BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 26. 17:05

Egy amerikai közlegény érzékeny információkat adott át saját katonai egységéről egy neonáci szervezetnek és az Iszlám Államhoz kötődő személyeknek, hogy azok merényletet hajtsanak végre bajtársai ellen. A fehér felsőbbrendűséget hirdető propagandára még sohasem volt ekkora igény az USA-ban. Káncz Csaba jegyzete.

A 2008-as globális pénzügyi válság alapjaiban rendítette meg a második világháború utáni globalizációs szuperstruktúrát. Világszerte - így az Egyesült Államokban is - ezzel párhuzamosan belépünk az új nacionalizmus, a megkeményedő identitások korába.

Kilövette volna saját bajtársait

Hétfőn az amerikai Igazságügyi Minisztérium jelentette be a vádpontokat – köztük az „amerikai katonák meggyilkolására irányzott összeesküvés” vádját – a 22 éves Ethan Melzer közlegény ellen. Melzer érzékeny információkat adott át saját katonai egységéről egy sátánista neonáci szervezetnek, hogy az merényletet hajtson végre ellene. Ez az egység jelenleg Törökországban állomásozik, és ezek „helyzetéről, mozgásáról és biztonságáról” adott át információkat a Kilenc Szöglet Rendjének (O9A - Order of Nine Angles), sőt az Iszlám Államhoz köthető egyéneknek is.

Az ismertetett vádirat szerint Melzer 2018-ban csatlakozott az amerikai hadsereghez és 2019-től áll kapcsolatban a neonáci szervezettel. Az O9A-t David Myatt nevű brit alapította az 1970-es években, a szervezet hisz abban, hogy Hitlert „az Istenek küldték, hogy a nagyság felé vezessen bennünket” és a zsidó holokauszt története csak arra szolgál, hogy „fajunkat láncokban tartsák”.

Az Atomwaffen Hadosztály

Az O9A befolyással bír több angolszász neonáci csoportosulásra, köztük az amerikai Atomwaffen Hadosztályra, és a brit társszervezetére, a Sonnenkrieg Hadosztályra (ez utóbbit az Egyesült Királyságban a közelmúltban betiltottak, miután terrorista szervezetté nyilvánították azt).

Az amerikai Atomwaffen Hadosztály néhány tagja a szervezet tanácsadójával, James Masonnel. (Forrás: Spiegel) Az amerikai Atomwaffen Hadosztály néhány tagja a szervezet tanácsadójával, James Masonnel. (Forrás: Spiegel)

Az Atomwaffen Hadosztály eredetileg az USA déli szövetségi államaiban jött létre, de mára sejteket hozott létre Kanadában, a Balti államokban, Svájcban és Oroszországban. Mind az O9A, mind az Atomwaffen Hadosztály a tagjait arra biztatja, hogy lépjenek be katonai- és rendvédelmi szervezetekhez, hogy ott állami pénzen megfelelő kiképzést kapjanak.

A propaganda terjesztése azonban nem megy döccenők nélkül. Tavaly novemberben a norvég hatóságok kitoloncolták Greg Johnson, fehér felsőbbrendűséget hirdető amerikai publicistát, aki a szélsőjobboldali Scandza Forum-on akart előadni Osloban.

Az FBI figyelmeztet

Valóban, a fehér felsőbbrendűséget hirdető propagandára még sohasem volt ekkora igény az USA-ban. 2019-ben az ezzel foglalkozó irodalom terjesztői több mint kétszer akkora forgalmat bonyolítottak, mint 2018-ban. A terjesztés 90 százalékáért 3 szervezet volt felelős: a Patriot Front, az American Identity Movement és a New Jersey European Heritage Association.

Egy tavaly októberi felmérés szerint az amerikai zsidók 84 százaléka jelentette ki, hogy az antiszemitizmus erősödött az országban az elmúlt 5 évben. Az pedig már idén márciusi hírként robbant, hogy amerikai szélsőjobboldali csoportok biológiai fegyverként akarták felhasználni a koronavírust: arra szólították fel tagjaikat, hogy fertőzzenek meg minél több zsidót és rendőrt – derült ki az FBI New York-i rendőröknek kiküldött figyelmeztetéséből. A Szövetségi Nyomozóiroda szerint a szélsőséges csoportok azt eszelték ki, hogy szórófejes flakonokba tesznek fertőzöttektől kinyert testfolyadékot, és azzal fújják majd le az utcán szolgálatot teljesítő rendőröket, illetve a zsidókat, „bárhol is gyűljenek össze: piacon, hivatalokban, üzletekben vagy imaházakban”.

Káncz Csaba szerzői oldala: https://www.facebook.com/kancz.geopolitika/

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Trump és Macron összecsap, drámai mozgások a Közel-Keleten – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 20:33
Miközben Trump „maximális nyomású” szankciókat tervez bevezetni a Hezbollah és szövetségesei ellen, aközben Macron visszahozná a hatalomba a múlt ősszel lemondott libanoni kormányfőt. Az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel messze túlmutat önmagán, befolyásolja a teljes eurázsiai térség geopolitikai játszmáját. Káncz Csaba külpolitikai elemzőnk videókommentárja.
Makro / Külgazdaság A koronavírust a fiatal bulizók járatják csúcsra Horvátországban
MTI | 2020. augusztus 14. 17:26
Déli szomszédainknál második napja dönt rekordot az új fertőzöttek száma, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői.
Makro / Külgazdaság Érthetetlen kegyetlenség – brutális erőszak érhette a belorusz tüntetőket
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 16:57
Súlyos jogsértéseket követett el a belorusz rendőrség az őrizetbe vett tüntetőkkel szemben egybehangzó beszámolók szerint. Az elnök hivatalosan vizsgálatot rendelt el, a szabadon bocsátások megkezdődtek. Már a cseh kormányfő is új választásokat követel.
Makro / Külgazdaság A milliárdos baloldali amerikai alelnökjelölt fogja szolgálni az elesetteket?
Káncz Csaba | 2020. augusztus 14. 14:46
Az 55 éves Kamala Harris friss erőt visz a demokrata kampányba, ráadásul ügyészi és politikai pályáján is olyan agresszív hozzáállást tanúsított, amely kompenzálja Biden visszafogottságát. Harris nem kapcsolódik egyetlen jelentős társadalmi vagy politikai reform mozgalomhoz, viszont ezer szállal be van kötve a kaliforniai milliárdos családokhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csúnya rést ütött a magyar gazdaság válságálló pajzsán a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. augusztus 14. 12:10
A gazdasági teljesítményeket nézve Magyarország a rosszabbul teljesítő országok közé került a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Sokkal jobban teljesített a román gazdaság a magyarnál
MTI | 2020. augusztus 14. 10:59
A román gazdaság is jobban teljesített a magyarnál a második negyedévben: csak 10,5 százalékkal csökkentek a keleti szomszédaink, míg Magyarország 13,6 százalékos visszaesést produkált.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk, mennyire megugrott az új fertőzöttek száma a horvátoknál
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 10:34
A koronavírus-járvány kitörése óta még soha nem regisztráltak annyi új vírushordozót déli szomszédunknál, mint tegnap.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: még 40 magyar fertőzöttet találtak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:18
A legutóbbi 45 után most újabb 40 magyar koronás fertőzöttet regisztráltak. Budapesten jelenleg 202, vidéken 454 aktív fertőzöttet regisztráltak. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást alulmúlt a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:00
Hatalmasat zuhant a magyar GDP a második negyedévben a koronavírus-járvány miatti leállások következtében. A kormány szerint azonban ez is siker, mert ugyan nem vártak ekkora visszaesést, de az EU-átlagnál kisebb a magyar gazdaság zuhanása.
Makro / Külgazdaság Miniszterelnököt váltott Kim Dzsong Un
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 14. 07:32
A személycserére nem adott semmilyen magyarázatot.
Friss
hírlevél