4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Svako ima svojih pet minuta, neko jednom, neko više puta – énekelte majdnem fél évszázaddal ezelőtt a bosnyák műdalok egyik avatott előadója. A szörnyűséges produkció refrénje ezt követően gyakran visszatérő eleme volt a jugoszláv dal- és nótairodalomnak. A fordítás körülbelül így hangzik: mindenkinek megvan (az életben) a maga öt perce, kinek egyszer, kinek pedig többször is. Aleksandar Vučićnak megadta az élet, hogy személyesen hívja meg Szerbiába az amerikai elnököt. Igaz, ez nem tartott öt percig.
Aleksandar Vučić, Donald Trump és Melanie Trump. Forrás: Twitter/Aleksandar Vucic

A cikk a Privátbankár.hu és BALK együttműködésében jelenik meg.

Aleksandar Vučić szerb elnök egyik nagy álma, hogy Belgrádba édesgesse Donald Trumpot.

Ez az én kívánságom. Senki nem fogadta el, és senki sem mondta azt, hogy ezt tényként kell kezelni, de én kitartok mellette

– jelentette ki nemrégiben.

Fél perc volt csak

A szerb elnök jó marketinges vagy call centeres lehetne, mert számtalanszor elismétli, amire szeretné rávezetni az “ügyfelet”. Az ügyféle ezúttal Donald Trump, a felkínált “portéka” pedig a belgrádi látogatás.

A ENSZ székházában minden szeptemberben menetrendszerű “kirakodó vásárt” rendeznek, amit világszervezeti körökben “őszi ülésszaknak” neveznek.

Ezen a találkozón a világ bármely vezetője előhozakodhat a legvadabb gondolataival vagy ötleteivel, és ezek összességét nevezik “világpolitikának”.

A nagy fogadás

Az amerikai elnök fogadást rendezett a közgyűlése alkalmából, és ezen megjelent a szerb elnök is, aki néhány szót váltott a házigazda ország vezetőjével. Erről el is dicsekedett a belgrádi Pink Televíziónak.

A beszélgetés legkevesebb fél, de legfeljebb másfél percig tartott.

Vagyis az élet felkínálta a lehetőséget Aleksandar Vučićnak, hogy az amerikai elnökkel szemtől szembe kerülve személyesen hívja meg.

Meghívtam, hogy látogasson el Szerbiába. A lengyelek után a szerbek szeretik őt leginkább

– mondta a szerb elnök.

Vučić elmondása szerint a “rövid találkozó” során Trump biztosította:

Tisztában van azzal, hogy a szerb nép milyen jó és nagy nemzet.

A szerb elnök szerint Trump arra is emlékszik, hogy korábban ígéretet tett Szerbia felkeresésére, ahol – mint Vučić mondta – nagy népszerűségnek örvend.

Kóborlás a folyosókon

A szerb elnök az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakának megnyitását arra is kihasználta, hogy a koszovói albánokon gúnyolódjon, mivel Koszovó nem tagja a Világszervezetnek.

Vučić szerint ezért Hashim Thaçi koszovói elnök a folyosókon kóborol.

A Pinknek nyilatkozva a szerb elnök feltett egy szónoki kérdést, miután közölte, hogy mikor szólal fel az ENSZ-közgyűlésének ülésén.

Hashim, azt kérdezném, hogy te mikor szólalsz fel? Hát soha, ha itt vagy, ha nem. Szerbia az ENSZ tagállama, ti viszont nem. És jó, ha ezzel tisztában vagytok, és elgondolkodtok azon, hogy hajlandóak vagytok-e a kompromisszumra.

Aleksandar Vučić amerikai útja során több ottani külügyi alkalmazottal is beszélt, köztük az Egyesült Államok új balkáni különmegbízottjával, Mathew Palmerrel is.

A szerb elnöki nyilatkozat szerint az amerikaikkal lehet “értelmes és racionális” beszélgetést folytatni.

Hogy ehhez mit szólnak az oroszok? Hmmm.

Trump még nem, Erdoğan viszont jön

A török elnök hamarosan a térségben portyázik, és nemcsak Magyarországot keresi fel, hanem Szerbiát is.

Erdoğan november 7-én, a magyar-török felső szintű stratégiai tanács újabb ülése alkalmából látogat Magyarországra, és öt új tiszteletbeli konzult nevez ki a kétoldalú kapcsolatok folyamatos fejlesztése érdekében.

A szerb sajtó arról számolt be, hogy a török elnök október 7-én és 8-án felkeresi Szerbiát is, ahol augusztus 29-én lett volna jelenése, de üzleti ügyei és más irányú utazásai miatt a találkozót elhalasztották.

Nem elképzelhetetlen, hogy tévedés történt, és a török elnök nem kétszer látogat a térségbe, hanem csak egyszer, és valaki félreértett egy dátumot.

De az is lehet, hogy egy hónapig marad. Mi lenne ez ahhoz a több száz évhez képest, amennyit az ősei errefelé “domináltak”?

Ha maradunk ennél a logikánál, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy Trump sem csak Szerbiát keresi fel, ha már egyszer erre jár.

Hanem mondjuk Koszovót is, ami elég nagy pofon lenne a szerbeknek.

Ennél már csak az lenne fájóbb, ha Trump kizárólag Koszovót tisztelné meg a látogatásával, és kihagyná Szerbiát.

De vajon az amerikai elnök felkeresi-e majd Magyarországot, ha már úgyis a térségben röpköd?

Varga Szilveszter, a BALK főszerkesztőjének írása. Az eredeti cikk itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG