<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Történt ugyan előrelépés, de a tagállamok  továbbra is megosztottak.

Komoly előrelépést sikerült tenni az európai uniós tagországok vezetőinek pénteki tanácskozásán, azonban továbbra is megosztottság mutatkozik köztük úgy a koronavírus-válság utáni fellendülést szolgáló helyreállítási alapot illetően, mint az unió 2021 utáni hosszú távú keretköltségvetésének esetében - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a videokonferencia keretében tartott csúcsértekezletét követően Brüsszelben.

Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben az EU-csúcson 2020. június 19-én. EPA/OLIVIER HOSLETUrsula Von Der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben az EU-csúcson 2020. június 19-én. EPA/OLIVIER HOSLET

Úgy fogalmazott: a tagországok állam-, illetve kormányfői készen állnak arra, hogy a tárgyalások "egy újabb szakaszára váltsanak".

Újabb csúcs lesz júliusban

Bejelentette, mivel további vitákra van szükség a helyreállítási csomag több részletét illetően,

a tagállami vezetők július közepén újabb csúcstalálkozót tartanak immár személyes jelenléttel, és ezen - reménye szerint - áttörés várható a helyreállítási alapról, valamint a többéves keretköltségvetésről egyaránt.

Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről (Brexit) szólva Michel megerősítette, hogy az Egyesült Királyság nem kíván élni a jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszer kialakítását szolgáló átmeneti időszak meghosszabbításának lehetőségével, ez az időszak így december 31-én véget ér. Kijelentette, az idő szűkössége miatt fel kell gyorsítani a tárgyalásokat.

Az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy mindkét fél számára megnyugtató megállapodás jöjjön létre Nagy-Britanniával a jövőbeli kapcsolatokról, de nem bármi áron - húzta alá. Hozzátette, hogy az EU álláspontja változatlan,

alapvető fontosságúnak tartja a vállalatok számára az egyenlő versenyfeltételek biztosítását, valamint az ír határellenőrzés mind ez idáig rendezetlen kérdésének megoldását.

Beszámolt az Európai Tanács elnöke arról is, hogy az Európai Unió 2021. január végéig meghosszabbította az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókat, mivel nem történt előrelépés a minszki megállapodások végrehajtásában.

A szankciókat az EU az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedésekre válaszul vezette be 2014 júliusában.

A korlátozó intézkedések a pénzügyi, az energetikai és a védelmi ágazatra, valamint a kettős felhasználású termékek területére irányulnak.

Bizakodó németek 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a pénteki megbeszélést előremutatónak nevezte. A tagállami vezetők ugyanis megértették, hogy a súlyos helyzet "nagyratörő és közös választ" igényel, amely ötvözi a szolidaritást, a beruházást és a reformokat.

Támogatták a brüsszeli testület azon szándékát, hogy a helyreállítási csomagról megállapodás szülessék még a nyári szünet előtt - mondta.

Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletén azt mondta, olyan pozíciót sikerült elérni, amelyről végre megkezdődhetnek az érdemi tárgyalások.

Nem érte kritika az uniós bizottság azon javaslatát, amely szerint a helyreállítási csomagban a kölcsönök és a saját befizetések egyaránt jelen vannak. Noha a táborok erősen megosztottak, a vita ezt követően az arányokról és a számokról szólhat - közölte.

A helyreállítási alap, valamint a pénzügyi keret csak egyszerre fogadható el, ezért az álláspontoknak a következő tanácskozásig közeledniük kell - szögezte le a német kancellár.

Emmanuel Macron francia államfő azt mondta, nincs több idő, júliusban megállapodásra kell jutni a helyreállítási alapról.

A megegyezés elmaradása rossz üzenetet hordoz, és aláássa az Európai Unióba vetett bizalmat.

750 milliárdos csomag

Franciaország Németországgal összhangban kiáll amellett, hogy a 750 milliárd eurós csomagból 500 milliárd eurót hiteltámogatásként tartsanak meg - tette hozzá.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői most először cseréltek véleményt az unió 2021-2027 közötti költségvetésének tervezetéhez szorosan kapcsolódó, a koronavírus-válság utáni fellendülést szolgáló pénzügyi helyreállítási csomagról.

Az Európai Bizottság által május végén bemutatott, hosszú távú gazdasági kilábalást támogató alap egyebek között abban segítené a tagországokat, hogy ne alakuljon ki lényeges eltérés gazdaságuk helyzetét illetően, ami az egységes piac működésére is káros hatással lenne.

Az EU hétéves költségvetésére épülő 750 milliárd eurós csomag finanszírozná továbbá az uniós politikákat, valamint hitelgaranciaként szolgálna a tagállamok számára, és beruházásaikat is ösztönözné.

A bizottság tervei szerint az alap költségvetésének nagyobbik része vissza nem térítendő támogatásokból, egyharmad része pedig hitelekből állna. A kölcsönfelvétel önkéntes a tagállamok számára, míg a támogatásokból minden tagország részesülne.

A koronavírus-fertőzés európai megjelenése óta a pénteki volt az uniós tagállami vezetők ötödik videokonferenciája.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Érzékeny kérdést vehet elő a soros EU-elnökség
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 06:40
Felülvizsgálná az államháztartási hiányra és az államadósságra vonatkozó előírásokat az Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország gazdasági minisztere.
Makro / Külgazdaság Óriási visszatérésre készül Donald Trump
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 19:08
2024-ben visszavesszük a Fehér Házat, jelentette ki Donald Trump.
Makro / Külgazdaság Az európai külpolitika a pofonok völgyében – sorra jönnek a megaláztatások
Káncz Csaba | 2022. január 16. 18:34
Az elmúlt időszakban az EU nemcsak az ukrán rendezés ügyében szorult látványosan háttérbe. A legtekintélyesebb német külpolitikai agytröszt friss tanulmányában ráadásul súlyos kritikával illeti az EU jövőbe mutató terveit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Félig fellélegezhetnek a szputnyikosok: jó hír jött az orosz vakcináról
Wéber Balázs | 2022. január 16. 17:35
A Szputnyik az omikronnal szemben is hatékony az oroszok szerint. Az uniós gyógyszerügynökségtől ugyanakkor továbbra sem kapott engedélyt.
Makro / Külgazdaság Mától durván korlátozzák az orosz nyelvű sajtót Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 14:31
Életbe léptek vasárnaptól az ukrán nyelvtörvény nyomtatott sajtóra vonatkozó rendelkezései.
Makro / Külgazdaság Djokovic-ügy: keményen beszólt a szerb elnök Ausztráliának
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 12:46
Szerinte magukat járatják le a teniszező kitiltásával. Scott Morrison ausztrál kormányfő viszont elégedett a döntéssel. A szerb teniszező nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.
Makro / Külgazdaság Mr. Selfridge bizonyára örülne – A világ legnépszerűbb áruházai
Elek Lenke | 2022. január 16. 12:24
Vajon mely patinás áruházak állják ki az idő próbáját, és képesek-e versenyben maradni oly sok győzedelmes – vagy éppen gazdasági válságos – év után is?
Makro / Külgazdaság A nap videója: bődületes parti volt Boris Johnson hivatala előtt
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 11:50
A demonstrálók így "emlékeztek meg" arról, hogy a brit kormányfő hivatalában partikat tartottak Fülöp edinburghi herceg temetésének előestéjén, és egyéb bulik is voltak Covid idején. A miniszterelnöki hivatal elnézést kért II. Erzsébet királynőtől.
Makro / Külgazdaság 27 ezren tüntettek szomszédunkban a kötelező oltás ellen
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 10:18
Bécs mellett számos más európai városban is demonstráltak.
Makro / Külgazdaság Nagyon messzi vidékre látogatott el Áder János
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 08:16
A köztársasági elnök afrikai "turnén" van. Ghánában magyar projektet tekintett meg. Ma Kenyába utazik tovább.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló