BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. március 30. 09:01

Európai méretű botrány bontakozott ki az utóbbi napokban az Erdogan rezsim ügynökeinek tevékenységével kapcsolatban. A német államügyészség megindította az eljárást ellenük, a CDU vezető politikusa szerint a diplomata fedésű ügynököket ki kell utasítani az országból. Svédországban és Dániában berendelték a török nagyköveteket a külügyminisztériumba.

Recep Tayyip Erdogan török elnök beszédet mond egy kampányrendezvényen Isztambulban 2017. március 26-án. (MTI/AP/A török elnöki hivatal sajtóhivatala)

Törökország a napokban elismerte, hogy titkosszolgálata (MIT) megfigyeli a Németországban élő volt honfitársakat – amely beismerés egyébként a Privátbankár olvasói számára zéró újdonsággal bír. Mint a Süddeutsche Zeitung beszámolt róla, az ankarai hírszerzés (MIT) 48 éves vezetője, Hakan Fidan a német hírszerzés (BND) élén álló Bruno Kahlnak mintegy 300 Németországban élő török állampolgár adatait adta át februárban a müncheni biztonságpolitikai fórumon, akikről azt állította, hogy Gülen hívei. Az átadott személyes adatok magukban foglaltak neveket, címeket, telefonszámokat és fényképeket is.

Útban a selyemzsinór

A török hírszerzés – nehezen érthető módon – azt remélte, hogy számíthat e kérdésben a németek támogatására. Nos, ez súlyos melléfogás volt a török kémfőnök részéről és ezért a selyemzsinór már akár útban is lehet Fidan részére Erdogan elnöktől. Kahl ugyanis továbbította a neveket a berlini kormánynak, valamint az alkotmányvédelmi hatóságnak. A lista 200 olyan egyesület, iskola, intézmény nevét is tartalmazta, amelyeket Ankara szintén „gülenistának” minősített.

Káncz Csaba

Az egyesült államokbeli Pennsylvaniában élő hitszónokot, Fethullah Gülent vádolja az Erdogan-rezsim azzal, hogy ő állt a tavaly július 15-én végrehajtott puccskísérlet mögött, ezért kiadatását kérték Washingtontól. A nyugati titkosszolgálatok – beleértve Bruno Kahlt - azonban szkeptikusak a feltételezés kapcsán. A német elhárítás is hasonlóképpen vélekedik.

A német nagypolitikai mozgásba lendült és Patrick Sensburg, konzervatív (CDU) országgyűlési képviselő, nemzetbiztonsági szóvivő már követeli, hogy „a török ügynököket bíróság elé kell állítani. Ha diplomáciai mentességük van, akkor ezt meg kell vonni és a személyt ki kell utasítani.”

Sensburg szerint az MIT nem terroristákat figyelt meg Németországban, hanem az Erdogan-rezsim politikai ellenfeleit, tehát egy politikai megfigyelés történik.

Saját maguk szolgáltatták a bizonyítékot

A német államügyészség megindította a vizsgálatot a török titkosszolgálat ügynökeinek tevékenysége ügyében. A német elhárítás (BfV) is magasabb fokozatba kapcsolt. A BfV egyébként már hónapok óta vizsgálja, hogy az Erdogan pártjához közel álló németországi török egyesületek segítik-e az MIT-t a spicli-tevékenységükben. Februárban a török vallási hatóság imámjainak lakásait vizsgálták át, de a kémkedés vádjához nem találtak elegendő bizonyítékot. Most viszont az átadott lista bizonyítékként szolgál a török titkosszolgálat illegális tevékenységére és jöhetnek a letartóztatások az ügynökök és segítőik körében.

A német hatóságok közben figyelmeztették is a török ellenzéki érintetteket, hogy megfigyelik őket. Wolfgang Bosbach, a CDU belpolitikai szóvivője megerősítette, hogy felhívták a figyelmüket arra, hogy jól gondolják meg, hazautaznak-e az április 16-án esedékes törökországi népszavazásra, amelyen arról döntenek, bevezetik-e az elnöki köztársaságot, és kiszélesítik-e Erdogan hatalmát.

A svédeknél és dánoknál is elszakadt a cérna

A svéd elhárítás (SÄPO) szerint is az Erdogan-rezsim kémkedik a Svédországban élő török nemzetiségű ellenzékiek után. A stockholmi külügyminisztérium ezért török diplomatákkal vette fel a kapcsolatot, mivel a török kormányzópárt (AKP) aktivistái jegyzékbe veszik az ankarai rendszer török bírálóit. Margot Wallström svéd külügyminiszter elmondta: aggasztónak tartja ezeket az állításokat, s amennyiben igaznak bizonyulnak, akkor bűncselekményt valósítanak meg, és ezzel az ügy a rendőrségre tartozik.

Dániában hasonló értesülések miatt kérették be a külügyminisztériumba a török nagykövetet a múlt héten. A helyi sajtó szerint ankarai kormányt bíráló török származású dánokat árulókként szidalmazták.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Trump és Macron összecsap, drámai mozgások a Közel-Keleten – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 20:33
Miközben Trump „maximális nyomású” szankciókat tervez bevezetni a Hezbollah és szövetségesei ellen, aközben Macron visszahozná a hatalomba a múlt ősszel lemondott libanoni kormányfőt. Az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel messze túlmutat önmagán, befolyásolja a teljes eurázsiai térség geopolitikai játszmáját. Káncz Csaba külpolitikai elemzőnk videókommentárja.
Makro / Külgazdaság A koronavírust a fiatal bulizók járatják csúcsra Horvátországban
MTI | 2020. augusztus 14. 17:26
Déli szomszédainknál második napja dönt rekordot az új fertőzöttek száma, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői.
Makro / Külgazdaság Érthetetlen kegyetlenség – brutális erőszak érhette a belorusz tüntetőket
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 16:57
Súlyos jogsértéseket követett el a belorusz rendőrség az őrizetbe vett tüntetőkkel szemben egybehangzó beszámolók szerint. Az elnök hivatalosan vizsgálatot rendelt el, a szabadon bocsátások megkezdődtek. Már a cseh kormányfő is új választásokat követel.
Makro / Külgazdaság A milliárdos baloldali amerikai alelnökjelölt fogja szolgálni az elesetteket?
Káncz Csaba | 2020. augusztus 14. 14:46
Az 55 éves Kamala Harris friss erőt visz a demokrata kampányba, ráadásul ügyészi és politikai pályáján is olyan agresszív hozzáállást tanúsított, amely kompenzálja Biden visszafogottságát. Harris nem kapcsolódik egyetlen jelentős társadalmi vagy politikai reform mozgalomhoz, viszont ezer szállal be van kötve a kaliforniai milliárdos családokhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csúnya rést ütött a magyar gazdaság válságálló pajzsán a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. augusztus 14. 12:10
A gazdasági teljesítményeket nézve Magyarország a rosszabbul teljesítő országok közé került a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Sokkal jobban teljesített a román gazdaság a magyarnál
MTI | 2020. augusztus 14. 10:59
A román gazdaság is jobban teljesített a magyarnál a második negyedévben: csak 10,5 százalékkal csökkentek a keleti szomszédaink, míg Magyarország 13,6 százalékos visszaesést produkált.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk, mennyire megugrott az új fertőzöttek száma a horvátoknál
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 10:34
A koronavírus-járvány kitörése óta még soha nem regisztráltak annyi új vírushordozót déli szomszédunknál, mint tegnap.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: még 40 magyar fertőzöttet találtak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:18
A legutóbbi 45 után most újabb 40 magyar koronás fertőzöttet regisztráltak. Budapesten jelenleg 202, vidéken 454 aktív fertőzöttet regisztráltak. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást alulmúlt a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:00
Hatalmasat zuhant a magyar GDP a második negyedévben a koronavírus-járvány miatti leállások következtében. A kormány szerint azonban ez is siker, mert ugyan nem vártak ekkora visszaesést, de az EU-átlagnál kisebb a magyar gazdaság zuhanása.
Makro / Külgazdaság Miniszterelnököt váltott Kim Dzsong Un
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 14. 07:32
A személycserére nem adott semmilyen magyarázatot.
Friss
hírlevél