BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. szeptember 30. 12:38

A turizmust megrengető hírrel kezdődött kollégánk stúdióbeszélgetése a Trend Fm műsorában, melyben szó esett még az európai uniós költségvetésről, a jegybanjelnök és a pénzügyminiszter elrmégesedett vitájáról valamint arról, hogy mennyire kell aggódnunk a gyenge forint miatt, egyáltalán, mi számít gyengének.


A Thomas Cook utazási iroda csődje is azt bizonyítja, hogy a tradicionális vállalatoknak alkalmazkodniuk kell az új fogyasztási szokásokhoz. A fiatalabb generációk más kultúrát képviselnek, legyen szó akár a turizmusról: ők nem csomagban szeretik megvenni az utat, hanem maguk igyekeznek összeállítani a nyaralásukat. Ehhez pedig az internet tökéletes terep, ahol saját maguk foglalhatnak repülőjegyet, szobát, mindent. A nyugat-európai sajtóban megjelent elemzések szerint ez a fajta rugalmatlanság is vezetett a Thomas Cook csődjéhez, a Brexit és az időjárási körülmények (idén nagyon meleg volt a nyár Nagy-Britanniában, ezért a szokásosnál kevesebben utaztak délebbre nyaralni) mellett - elemezte a múlt hét egyik legfontosabb vállalati hírét kollégánk, Baka F. Zoltán a Trend Fm Reggeli Monitor című műsorában.

A beszélgetés során szóba került az uniós költségvetés is, mellyel kapcsolatban a múlt heti Kormányinfón - kollégánk kérdésére - kiderült, hogy a magyar kormány el tudja fogadni, ha a következő hétéves ciklusban a britek kilépésével csökken a rendelkezésre álló uniós finanszírozási keret. Gulyás Gergely szintén az uniós büdzséről azt mondta még, hogy nem lát előjeleket, amelyek alapján jogállamisági kérdésekhez kötnék a forráshoz való hozzáférést. Pedig az elmúlt napokban felerősödtek azok a hangok Brüsszelben, amelyek ilyen politikai kritériumhoz kötnék a támogatást.

Lapunk is foglalkozott nemrég a Varga-Matolcsy vitával, melynek során a jegybankelnök keményen nekiment a pénzügyminiszternek egy cikkben. Ezzel kapcsolatban azt fejtette ki munkatársunk, hogy a törésvonalnak szakmai és személyes okai is vannak, az előbbit illetően pedig az a polémia húzódik meg a háttérben, hogy mekkora segítséget tud nyújtani az MNB által felügyelt monetáris és a pénzügyi tárca kontrollja alatt álló fiskális politika a gazdaság gyorsabb növekedéséhez. A jelek szerint Matolcsy György elégedetlen azzal a teljesítménnyel, amit a Pénzügyminisztérium fel tud mutatni.

A hanganyagot itt tudják meghallgatni:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Putyin áldásával: magyar-szerb, két jóbarát
Káncz Csaba | 2020. július 12. 15:04
A Nyugat elszörnyedve figyeli, ahogyan ütemesen konvergálnak a hazai és a szerb közállapotok. Az utóbbi napok széleskörű tüntetései megkérdőjelezik a szerb állampárt legitimitását. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kiderült, miért lőtte le Irán az utasszállító repülőt januárban
MTI | 2020. július 12. 14:29
A katonai radar hibás kezelése, valamint több emberi mulasztás vezethetett az ukrán utasszállító gép lelövéséhez januárban - derül ki az iráni polgári repülési igazgatóság szombat este közzétett jelentéséből.
Makro / Külgazdaság Utazási szigorításokat vezet be a kormány - itt az országok besorolása
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 11:34
Belföldön nem lát okot korlátozásra a kormány, de a beutazást megszigorítják. Románia sárga kategóriába került, Horvátország nem esik korlátozás alá - egyelőre. 
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza Gulyás Gergely bejelentését
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Friss
hírlevél