5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az áprilisi választások előtt Putyin elnök rendkívül kedvező gázár biztosításával látványosan megtámasztja szövetségesének, Vucsics elnöknek a kampányát.  Közös hadgyakorlatokat legalább évente kétszer tartanak és Moszkva rendszeresen adományoz fegyvereket Szerbiának. Káncz Csaba jegyzete.

Jövő áprilisban nemcsak az EU sorsát befolyásoló francia elnökválasztást és a magyar általános választást rendezik meg, hanem déli szomszédunknál egyszerre három választást is egyetlen napon: az elnökválasztást, a parlamenti választást és a belgrádi helyhatósági választást.

Posztján maradhat-e az államfő? (Fotó: MTI)
Posztján maradhat-e az államfő? (Fotó: MTI)

Aleksandar Vucsics államfő és SNS pártja eddig a földcsuszamlásszerű győzelmekhez szoktak hozzá.  De most a barométer esőre áll, a „Demostat” intézet friss felmérése szerint bár az SNS győztesként kerülhet ki országosan, de a fővárosban már alaposan szorongatja az ellenzék és összefogva nyerhet is.

Putyin színre lép

Ilyen szorult helyzetben jönnek jól az igaz barátok és Putyin elnök az utóbbi hetekben látványosan megtámasztotta barátját, Vucsics elnököt. 

A tárgyalások a két vezető között november végén zajlottak Szocsiban és a több órás megbeszélés végén Vucsics büszkén  jelenthette: az egekbe törő európai energiaárak ellenére a Gazprom a jövő év első felében köbméterenként 270 dollárért szállítja a földgáz 1000 köbméterét Szerbiának.    Ennél kedvezőbb árat csak Belarusz élvez, amely 128,5 dollárért kapja.

Putyin soha nem pihen, ha orosz érdekről van szó. EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/ SPUTNIK
Putyin soha nem pihen, ha orosz érdekről van szó. EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/ SPUTNIK

Összehasonlítás kedvéért érdemes Moldovára pillantani, amely a közelmúltban egy Nyugat-barát kormányt választott.  Kisinyov októberben 790 dollárért, novemberben 450-ért kapta az orosz gázt.

Orosz érdekek

De mik azok a stratégiai előnyök, amelyeket a Kreml gáz-bónusszal fizet ki?  Nos, Belgrád soha nem kritizálja az orosz autokrata modellt és a Kreml külpolitikáját.  A Kreml annexiója után Szerbia nemcsak, hogy nem vezetett be szankciókat Moszvával szemben, hanem még erősítette is a kétoldalú katonai kapcsolatokat. 

Közös hadgyakorlatokat legalább évente kétszer tartanak és Moszkva rendszeresen adományoz fegyvereket Szerbiának.  Az elmúlt években Oroszország 30 darab modernizált T-72MS tankot, 30 BRDM-2 páncélozott harci járművet, hét darab Mi-17 és Mi-35 helikoptert és hat darab MIG-29 vadászgépet szállított Belgrádnak. 

A szerbek egy üteg Pantsir-S1 rakétarendszert is vásároltak.  A Kornet tankelhárító rakétarendszer érkezése a közeljövőben várható. 

Mindezek kapcsán érdemes hozzátenni, hogy 2019 őszén a kínai AVIC kilenc fegyveres drónt adott el Belgrádnak, amely az eddigi legnagyobb kínai fegyvereladás Európa felé.

Moszkva számára fontos értéket jelent Szerbia elkötelezettsége a semlegesség megőrzésére és a NATO-tagság elutasítására.  Belgrád egyben az Eurázsiai Gazdasági Unió (EEU) szabadkereskedelmi övezet legnyugatibb fekvésű tagja.

2012-ben Moszkva humanitárius és katasztrófa-elhárítási központnak álcázott katonai- és hírszerzési támaszpontot létesített a dél-szerbiai Nišben - ahol egyébként a szerb szárazföldi erők parancsnoksága is van -, nem messze Koszovó határától.  A két éve Belgrádba látogató orosz miniszterelnök ki is jelentette, hogy „Moszkva bármilyen segítséget hajlandó megadni Szerbia területi szuverenitásának és integritásának védelmében”. 

Belgrád pávatánca

De a Kreml nem várhatja Belgrádtól, hogy Belarusz friss pálfordulásához hasonlóan ismerje el a Krímet orosz felségterületnek.  Ahogyan azt sem, hogy adja fel EU-s csatlakozási törekvéseit.  Az EU tagállamai és az USA fontos befektetők és pénzügyi támogatók az országban. 

Szerbia „pávatáncát” jól érzékelteti, hogy éppen az orosz-szerb gázmegállapodás napján Belgrád közös katonai gyakorlatot tartott az amerikaiakkal.  Valóban, Szerbia már másfél évtizede ápolja a partneri viszonyt a NATO-val és legalább öt megállapodást írt alá a katonai szövetséggel.  Az egyik ilyen megállapodás a logisztikai támogatásra vonatkozik, amely szerint a NATO személyzetét szabad mozgás és diplomáciai immunitás illeti meg az ország területén. 

A Nyugat és Kína árnyékában

Oroszország napjainkban a negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere Szerbiának (Németország, Olaszország és Kína után), a kétoldalú kereskedelem 2,5 milliárd dollárt tesz ki.  Az orosz befektetések értéke mintegy 3 milliárd dollár.  

A Kreml számára az elmúlt hónapokban kedvező hírként jöhetett, hogy Szerbia elkezdte gyártani a Szputnyik-V vakcinát és felkészült a Szputnyik Light harmadik oltás (booster) gyártására. 

Mi több, egy hosszabb kihagyás után Oroszország újra vásárol szerb stratégiai vállalatot, ez alkalommal a pancsevói HIP Petrohemiját, amely egyedüliként állít elő polimereket és műgumit az országban.  A vásárló a Naftna Industrija Srbije (NIS), amelyben a Gazprom Neftnek 56,15 százalékos részesedése van.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG