TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Történt ugyan előrelépés, de a tagállamok  továbbra is megosztottak.

Komoly előrelépést sikerült tenni az európai uniós tagországok vezetőinek pénteki tanácskozásán, azonban továbbra is megosztottság mutatkozik köztük úgy a koronavírus-válság utáni fellendülést szolgáló helyreállítási alapot illetően, mint az unió 2021 utáni hosszú távú keretköltségvetésének esetében - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a videokonferencia keretében tartott csúcsértekezletét követően Brüsszelben.

Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben az EU-csúcson 2020. június 19-én. EPA/OLIVIER HOSLET Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben az EU-csúcson 2020. június 19-én. EPA/OLIVIER HOSLET

Úgy fogalmazott: a tagországok állam-, illetve kormányfői készen állnak arra, hogy a tárgyalások "egy újabb szakaszára váltsanak".

Újabb csúcs lesz júliusban

Bejelentette, mivel további vitákra van szükség a helyreállítási csomag több részletét illetően,

a tagállami vezetők július közepén újabb csúcstalálkozót tartanak immár személyes jelenléttel, és ezen - reménye szerint - áttörés várható a helyreállítási alapról, valamint a többéves keretköltségvetésről egyaránt.

Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről (Brexit) szólva Michel megerősítette, hogy az Egyesült Királyság nem kíván élni a jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszer kialakítását szolgáló átmeneti időszak meghosszabbításának lehetőségével, ez az időszak így december 31-én véget ér. Kijelentette, az idő szűkössége miatt fel kell gyorsítani a tárgyalásokat.

Az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy mindkét fél számára megnyugtató megállapodás jöjjön létre Nagy-Britanniával a jövőbeli kapcsolatokról, de nem bármi áron - húzta alá. Hozzátette, hogy az EU álláspontja változatlan,

alapvető fontosságúnak tartja a vállalatok számára az egyenlő versenyfeltételek biztosítását, valamint az ír határellenőrzés mind ez idáig rendezetlen kérdésének megoldását.

Beszámolt az Európai Tanács elnöke arról is, hogy az Európai Unió 2021. január végéig meghosszabbította az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókat, mivel nem történt előrelépés a minszki megállapodások végrehajtásában.

A szankciókat az EU az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedésekre válaszul vezette be 2014 júliusában.

A korlátozó intézkedések a pénzügyi, az energetikai és a védelmi ágazatra, valamint a kettős felhasználású termékek területére irányulnak.

Bizakodó németek 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a pénteki megbeszélést előremutatónak nevezte. A tagállami vezetők ugyanis megértették, hogy a súlyos helyzet "nagyratörő és közös választ" igényel, amely ötvözi a szolidaritást, a beruházást és a reformokat.

Támogatták a brüsszeli testület azon szándékát, hogy a helyreállítási csomagról megállapodás szülessék még a nyári szünet előtt - mondta.

Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletén azt mondta, olyan pozíciót sikerült elérni, amelyről végre megkezdődhetnek az érdemi tárgyalások.

Nem érte kritika az uniós bizottság azon javaslatát, amely szerint a helyreállítási csomagban a kölcsönök és a saját befizetések egyaránt jelen vannak. Noha a táborok erősen megosztottak, a vita ezt követően az arányokról és a számokról szólhat - közölte.

A helyreállítási alap, valamint a pénzügyi keret csak egyszerre fogadható el, ezért az álláspontoknak a következő tanácskozásig közeledniük kell - szögezte le a német kancellár.

Emmanuel Macron francia államfő azt mondta, nincs több idő, júliusban megállapodásra kell jutni a helyreállítási alapról.

A megegyezés elmaradása rossz üzenetet hordoz, és aláássa az Európai Unióba vetett bizalmat.

750 milliárdos csomag

Franciaország Németországgal összhangban kiáll amellett, hogy a 750 milliárd eurós csomagból 500 milliárd eurót hiteltámogatásként tartsanak meg - tette hozzá.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői most először cseréltek véleményt az unió 2021-2027 közötti költségvetésének tervezetéhez szorosan kapcsolódó, a koronavírus-válság utáni fellendülést szolgáló pénzügyi helyreállítási csomagról.

Az Európai Bizottság által május végén bemutatott, hosszú távú gazdasági kilábalást támogató alap egyebek között abban segítené a tagországokat, hogy ne alakuljon ki lényeges eltérés gazdaságuk helyzetét illetően, ami az egységes piac működésére is káros hatással lenne.

Az EU hétéves költségvetésére épülő 750 milliárd eurós csomag finanszírozná továbbá az uniós politikákat, valamint hitelgaranciaként szolgálna a tagállamok számára, és beruházásaikat is ösztönözné.

A bizottság tervei szerint az alap költségvetésének nagyobbik része vissza nem térítendő támogatásokból, egyharmad része pedig hitelekből állna. A kölcsönfelvétel önkéntes a tagállamok számára, míg a támogatásokból minden tagország részesülne.

A koronavírus-fertőzés európai megjelenése óta a pénteki volt az uniós tagállami vezetők ötödik videokonferenciája.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél