<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az áprilisi választások előtt Putyin elnök rendkívül kedvező gázár biztosításával látványosan megtámasztja szövetségesének, Vucsics elnöknek a kampányát.  Közös hadgyakorlatokat legalább évente kétszer tartanak és Moszkva rendszeresen adományoz fegyvereket Szerbiának. Káncz Csaba jegyzete.

Jövő áprilisban nemcsak az EU sorsát befolyásoló francia elnökválasztást és a magyar általános választást rendezik meg, hanem déli szomszédunknál egyszerre három választást is egyetlen napon: az elnökválasztást, a parlamenti választást és a belgrádi helyhatósági választást.

Posztján maradhat-e az államfő? (Fotó: MTI)Posztján maradhat-e az államfő? (Fotó: MTI)

Aleksandar Vucsics államfő és SNS pártja eddig a földcsuszamlásszerű győzelmekhez szoktak hozzá.  De most a barométer esőre áll, a „Demostat” intézet friss felmérése szerint bár az SNS győztesként kerülhet ki országosan, de a fővárosban már alaposan szorongatja az ellenzék és összefogva nyerhet is.

Putyin színre lép

Ilyen szorult helyzetben jönnek jól az igaz barátok és Putyin elnök az utóbbi hetekben látványosan megtámasztotta barátját, Vucsics elnököt. 

A tárgyalások a két vezető között november végén zajlottak Szocsiban és a több órás megbeszélés végén Vucsics büszkén  jelenthette: az egekbe törő európai energiaárak ellenére a Gazprom a jövő év első felében köbméterenként 270 dollárért szállítja a földgáz 1000 köbméterét Szerbiának.    Ennél kedvezőbb árat csak Belarusz élvez, amely 128,5 dollárért kapja.

Putyin soha nem pihen, ha orosz érdekről van szó. EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/ SPUTNIKPutyin soha nem pihen, ha orosz érdekről van szó. EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/ SPUTNIK

Összehasonlítás kedvéért érdemes Moldovára pillantani, amely a közelmúltban egy Nyugat-barát kormányt választott.  Kisinyov októberben 790 dollárért, novemberben 450-ért kapta az orosz gázt.

Orosz érdekek

De mik azok a stratégiai előnyök, amelyeket a Kreml gáz-bónusszal fizet ki?  Nos, Belgrád soha nem kritizálja az orosz autokrata modellt és a Kreml külpolitikáját.  A Kreml annexiója után Szerbia nemcsak, hogy nem vezetett be szankciókat Moszvával szemben, hanem még erősítette is a kétoldalú katonai kapcsolatokat. 

Közös hadgyakorlatokat legalább évente kétszer tartanak és Moszkva rendszeresen adományoz fegyvereket Szerbiának.  Az elmúlt években Oroszország 30 darab modernizált T-72MS tankot, 30 BRDM-2 páncélozott harci járművet, hét darab Mi-17 és Mi-35 helikoptert és hat darab MIG-29 vadászgépet szállított Belgrádnak. 

A szerbek egy üteg Pantsir-S1 rakétarendszert is vásároltak.  A Kornet tankelhárító rakétarendszer érkezése a közeljövőben várható. 

Mindezek kapcsán érdemes hozzátenni, hogy 2019 őszén a kínai AVIC kilenc fegyveres drónt adott el Belgrádnak, amely az eddigi legnagyobb kínai fegyvereladás Európa felé.

Moszkva számára fontos értéket jelent Szerbia elkötelezettsége a semlegesség megőrzésére és a NATO-tagság elutasítására.  Belgrád egyben az Eurázsiai Gazdasági Unió (EEU) szabadkereskedelmi övezet legnyugatibb fekvésű tagja.

2012-ben Moszkva humanitárius és katasztrófa-elhárítási központnak álcázott katonai- és hírszerzési támaszpontot létesített a dél-szerbiai Nišben - ahol egyébként a szerb szárazföldi erők parancsnoksága is van -, nem messze Koszovó határától.  A két éve Belgrádba látogató orosz miniszterelnök ki is jelentette, hogy „Moszkva bármilyen segítséget hajlandó megadni Szerbia területi szuverenitásának és integritásának védelmében”. 

Belgrád pávatánca

De a Kreml nem várhatja Belgrádtól, hogy Belarusz friss pálfordulásához hasonlóan ismerje el a Krímet orosz felségterületnek.  Ahogyan azt sem, hogy adja fel EU-s csatlakozási törekvéseit.  Az EU tagállamai és az USA fontos befektetők és pénzügyi támogatók az országban. 

Szerbia „pávatáncát” jól érzékelteti, hogy éppen az orosz-szerb gázmegállapodás napján Belgrád közös katonai gyakorlatot tartott az amerikaiakkal.  Valóban, Szerbia már másfél évtizede ápolja a partneri viszonyt a NATO-val és legalább öt megállapodást írt alá a katonai szövetséggel.  Az egyik ilyen megállapodás a logisztikai támogatásra vonatkozik, amely szerint a NATO személyzetét szabad mozgás és diplomáciai immunitás illeti meg az ország területén. 

A Nyugat és Kína árnyékában

Oroszország napjainkban a negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere Szerbiának (Németország, Olaszország és Kína után), a kétoldalú kereskedelem 2,5 milliárd dollárt tesz ki.  Az orosz befektetések értéke mintegy 3 milliárd dollár.  

A Kreml számára az elmúlt hónapokban kedvező hírként jöhetett, hogy Szerbia elkezdte gyártani a Szputnyik-V vakcinát és felkészült a Szputnyik Light harmadik oltás (booster) gyártására. 

Mi több, egy hosszabb kihagyás után Oroszország újra vásárol szerb stratégiai vállalatot, ez alkalommal a pancsevói HIP Petrohemiját, amely egyedüliként állít elő polimereket és műgumit az országban.  A vásárló a Naftna Industrija Srbije (NIS), amelyben a Gazprom Neftnek 56,15 százalékos részesedése van.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
Makro / Külgazdaság Újabb iratok lehetnek nyilvánosak a Trump-házkutatásról
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 08:02
A nyilvánosságra tartozik a Donald Trumpnál tartott házkutatás után eskü alatt tett hatósági nyilatkozat tartalma, de az igazságügyi tárca annak bizonyos részeit kitakarhatja - döntött csütörtökön a bíróság, miközben a republikánusok teljes hozzáférést követelnek.
Makro / Külgazdaság Feszült a helyzet a zaporizzsjai atomerőmű környékén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 07:23
Az elmúlt órák hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG