1p
Szigorítaná a fegyveres támadók esetében a Büntető törvénykönyvet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium - jelentette be a tárca vezetője, miután megbeszélést folytatott hat kelet-magyarországi megye rendőri vezetőivel.
Szigorítaná a fegyveres támadók esetében a Büntető törvénykönyvet (Btk.) az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium - jelentette be a tárca vezetője pénteken Egerben, miután megbeszélést folytatott hat kelet-magyarországi megye rendőri vezetőivel.

Draskovics Tibor elmondta, hogy a tárca a Büntető törvénykönyv szigorítását tervezi az erőszakos fegyveres támadások esetében. Ugyancsak súlyosabban büntetnék azokat az elkövetőket, akik korábban olyan cselekményt követtek el - például kisebb értékű lopást - amely a szabálysértés kategóriájába tartozik.

A Btk. tervezett módosítása során megerősítik a jogos védelem, sőt, a megelőző védelem lehetőségét annak érdekében, hogy a polgárok védekezhessenek, ha személyüket, vagyonukat fenyegeti valaki - tette hozzá a tárcavezető.

Mint elmondta, a kormányzatnak reagálnia kell arra, hogy megszaporodtak az országban a fegyveres rablások, ugyanis tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy valaki fegyvert emeljen másra. Ennek megfékezése érdekében a legkeményebben kell büntetni az ilyen bűncselekményeket - mondta, hozzátéve: ennek megfelelő szabályozást fognak előterjeszteni a parlamentben. Ugyanakkor a hatékony bűnüldözés feltétele a határozott és egységes ügyészségi és bírósági jogalkalmazás is - vélekedett.

A három csapás csak illúzió?
Hibás válasz a problémákra a "három csapás" törvényi elgondolása Kolláth György alkotmányjogász szerint. A Fidesz kedden nyújtotta be törvényjavaslatát; mely amerikai mintán alapul.
Kolláth György elmondta: indokolt a büntetőpolitika szigorítása, mert elfogadhatatlan, hogy a viták erőszakos megoldása eszkalálódik. Mint mondta, nincs pártközi és szakmai konszenzussal kialakított bűnmegelőzési-bűnüldözési stratégia, helyette alkalmi megoldásokkal állnak elő a politikusok, amivel nem lehet előrejutni.
"Illúzió, hogy egyetlen drákói lépés igazságot szolgáltat, megnyugvást hoz. Főleg így van ez akkor, ha a tervbe vett lépés jogilag hibás, szakmailag a meglévőkhöz illeszthetetlen, sőt alkotmányos elveket sért" - tette hozzá.
A Fidesz "három csapás" elnevezésű, a harmadik erőszakos bűncselekményt automatikusan életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntető törvényjavaslatával kapcsolatban kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a mostani helyzet hatásosabb, sőt keményebb választ  igényel, mint az "amerikai importtermék".

Ugyanakkor hozzátette: a Fidesz javaslatát véleményezésre elküldte a legfőbb ügyésznek, a Legfelsőbb Bíróság elnökének az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak és a Kriminológiai Társaságnak. Egyben cáfolta az a sajtóértesülést, miszerint a kormányzat a tényleg életfogytiglan büntetés eltörlésére készül. "Én ilyen javaslatot nem viszek a parlament elé" - fűzte hozzá.

A miniszter visszautasította azokat a vádakat, miszerint a kormány nem biztosítja a rendőrség hatékony működéséhez szükséges feltételeket (A válság elérte a rendőröket: karcsúsítanak). Közlése szerint a rendőrségnek megvan minden erőforrása ahhoz, hogy feladatait ellássa, ugyanakkor szükséges az erők átcsoportosítása a hivatalokból az utcára. Ennek kapcsán úgy vélekedett: eredménynek tekinthető a gazdasági válság körülményei között, hogy 2009-ben a rendőrség ugyanannyi pénzből gazdálkodhat, mint tavaly.

Draskovics Tibor példaként említette, hogy a benzinhiányról szóló sajtóhírek ellenére, a rendőrség teljes első negyedévi üzemanyag-szükségletét még januárban megvásárolták, és már a "benzinkártyán van a kapitányságoknál". Ma ez egy jól szervezett és jól vezetett rendőrség, amelynek a felszerelése is összehasonlíthatatlanul jobb mint öt éve. Vagyis nem gyengült meg a testület, megvan valamennyi erőforrása ahhoz, hogy a feladatait ellássa - szögezte le. Ezt erősítendő, a kormányzat úgy kívánja módosítani a Btk.-t, hogy az hatásosabban védje az intézkedő rendőrt - mondta Draskovics Tibor.

Rendőrség: jobban kell gazdálkodni a 45 ezres állománnyal
 Enyhék a magyar büntetési tételek? 
"Idejétmúlt a sztrájktilalom a rendvédelmiseknél" 
Jobban beleláthatunk a kenőpénzekbe
Az APEH is rászállt Cozma gyilkosaira


MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG