TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Kezdetben úgy tűnt, csak légzőszervi problémákat okoz a Vuhanból vándorútra kelt koronavírus. Ma már azt is tudjuk, hogy olyan szervi elváltozásokat, maradandó szövődményeket generál egyeseknél, ami ellen az orvostudomány minden erejével próbálja felvenni a harcot. Laikusok számára is érhető lista, hogy jelenleg mely gyógyszerekkel és egyéb módszerekkel kezelik a betegeket a kórházakban. 

Jelen pillanatban a magyar egészségügy ezekkel a gyógyszeralternatívákkal dolgozik az egyre több beteget ellátó COVID- és intenzív osztályokon. A szerek különböző hatásmechanizmussal, a betegség különböző fázisaiban alkalmazhatók sikerrel, habár van köztük olyan is, melynek megítélése a szakmában sem egységes. Abban azonban egyetértenek, hogy a gépi lélegeztetésnek a végső megoldásnak kell lennie – olvasható az infostart.hu cikkében, hozzátéve, hogy csak ezekkel karöltve lehet képes az oltás drasztikusan visszafojtani a vírus térnyerését.

A remdesivirt már itthon is gyártják. Fotó: depositphotos A remdesivirt már itthon is gyártják. Fotó: depositphotos

REMDESIVIR

E gyógyszer egyike azoknak a szereknek, amelyeket más betegségek gyógyításában már hosszú ideje használnak, most azonban a koronavírus-betegség ellenében is bevetettek. A remdesivir, amely egy antivirális szer, eredetileg a hepatitis-C és az RSV (influenzához hasonló felsőlégúti vírus) kezelésének eszköze, melyet kísérleti jelleggel az ebola, valamint két másik típusú koronavírus, a SARS és a MERS kezelésében is kipróbáltak. Ezeknél a koronavírusoknál nem vált be, de a WHO még a SARS-CoV-2-fertőzésre sem ajánlja. Ennek ellenére bevett terápiás módszer Magyarországon is, a Richter Gedeon Nyrt. már nagyüzemben gyártja is.

A remdesivir működéséhez a koronavírus fertőzési mechanizmusát is érdemes megismerni. A tüskefehérje segítségével a SARS-CoV-2 megnyitja maga előtt az emberi sejtet, hogy aztán abba bejusson és ott RNS-ének egy szálát elengedje. Ez az RNS-szál tartalmazza a parancsot a vírus gyártására. A sejt riboszómái elolvassák ezt a parancsot, és virális fehérjék gyártásába kezdenek. Ezek a fehérjék innentől virális RNS-t, illetve a vírus darabkáit kezdik gyártani, amelyek később összeállnak. A remdesivir virális RNS-nek képes magát álcázni, megakadályozva a virális fehérjék gyártást és ezzel a vírus szaporodását a sejtben.

DEXAMETAZON

A szteroidok csoportjába tartozó szer arra képes, hogy csökkentse a testben fellépő gyulladást azáltal, hogy a test termelte gyulladáscsökkentő hormonokat utánozza. Hatásmechanizmusának lényege, hogy a koronavírus kiváltotta túlzott immunválaszt kissé enyhíti. Ez a túlzottan erőteljes immunreakció vezethet ugyanis ahhoz, hogy a test már saját sejtjeit támadja meg, létrejön az úgynevezett citokinvihar, amely halálos végkimenetelű lehet a páciensre nézve.

Az immunrendszert csitító kezelést ugyanakkor csak azoknak a betegeknek adják, akik már kórházban, nagyon rossz állapotban, lélegeztetőgépen vannak. Az enyhébb tünetek esetében nem javallott használata, mivel nem lenne szerencsés az immunrendszer működését korlátozni. Kutatók szerint a lélegeztetőgépen levők halálozása harmadával csökkenthető a dexametazonnak köszönhetően. A szer olcsó, tíz napos terápia szükséges belőle.

FAVIPIRAVIR

A remdesivirhez hasonlóan ez is egy antivirális szer, melyet eredetileg Japánban használnak az influenza tüneteinek enyhítésére. A favipiravir szelektíven gátolja az RNS-polimerázt, amely a vírus szaporodását teszi nehezebbé. Jelentősége a remdesivirhez hasonlóan a betegség korai szakaszától alkalmazandó antivirális szerként abban van, hogy jelentősen képes lerövidíteni a fertőzés lefolyását, emellett pedig képes a beteg által kibocsátott vírusmennyiséget is csökkenteni. Ezáltal a páciens kevésbé lesz fertőző, vagyis közvetetten is csökkenthető vele a betegség továbbadása. Utoljára november 10-én lehetett hallani arról, hogy a nagy mennyiségben rendelt favipiravir érkezett Kínából és Japánból is várják a szállítmányt.

ANTITESTKOKTÉL

Az antitesteket immunrendszerünk termeli: épp olyan méretűre és alakúra készíti el azokat, hogy egy betolakodóhoz, ez esetben a SARS-CoV-2 vírushoz tudjanak kapcsolódni. Képesek megakadályozni ezeket a fertőzés kialakításában, illetve akár arra is átprogramozhatják őket, hogy megsemmisítsék önmagukat. Ehhez koronavírusból felépült betegtől származó B-sejtes antitestet használ a Regeneron készítménye, mellyel Donald Trump leköszönő amerikai elnököt is kezelték. Az antitestből laborkörülmények között készített másolatokat tartalmaz a koktél. Jelenleg kórházi körülmények közt használható a szer, melyből a Regeneron készítménye még nem rendelkezik engedéllyel, az Eli Lilly koktélja viszont már elindult ezen az úton.

VÉRPLAZMA

A felgyógyultak vérplazmáját is felhasználják a gyógyításban: a módszer lényege, hogy a betegségen már átesett emberektől levett vérplazmát azért juttatják a betegek vérkeringésébe, hogy a vírust semlegesíteni képes antitestek ilyen módon megjelenjenek abban és támogatni tudják a vírus elleni küzdelmet. A módszert sokféle vírusfertőzés kezelésére használják hosszú évtizedek óta. A kezelés javulást okozhat, azonban a vérkészítmények esetében általánosságban ismert rizikófaktorok, mint például másféle patogén bevitele a testbe a készítmény által. A tapasztalatok szerint jobb a betegség korai szakaszában alkalmazni a terápiát. Azt már Lacza Zsombor Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese mondja, hogy minden ötödik felgyógyult beteg szervezete termel elegendő ellenanyagot. egy betegtől egy és három egység közötti vérplazmát tudnak levenni, s körülbelül ennyi kell a terápiához is, tehát egy donor egy betegen tud segíteni. Szólt arról is, hogy a magyar kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy a vérplazmában található hasznos molekulákból egy koncentrátumot készítsenek és így gyógyszert állítsanak elő, de ennek az átfutási ideje 1-3 év között van.

NEM GYÓGYSZERES LEHETŐSÉGEK

A legelőrehaladottabb állapotú betegeknél nem elkerülhető a gépi lélegeztetés, amely azonban a betegek egy jelentős részénél nem tud már segítséget jelenteni.  A Recovery Trial, egy brit, koronavírus-terápiákat listázó és értékelő kutatás szerint a lélegeztetőgépekről a páciensek hatvan százaléka lekerül, a maradék negyven azonban belehalhat a betegségbe. Amennyiben dexametazont is adnak a lélegeztetőgépre kerülteknek, a 40 százalék 28-ra csökkenhet.

Alternatívaként a még nem olyan súlyos állapotú betegeknél tavasz óta alkalmazzák a hasra fektetést: ezzel több levegő tud könnyebben a tüdőbe jutni, ami segíti a légzést.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél