3p

Az észak-koreai diktátort látogatta meg Szergej Sojgu, Moldova kidobja az orosz diplomaták jó részét az országból. Fokozódik az ellentámadás, de az oroszok szerint visszaverik. Összefoglaló a háború 519. napján.

  • Kim Dzsongun észak-koreai vezető találkozott Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel, hogy katonai kérdésekről és a regionális biztonsági környezetről tárgyaljanak - közölte csütörtökön az állami média. A hivatalos észak-koreai központi hírügynökség szerint Kim és Szoigu szerdán a fővárosban, Phenjanban tárgyaltak, és konszenzusra jutottak "kölcsönös aggodalomra okot adó kérdésekben a nemzetvédelem és a biztonság területén, valamint a regionális és nemzetközi biztonsági környezetről". Az Associated Press jelentése szerint a találkozó során Sojgu átadott Kimnek egy Vlagyimir Putyin orosz elnök által aláírt, jókívánságokat tartalmazó levelet - közölte a KCNA. A jelentés nem részletezte, hogy milyen katonai kérdésekről tárgyaltak. 
  • Észak-Korea hivatalos hírügynöksége arról is beszámolt, hogy Sojgu dicsérte a Kim vezetése alatt álló észak-koreai néphadsereget, mondván, hogy az "a világ legerősebb hadseregévé vált". Az orosz médiajelentésekben mindenesetre nem szerepelt ez a megjegyzés.
  • Az ukrán erők fokozzák a két hónapja tartó ellentámadás intenzitását, és újabb támadást indítottak az ország déli részén, miközben keleten egyre közelebb kerültek Bahmut városához. Az ukrán hadsereg több ezer nyugaton kiképzett és felszerelt katonát küld erősítésként az orosz védelem egy vélt gyenge pontjára, a Zaporizzsjai régióba. Ukrajna megkísérli Bahmut részleges bekerítését is, északról és délről nyomulva - írja a The Guardian.
  • Az orosz fél szerint viszont nagy veszteségeket szenvedtek az ukrán erők sikertelen áttörési kísérleteik során - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője az MTI közlése szerint. Konasenkov szerint a zaporizzsjai Orehov település mellett az ukrán hadsereg intenzív támadásokba kezdett három dandár és harckocsik tömeges bevetésével. Csak ezen a frontszakaszon az ellenség 22 harckocsiját és 10 gyalogsági harcjárművét lőtték ki, és száznál is több ukrán katona esett el. Hangsúlyozta, hogy az orosz hadsereg megtartotta állásait. Beszámolt arról is, hogy az orosz légvédelem lelőtt két Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, hét HIMARS-rakétát, valamint 13 ellenséges drónt.
  • Moldova 45 orosz diplomatát és nagykövetségi alkalmazottat utasított ki az országból, jelentősen csökkentve ezzel az orosz tisztviselők számát a fővárosában, Kisinyovban. "Megállapodtunk abban, hogy korlátozni kell az Oroszországból akkreditált diplomaták számát, hogy kevesebb ember próbálja destabilizálni a Moldovai Köztársaságot" - mondta Nicu Popescu külügyminiszter a kabinet ülésén. Oroszországnak augusztus 15-ig van ideje arra, hogy a több mint 80 főről 25-re csökkentse nagykövetségi személyzetét - közölte a külügyminisztérium.
  • Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője úgy reagált, hogy Moldova döntése "nem marad válasz nélkül", az intézkedést "újabb lépésnek nevezte az országok közötti kétoldalú kapcsolatok rombolásában".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Diadalmenet vagy csúfos bukás vár Magyar Péterre júniusban? Szavazzon Ön is!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 09:12
Most már biztos, hogy megméretteti magát Magyar Péter régi-új pártja az EP-választáson. De vajon hogy fog teljesíteni. Ön is véleményt nyilváníthat!
Makro / Külgazdaság A feldolgozóipari termelés februárban már növekedett
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:32
2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett. 
Makro / Külgazdaság Hogyan indulhat Magyarország következő 20 éve az EU-ban? Erről is kérdezzük Medgyessy Pétert a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 10:54
Ezt is megkérdezzük hazánk 2002 májusa és 2004 szeptembere között regnált miniszterelnökétől a Klasszis Média Lapcsoport következő, április 22-én, kivételesen hétfőn délután sorra kerülő online adásában. Vendégünkkel azonban nemcsak vissza-, hanem előre is tekintünk, átbeszéljük, mi várható a június 9-én sorra kerülő európai parlamenti és önkormányzati választásokon, valamint a július 1-jétől esedékes EU-s elnökségünktől. S mivel Medgyessy Péternek nemcsak kormányfői tisztségében volt közvetlen rálátása a gazdaságra, hanem közgazdász végzettsége okán is – kétszer is volt pénzügyminiszter, továbbá bankelnök – természetesen az infláció, a gazdasági növekedés, az államadósság és az európai uniós források is terítékre kerülnek. Meg természetesen azok a kérdések, amelyekre olvasóink kíváncsiak.
Makro / Külgazdaság Infláció: drága a cukor, de olcsó a tojás
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 08:30
2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Februárhoz viszonyítva átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek az árak, a telefon- és internetszolgáltatás 10,8 százalékkal drágult - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Joe Biden is elborzadt: rossz hír jött Amerikából
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:18
Az Egyesült Államokban a vártnál nagyobb mértékben gyorsult az infláció márciusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG