<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az áprilisi választások előtt Putyin elnök rendkívül kedvező gázár biztosításával látványosan megtámasztja szövetségesének, Vucsics elnöknek a kampányát.  Közös hadgyakorlatokat legalább évente kétszer tartanak és Moszkva rendszeresen adományoz fegyvereket Szerbiának. Káncz Csaba jegyzete.

Jövő áprilisban nemcsak az EU sorsát befolyásoló francia elnökválasztást és a magyar általános választást rendezik meg, hanem déli szomszédunknál egyszerre három választást is egyetlen napon: az elnökválasztást, a parlamenti választást és a belgrádi helyhatósági választást.

Posztján maradhat-e az államfő? (Fotó: MTI)Posztján maradhat-e az államfő? (Fotó: MTI)

Aleksandar Vucsics államfő és SNS pártja eddig a földcsuszamlásszerű győzelmekhez szoktak hozzá.  De most a barométer esőre áll, a „Demostat” intézet friss felmérése szerint bár az SNS győztesként kerülhet ki országosan, de a fővárosban már alaposan szorongatja az ellenzék és összefogva nyerhet is.

Putyin színre lép

Ilyen szorult helyzetben jönnek jól az igaz barátok és Putyin elnök az utóbbi hetekben látványosan megtámasztotta barátját, Vucsics elnököt. 

A tárgyalások a két vezető között november végén zajlottak Szocsiban és a több órás megbeszélés végén Vucsics büszkén  jelenthette: az egekbe törő európai energiaárak ellenére a Gazprom a jövő év első felében köbméterenként 270 dollárért szállítja a földgáz 1000 köbméterét Szerbiának.    Ennél kedvezőbb árat csak Belarusz élvez, amely 128,5 dollárért kapja.

Putyin soha nem pihen, ha orosz érdekről van szó. EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/ SPUTNIKPutyin soha nem pihen, ha orosz érdekről van szó. EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/ SPUTNIK

Összehasonlítás kedvéért érdemes Moldovára pillantani, amely a közelmúltban egy Nyugat-barát kormányt választott.  Kisinyov októberben 790 dollárért, novemberben 450-ért kapta az orosz gázt.

Orosz érdekek

De mik azok a stratégiai előnyök, amelyeket a Kreml gáz-bónusszal fizet ki?  Nos, Belgrád soha nem kritizálja az orosz autokrata modellt és a Kreml külpolitikáját.  A Kreml annexiója után Szerbia nemcsak, hogy nem vezetett be szankciókat Moszvával szemben, hanem még erősítette is a kétoldalú katonai kapcsolatokat. 

Közös hadgyakorlatokat legalább évente kétszer tartanak és Moszkva rendszeresen adományoz fegyvereket Szerbiának.  Az elmúlt években Oroszország 30 darab modernizált T-72MS tankot, 30 BRDM-2 páncélozott harci járművet, hét darab Mi-17 és Mi-35 helikoptert és hat darab MIG-29 vadászgépet szállított Belgrádnak. 

A szerbek egy üteg Pantsir-S1 rakétarendszert is vásároltak.  A Kornet tankelhárító rakétarendszer érkezése a közeljövőben várható. 

Mindezek kapcsán érdemes hozzátenni, hogy 2019 őszén a kínai AVIC kilenc fegyveres drónt adott el Belgrádnak, amely az eddigi legnagyobb kínai fegyvereladás Európa felé.

Moszkva számára fontos értéket jelent Szerbia elkötelezettsége a semlegesség megőrzésére és a NATO-tagság elutasítására.  Belgrád egyben az Eurázsiai Gazdasági Unió (EEU) szabadkereskedelmi övezet legnyugatibb fekvésű tagja.

2012-ben Moszkva humanitárius és katasztrófa-elhárítási központnak álcázott katonai- és hírszerzési támaszpontot létesített a dél-szerbiai Nišben - ahol egyébként a szerb szárazföldi erők parancsnoksága is van -, nem messze Koszovó határától.  A két éve Belgrádba látogató orosz miniszterelnök ki is jelentette, hogy „Moszkva bármilyen segítséget hajlandó megadni Szerbia területi szuverenitásának és integritásának védelmében”. 

Belgrád pávatánca

De a Kreml nem várhatja Belgrádtól, hogy Belarusz friss pálfordulásához hasonlóan ismerje el a Krímet orosz felségterületnek.  Ahogyan azt sem, hogy adja fel EU-s csatlakozási törekvéseit.  Az EU tagállamai és az USA fontos befektetők és pénzügyi támogatók az országban. 

Szerbia „pávatáncát” jól érzékelteti, hogy éppen az orosz-szerb gázmegállapodás napján Belgrád közös katonai gyakorlatot tartott az amerikaiakkal.  Valóban, Szerbia már másfél évtizede ápolja a partneri viszonyt a NATO-val és legalább öt megállapodást írt alá a katonai szövetséggel.  Az egyik ilyen megállapodás a logisztikai támogatásra vonatkozik, amely szerint a NATO személyzetét szabad mozgás és diplomáciai immunitás illeti meg az ország területén. 

A Nyugat és Kína árnyékában

Oroszország napjainkban a negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere Szerbiának (Németország, Olaszország és Kína után), a kétoldalú kereskedelem 2,5 milliárd dollárt tesz ki.  Az orosz befektetések értéke mintegy 3 milliárd dollár.  

A Kreml számára az elmúlt hónapokban kedvező hírként jöhetett, hogy Szerbia elkezdte gyártani a Szputnyik-V vakcinát és felkészült a Szputnyik Light harmadik oltás (booster) gyártására. 

Mi több, egy hosszabb kihagyás után Oroszország újra vásárol szerb stratégiai vállalatot, ez alkalommal a pancsevói HIP Petrohemiját, amely egyedüliként állít elő polimereket és műgumit az országban.  A vásárló a Naftna Industrija Srbije (NIS), amelyben a Gazprom Neftnek 56,15 százalékos részesedése van.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Inkább spórolnak, mint költenek a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 00:01
A tavaly év végi pesszimizmus után januárban javultak az üzleti és fogyasztói várakozások is; a GKI konjunktúraindexe a tavaly utolsó kéthavi csökkenés után januárban ismét elérte a tavaly novemberi szintjét.
Makro / Külgazdaság Hiperaktív kínai kémek Prágában és Pozsonyban – egyre inkább támaszkodnak a helyi kínaiakra
Káncz Csaba | 2022. január 23. 17:46
A térségünkben a kínai titkosszolgálat egyre jobban támaszkodik a kínai diaszpórára, egyben megpróbálja aláásni az EU tekintélyét és a Tajvannal fennálló kapcsolatokat.  A cseh és a szlovák elhárítás éves jelentését vesszük górcső alá. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ezért hirdetett Ferenc pápa január 26-ra nemzetközi imanapot
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 15:34
Ferenc pápa 24 órás imanapra hív mindenkit január 26-án.
Makro / Külgazdaság Ismét meg akarták gyilkolni a szerb elnököt
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 14:17
Hét ember szövetkezett a szerb kormányfő életének kioltására.
Makro / Külgazdaság Mégsem lesz ellenzéki népszavazás április 3-án?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 11:45
Elképzelhető, hogy április 3-án  nem lesz népszavazás a Fudan Egyetemről.
Makro / Külgazdaság Itt nyílik az Amazon első okos ruhaboltja
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 09:38
Az Amazaon még idén megnyitja első „fizikai” ruhaboltját Los Angelesben. Nem egy hétköznapi butikról van szó, az Amazon élelmiszerboltjaihoz hasonlóan ez az üzlet is dugig lesz high-tech kütyükkel.
Makro / Külgazdaság Moszkva oroszbarát vezetőt szeretne Ukrajna élére?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 08:34
A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben.
Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló