Aleksandar Vucic
Makro / Külgazdaság Oroszország majd kiugrik a bőréből a szerb választások végeredményétől 
Privátbankár.hu | 2023. december 18. 14:25
A Kreml üdvözli Aleksandar Vučić győzelmét a szerbiai választásokon.
Makro / Külgazdaság Fontos választások kezdődtek a szomszédunkban 
Privátbankár.hu | 2023. december 17. 08:12
Megnyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap hét órakor Szerbiában, ezzel megkezdődött az előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választás a nyugat-balkáni országban.
Makro / Külgazdaság Nagy döntés előtt Szerbia: olyat tehetnek, amit más európai ország se eddig 
Privátbankár.hu | 2023. november 11. 10:49
A Szerb Radikális Párt szerint a délkelet-európai államnak nem az EU-ba kellene belépnie.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor déli barátja fontos bejelentést tett 
Privátbankár.hu | 2023. november 1. 11:57
Megvan az előrehozott választások időpontja Szerbiában.
Makro / Külgazdaság Koszovóban a megvert KFOR-ra bízná a biztonságot Orbán Viktor szerb barátja 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 08:52
A NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderőnek, a KFOR-nak kell biztosítania a békét Észak-Koszovóban, és át kell vennie a rendfenntartási feladatokat a koszovói rendőrségtől - közölte Aleksandar Vucic szerb elnök a szerbiai közszolgálati televízió szerda reggeli beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Fegyverarzenált találtak a koszovói rendőrök, tovább éleződhet a feszültség 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 11:46
Lehet, hogy a vasárnapi tűzpárbaj csak a kezdet volt?
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerb barátja is szorosabbra fűzné viszonyát Erdogannal 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 18. 11:02
Fontos, hogy fenntartsuk, sőt tovább javítsuk a kapcsolatot Törökországgal - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök pénteken a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Ezt mondta a magyar miniszterelnök, az osztrák kancellár és a szerb államfő a migrációs csúcs után 
Privátbankár.hu | 2023. július 7. 16:35
Bécsben találkozott Orbán Viktor magyar kormányfő, Karl Nehammer osztrák kancellár és Aleksandar Vučić szerb elnök. A hármas csúcstalálkozó témája az illegális migráció elleni fellépés volt.
Makro / Külgazdaság Terrorcselekménynek minősítették a szerb vérontást 
Privátbankár.hu | 2023. május 5. 12:10
Terrorcselekménynek nevezte a szerb elnök azt, hogy egy 20 éves férfi gépkarabéllyal nyolc embert lelőtt, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén csütörtök késő este.
Makro / Külgazdaság Régi szövetségeséhez látogat el Orbán Viktor szombaton 
Privátbankár.hu | 2023. április 22. 08:35
Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Belgrádba utazik, ahol tárgyalást folytat a szerb államfővel és hadi bemutatón vesz részt - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Szerbia nagy játszmája Putyin és Brüsszel között 
Káncz Csaba | 2022. november 11. 16:25
Putyin közelmúltbeli támogatásának fő mozgatórugója Szerbia azon reményén alapult, hogy Moszkva remélt ukrajnai győzelme lehetővé teszi számukra, hogy visszanyerjék az irányítást Koszovó egyes részein és a Balkán más részein. Vučić tíz évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta Szerbia megőrizte a semlegesség homlokzatát Oroszország és az EU között és kijátszotta a két felet egymás ellen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor egyik utolsó barátjának székére heten pályáznak 
Privátbankár.hu | 2022. március 23. 12:31
Április 3-án elnökválasztás és előrehozott parlamenti választás is lesz Szerbiában. Aleksandar Vučić elnöknek esélye van az első fordulóban nyerni, de kihívói között is vannak erős jelöltek.
Makro / Külgazdaság Putyin nagylelkű kampánytámogatást ad szerb barátjának 
Káncz Csaba | 2021. december 10. 15:22
Az áprilisi választások előtt Putyin elnök rendkívül kedvező gázár biztosításával látványosan megtámasztja szövetségesének, Vucsics elnöknek a kampányát.  Közös hadgyakorlatokat legalább évente kétszer tartanak és Moszkva rendszeresen adományoz fegyvereket Szerbiának. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A szerb elnök napokon belül tárgyalna Orbán Viktorral, a magyar és a bolgár atom iránt is érdeklődik 
Varga Szilveszter | 2021. november 2. 20:33
A glasgow-i klímacsúcson tartózkodó Aleksandar Vučić szerb elnök Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel is tárgyalt a Szerbiával szomszédos országokban lévő atomerőművekről. Az egyik belgrádi televíziónak nyilatkozva Vučić jelezte, hogy erről a kérdésről már a napokban szeretne megbeszélést folytatni Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, de nem zárta ki azt sem, hogy a bolgárokkal is egyezkedne. Közben a szerbiai gázszolgáltató “intervenciós gázt” vásárolt Magyarországtól, mert Bulgáriában csőtörés történt a Balkáni Áramlat gázvezetéken, és emiatt nem érkezett gáz Szerbiába, ami a szerb elnök szerint “sokba került” hazájának.
Makro / Külgazdaság A történelmi jövő: első világháborús dalt énekelt a szerb elnök, avagy így mulat egy szerb és egy magyar úr 
Varga Szilveszter | 2021. október 20. 15:29
A szerb elnök szereti megünnepelni a jelentős találkozókat, főleg amikor több tíz/száz milliós, vagy ne talán milliárdos projektek születnek. Aleksandar Vučić ivott már együtt Richard Grenellel a grizlymedve bőrére, amiről zenés-zajos videó is felkerült az elnöki Instagram-oldalra, és onnan a BALK-ra. Borozgatott együtt Orbán Viktorral is, igaz, hogy nem a Trianon nevet viselő "szöllőlevet" fogyasztották. A Szeged-Szabadka/Szabadka-Szeged vasútvonal “alapkőletétele” újabb alkalmat kínált az ünneplésre. Az itt következő felvételek jórészt a szerb elnök Instagram oldaláról származnak.
Makro / Külgazdaság Szerbiából kaphat ajánlatot Paks 2-re Orbán Viktor 
Varga Szilveszter | 2021. október 17. 12:11
Az energiaválság volt az egyik fő témája annak az interjúnak, amelyet a szerb elnök péntek este adott a belgrádi Prva Televízónak. Aleksandar Vučić az interjú jelentős részét az energiaválságnak szentelte, ezzel kapcsolatban jelentette be, hogy Szerbia szeretne beszállni a Paks 2 atomerőmű megépítésébe. Ennek előzménye is volt: a szerb elnök a napokban arról beszélt, hogy Szerbia nem épít atomerőművet, mert nincs rá pénze - mutat rá a BALK.
Makro / Külgazdaság Kína térnyerése a Balkánon – ütközőövezetté válik a térség 
Káncz Csaba | 2021. február 9. 14:11
A Balkánon teret nyerő tekintélyelvű kleptokrácia korában egyre több politika vezető akar Brüsszel helyett Pekinggel üzletelni. A térség fokozatosan „közel-külfölddé” alakul az EU számára, amely annak politikai folyamatait egyre kevésbé tudja ellenőrizni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin keményen odaszólt: nem lesz Nagy-Albánia 
Káncz Csaba | 2020. október 14. 14:47
Bosznia most is érzékenyen jelzi a geopolitikai erőviszonyok eltolódását: jelen esetben az európai biztonsági rendszer Brexittel nyilvánvalóvá vált megrendülését. Az orosz külügyminisztérium hétfőn súlyos aggodalmának adott hangot a Nagy-Albániát létrehozni kívánó törekvések kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin áldásával: magyar-szerb, két jóbarát 
Káncz Csaba | 2020. július 12. 15:04
A Nyugat elszörnyedve figyeli, ahogyan ütemesen konvergálnak a hazai és a szerb közállapotok. Az utóbbi napok széleskörű tüntetései megkérdőjelezik a szerb állampárt legitimitását. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Fekete bárány, piros táska: orosz kémügy robbant ki Szerbiában 
Varga Szilveszter | 2019. november 23. 16:30
Szerbiában rendkívüli ülést tartott a Nemzetbiztonsági Tanács, amely kizárólag a hét közepén kirobbant kémbotránnyal foglalkozott. November 17-én a YouTube-on megjelent egy felvétel, amelyen Georgij Kleban orosz hírszerző egy piros táskát vett át egy nyugalmazott szerb katonatiszttől, cserébe pedig egy szatyrot adott át neki, amelyben pénz volt. A felvétel minden bizonnyal 2018 decemberében készült Zimonyban. Az egyik főszereplő, a belgrádi orosz nagykövetségen szolgálatot teljesítő hírszerző azóta már elhagyta Szerbiát. A szerb elnök nem érti, hogy Oroszország miért kémkedett Szerbiában.
Makro / Külgazdaság Putyin és Macron nagy balkáni paktuma? Szerbia ma nagy lépést tesz 
Káncz Csaba | 2019. október 25. 09:30
A szerb miniszterelnök ma Moszkvában aláírja országa csatlakozását az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz. Macron az oroszokkal együtt képzeli el kontinensünk új biztonságpolitikai építményét, ezért a francia vétó Észak-Macedónia és Albánia ellen akár már egy új Moszkva-Párizs tengely háttéralkujának eredménye lehet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Fél perc: a szerb elnök személyesen is meghívta Belgrádba Donald Trumpot 
Varga Szilveszter | 2019. szeptember 27. 13:00
Svako ima svojih pet minuta, neko jednom, neko više puta – énekelte majdnem fél évszázaddal ezelőtt a bosnyák műdalok egyik avatott előadója. A szörnyűséges produkció refrénje ezt követően gyakran visszatérő eleme volt a jugoszláv dal- és nótairodalomnak. A fordítás körülbelül így hangzik: mindenkinek megvan (az életben) a maga öt perce, kinek egyszer, kinek pedig többször is. Aleksandar Vučićnak megadta az élet, hogy személyesen hívja meg Szerbiába az amerikai elnököt. Igaz, ez nem tartott öt percig.
Makro / Külgazdaság Macron Belgrádban: Szerbia a franciák szívügye – de miért? 
Privátbankár.hu | 2019. július 19. 09:40
A héten tizennyolc éves szünet után látogatott ismét francia elnök Belgrádba, hogy megerősítse az egyébként is jó francia és szerb kapcsolatokat. Szerbiában ugyan nem feledkeztek meg arról, hogy a franciák 1999-ben részt vettek Kis-Jugoszlávia bombázásában, de ez már nem árnyékolta be Emmanuel Macron mostani kétnapos belgrádi kiruccanását.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor vacsorapartnere ma este Szerbia elnöke volt 
Privátbankár.hu | 2019. április 14. 21:12
A miniszterelnök Szerbiába utazott.
Makro / Külgazdaság Újra jöhet a kötelező sorkatonaság Magyarország szomszédjában? 
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 22. 10:31
Hamarosan visszaállíthatják a kötelező sorkatonai-szolgálatot Szerbiában.
Makro / Külgazdaság Évtizedes vitát oldanának meg egy ország feldarabolásával 
Privátbankár.hu | 2017. július 31. 11:53
Világnézet kérdése, hogy az ember elismeri-e Koszovót országnak. A szerb külügy szétcincálná.
Makro / Külgazdaság Zajlanak a tárgyalások: hamarosan új tagja lesz az EU-nak? 
Privátbankár.hu | 2017. június 8. 11:27
Új fejezet nyílt a csatlakozásra Brüsszel és Belgrád között.
Makro / Külgazdaság Elsöprő győzelmet aratott Vucic 
Privátbankár.hu | 2017. április 3. 07:36
Nem volt szükség második fordulóra a szerb elnökválasztáson. Vucic szerint a magyarok is őt támogatták.
Makro / Külgazdaság Vajon ki lesz a befutó? Megkezdődött a szerb elnökválasztás 
Privátbankár.hu | 2017. április 2. 09:51
Nem biztos, hogy kell majd második fordulót tartani.
Makro / Külgazdaság Orbán: Közép-Európáé a jövő 
Privátbankár.hu | 2016. november 21. 16:45
A kormányfő szerint ebben a régióban lesznek innentől a nagy üzletek és lehetőségek.
Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzt akarunk elkölteni Szerbiában 
Privátbankár.hu | 2016. november 21. 14:53
A magyar kormányfő Szerbiában tárgyal a kapcsolatok szorosabbra fűzéséről.
Makro / Külgazdaság Orbán szerint nehéz ősz vár ránk 
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 5. 13:39
A miniszterelnök együttműködést ajánlott a szerbeknek a menekültek feltartóztatására.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak a szerbek: biztosan nem építenek kerítést 
Privátbankár.hu | 2015. október 20. 15:01
Szerbia semmilyen körülmények között nem emel falakat vagy kerítéseket a határain.
Makro / Külgazdaság A szerbek már idén jobban élhetnek: nyugdíj- és béremelés jön 
Privátbankár.hu | 2015. július 29. 13:03
Erre a vártnál jobb gazdasági teljesítmény ad lehetőséget a szerb kormányfő szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG