<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Svako ima svojih pet minuta, neko jednom, neko više puta – énekelte majdnem fél évszázaddal ezelőtt a bosnyák műdalok egyik avatott előadója. A szörnyűséges produkció refrénje ezt követően gyakran visszatérő eleme volt a jugoszláv dal- és nótairodalomnak. A fordítás körülbelül így hangzik: mindenkinek megvan (az életben) a maga öt perce, kinek egyszer, kinek pedig többször is. Aleksandar Vučićnak megadta az élet, hogy személyesen hívja meg Szerbiába az amerikai elnököt. Igaz, ez nem tartott öt percig.
Aleksandar Vučić, Donald Trump és Melanie Trump. Forrás: Twitter/Aleksandar Vucic

A cikk a Privátbankár.hu és BALK együttműködésében jelenik meg.

Aleksandar Vučić szerb elnök egyik nagy álma, hogy Belgrádba édesgesse Donald Trumpot.

Ez az én kívánságom. Senki nem fogadta el, és senki sem mondta azt, hogy ezt tényként kell kezelni, de én kitartok mellette

– jelentette ki nemrégiben.

Fél perc volt csak

A szerb elnök jó marketinges vagy call centeres lehetne, mert számtalanszor elismétli, amire szeretné rávezetni az “ügyfelet”. Az ügyféle ezúttal Donald Trump, a felkínált “portéka” pedig a belgrádi látogatás.

A ENSZ székházában minden szeptemberben menetrendszerű “kirakodó vásárt” rendeznek, amit világszervezeti körökben “őszi ülésszaknak” neveznek.

Ezen a találkozón a világ bármely vezetője előhozakodhat a legvadabb gondolataival vagy ötleteivel, és ezek összességét nevezik “világpolitikának”.

A nagy fogadás

Az amerikai elnök fogadást rendezett a közgyűlése alkalmából, és ezen megjelent a szerb elnök is, aki néhány szót váltott a házigazda ország vezetőjével. Erről el is dicsekedett a belgrádi Pink Televíziónak.

A beszélgetés legkevesebb fél, de legfeljebb másfél percig tartott.

Vagyis az élet felkínálta a lehetőséget Aleksandar Vučićnak, hogy az amerikai elnökkel szemtől szembe kerülve személyesen hívja meg.

Meghívtam, hogy látogasson el Szerbiába. A lengyelek után a szerbek szeretik őt leginkább

– mondta a szerb elnök.

Vučić elmondása szerint a “rövid találkozó” során Trump biztosította:

Tisztában van azzal, hogy a szerb nép milyen jó és nagy nemzet.

A szerb elnök szerint Trump arra is emlékszik, hogy korábban ígéretet tett Szerbia felkeresésére, ahol – mint Vučić mondta – nagy népszerűségnek örvend.

Kóborlás a folyosókon

A szerb elnök az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakának megnyitását arra is kihasználta, hogy a koszovói albánokon gúnyolódjon, mivel Koszovó nem tagja a Világszervezetnek.

Vučić szerint ezért Hashim Thaçi koszovói elnök a folyosókon kóborol.

A Pinknek nyilatkozva a szerb elnök feltett egy szónoki kérdést, miután közölte, hogy mikor szólal fel az ENSZ-közgyűlésének ülésén.

Hashim, azt kérdezném, hogy te mikor szólalsz fel? Hát soha, ha itt vagy, ha nem. Szerbia az ENSZ tagállama, ti viszont nem. És jó, ha ezzel tisztában vagytok, és elgondolkodtok azon, hogy hajlandóak vagytok-e a kompromisszumra.

Aleksandar Vučić amerikai útja során több ottani külügyi alkalmazottal is beszélt, köztük az Egyesült Államok új balkáni különmegbízottjával, Mathew Palmerrel is.

A szerb elnöki nyilatkozat szerint az amerikaikkal lehet “értelmes és racionális” beszélgetést folytatni.

Hogy ehhez mit szólnak az oroszok? Hmmm.

Trump még nem, Erdoğan viszont jön

A török elnök hamarosan a térségben portyázik, és nemcsak Magyarországot keresi fel, hanem Szerbiát is.

Erdoğan november 7-én, a magyar-török felső szintű stratégiai tanács újabb ülése alkalmából látogat Magyarországra, és öt új tiszteletbeli konzult nevez ki a kétoldalú kapcsolatok folyamatos fejlesztése érdekében.

A szerb sajtó arról számolt be, hogy a török elnök október 7-én és 8-án felkeresi Szerbiát is, ahol augusztus 29-én lett volna jelenése, de üzleti ügyei és más irányú utazásai miatt a találkozót elhalasztották.

Nem elképzelhetetlen, hogy tévedés történt, és a török elnök nem kétszer látogat a térségbe, hanem csak egyszer, és valaki félreértett egy dátumot.

De az is lehet, hogy egy hónapig marad. Mi lenne ez ahhoz a több száz évhez képest, amennyit az ősei errefelé “domináltak”?

Ha maradunk ennél a logikánál, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy Trump sem csak Szerbiát keresi fel, ha már egyszer erre jár.

Hanem mondjuk Koszovót is, ami elég nagy pofon lenne a szerbeknek.

Ennél már csak az lenne fájóbb, ha Trump kizárólag Koszovót tisztelné meg a látogatásával, és kihagyná Szerbiát.

De vajon az amerikai elnök felkeresi-e majd Magyarországot, ha már úgyis a térségben röpköd?

Varga Szilveszter, a BALK főszerkesztőjének írása. Az eredeti cikk itt érhető el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Makro / Külgazdaság AUKUS: veszélybe került a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 18:32
Az új biztonságpolitikai megállapodás negatívan befolyásolja a már amúgy is megrendült atomsorompó szerződést. Az AUKUS után kevés érv marad a „Nyugat” kezében akár az iráni, akár az észak-koreai, esetleg japán, dél-koreai, szaúdi vagy török atomprogramokkal való nemzetközi vita során. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ürge-Vorsatz Diána: a karbonsemlegesség elérése már nem opció, hanem kötelesség
Tiszai Balázs | 2021. szeptember 23. 16:07
A klímakutató az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen beszélt arról, hogy már most mennyire kritikus szintre ért a klímaváltozás - de arról is, hogy az azt kiváltó fosszilis energiaipar leszerelése, bár rengetegbe kerül, megéri - anyagilag is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos