek voltak, amivel nemigen tudta megszerettetni magát másokkal - nyilatkozta a lapnak a korábban idézett volt svéd diplomata. Szerinte országa elszigeteltté vált, mert egyike volt azon kevés országnak, amely nem küldött segítséget Olaszországnak a járványhelyzet csúcspontján.

Svédország a Fukar Négyeknek nevezett országcsoport tagja, amely erős nyomás alatt van, mert ellenzi az EU 750 milliárd eurós mentőcsomag-tervét.

Andreas Hatzigeorgiu, a Stockholmi Kereskedelmi Kamara elnöke aggódik amiatt, hogy a koronavírus elleni védekezés protekcionizmushoz és elzákózáshoz vezet.

A határok nyitottsága, a szabad kereskedés és az emberek szabad mozgása elősegíthette a vírus terjedését, de a gazdaság talpra állásához minél előbb újra kell indítani a nemzetközi kereskedelmet és a turizmust

- idézte az FT a kamara elnökét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
Makro / Külgazdaság Megvágták a földgáz áfáját a németek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:57
Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt Németországban - jelentette be Olaf Scholz kancellár. 
Makro / Külgazdaság Durva ütemben drágul az agglomeráció
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:38
Az elmúlt években a pandémia hatására jelentősen megnőtt a családi házak iránti kereslet. Egy év alatt minden járásában kétszámjegyű árszintemelkedés után, további 30-40 százalékkal nőttek az árak. 
Makro / Külgazdaság Orosz támadás érte Észtországot - az eltávolított emlékmű lehetett az ürügy
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:04
Igaz, csak a kibertérben, és sikerült elhárítani.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint az ukránok valami nagyon csúnyára készülnek az atomerőműnél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 10:55
Katasztrófát okoznának az ukránok, hogy aztán az oroszokra kenhessék? Vagy az oroszok már előre védik ezzel a saját hátukat, ha valami nagy baj történne? Egyik sem hangzik jól.
Makro / Külgazdaság Újabb sötét diktatúra köt jó üzletet Putyinnal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 09:59
Jól jön Mianmarnak egy kis orosz olaj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG