3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az átfogó stratégiai partnerség elmélyítéséről és megerősítéséről, valamint Szerbia és Kína közös jövőjének építéséről írt alá közös nyilatkozatot szerdán Belgrádban Aleksandar Vucic szerb és Hszi Csin-ping kínai elnök.

A szerb és a kínai küldöttség tagjai további 28 együttműködési és egyetértési megállapodást írtak alá, amelyek az infrastruktúra, a kereskedelem, a tudomány, a környezetvédelem, a kultúra és a sport területét érintik.  A két elnök közös sajtótájékoztatóján elhangzott: a felek tisztelik egymást, és közösen képzelik el jövőjüket.

Belgrádi parti, bevonták a kínai elnököt is
Belgrádi parti, bevonták a kínai elnököt is
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök köszönetet mondott kínai kollégájának azért a támogatásért, amelyet Peking nyújt az ENSZ-ben és más nemzetközi szervezetekben. A szerb államfő úgy fogalmazott: "szerencsénk van, hogy a Kínai Népköztársaságban barátra leltünk".

A szerb elnök rámutatott: a szerdán aláírt nyilatkozat az eddig is gyümölcsöző kétoldalú kapcsolatokat, amelyek a stratégiai partnerségig fejlődtek, még tovább tudja mélyíteni azzal, hogy közös jövőt épít Szerbia és Kína számára. Ezért a sikerért azonban meg kell dolgozni - tette hozzá. Szavai szerint az utóbbi három évben Kína volt a legnagyobb befektető Szerbiában, illetve az ország második legnagyobb külkereskedelmi partnere. A Kínába irányuló export az utóbbi tíz évben a 140-szeresére nőtt, a kétoldalú áruforgalom a nyolcszorosára, míg Kína szerbiai befektetéseinek mértéke a korábbinak a 30-szorosára emelkedett. Emellett július 1-jén életbe lép a Kína és Szerbia közötti szabadkereskedelmi megállapodás, amely további kapukat nyit meg Szerbia előtt, hiszen a szerbiai áru mintegy 95 százaléka így vámmentesen tud Kínába jutni - húzta alá.

Hszi Csin-ping rámutatott, hogy Szerbia lesz az első európai ország, amellyel Kína a közös jövőre vonatkozó közösséget alakít ki, és ez új fejezetet nyit a szerb-kínai kapcsolatokban is. Hozzátette: a közös jövő kiépítéséhez hat lépésre van szükség, az első éppen a szabadkereskedelmi megállapodás. A további lépések között szerepel a szerbiai EXPO 2027 világkiállítás, amelynek során arra buzdítanak majd kínai cégeket, hogy vegyenek részt a komoly építési projektekben, Kína több mezőgazdasági terméket importál majd Szerbiából, Peking 50 fiatal szerbiai kutató részvételét támogatja a kínai-szerb csereprogramokban a következő három év során, illetve 300 egyetemista kínai tanulmányait segíti elő a következő három évben.

"Kína és Szerbia igaz barátként és jó partnerként sziklaszilárd politikai bizalmat táplál egymás iránt, acélszilárdságú barátságuk pedig egyre erősebb lesz" - mondta a kínai vezető.

Az európai uniós tagságra törekvő Szerbia szoros kapcsolatot ápol Kínával, Aleksandar Vucic szerb elnök legutóbb tavaly októberben látogatott Pekingbe. Szerbia is tagja az Egy övezet, egy út kezdeményezésnek, és a térség egyik legnagyobb projektje, a nagysebességű Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítése is - amelynek szerbiai szakasza még az év vége előtt elkészül - kínai hitelből valósul meg. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Nagyon lesújtó hírt kapott Izrael és a Hamász
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 20:31
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának új, független jelentése azzal vádolja Izraelt és a Hamászt, hogy háborús bűnök és emberi joggal kapcsolatos jogsértések sorozatát követték el tavaly október 7-e óta.    
Nemzetközi Lakóövezetet ért orosz rakétacsapás, sok az áldozat
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 19:56
Ez történt szerdán az orosz-ukrán háborúban.
Nemzetközi Évente minimum 30 ezer menedékkérőt terít szét az EU, de lehet felmentést kapni
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 17:46
A migrációs és menekültügyi paktum elfogadásával az Európai Unió állandó, jogilag kötelező, de rugalmas szolidaritási mechanizmussal rendelkezik annak biztosítására, hogy egyetlen tagállam se maradjon migrációs nyomás alatt, célja tehát a tagállamok közötti szolidaritás működőképessé tétele - közölte az Európai Bizottság a migrációs és menekültügyi csomag szerdán ismertetett közös uniós végrehajtási tervében.
Nemzetközi Akkora a baj, hogy ismét tiltott zónát hoz létre Lengyelország a határnál
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 16:44
Aláírta Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter a lengyel-fehérorosz határsáv egyes szakaszaira vonatkozó belépési tilalomról szóló rendeletet - közölte szerdán a varsói belügyi tárca.
Nemzetközi Néppárti nagyágyúval tárgyal Magyar Péter pénteken
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 15:17
Arról egyeztetnek, hogy a tiszás EP-képviselők csatlakozzanak a néppárti frakcióhoz.
Nemzetközi Megkongatta a vészharangot Emmanuel Macron
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 14:16
Emmanuel Macron francia államfő szerdán felszólította mindazokat, akik "nemet tudnak mondani a szélsőségekre", hogy fogjanak össze az előrehozott nemzetgyűlési választások "előtt vagy után ", amelyeket azt követően írt ki, hogy az európai parlamenti választáson a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nagyarányú győzelmet aratott, és a köztársasági elnök által fémjelzett centrista pártszövetség messze lemaradva a második helyen végzett.
Nemzetközi Párizs és Róma szabja át az Európai Uniót
Káncz Csaba | 2024. június 12. 09:34
Scholz és Macron pozíciójának jelentős gyengülése Kijevben megkongatja a vészharangokat. A két leszerepelt centrista politikus helyén megjelent két bivalyerős támogatottságú populista, akik látszólag ellentétben állnak egymással, de az elkövetkező években jelentős hatással lesznek az EU irányvonalára. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Megint csak blöfföl Putyin, vagy nagyon megbánja a Nyugat, hogy fegyvereivel Oroszországot lövik?
Litván Dániel | 2024. június 12. 05:44
Miután egymás után engedélyezik a NATO országai, hogy az ukránok fegyvereikkel orosz területre lőjenek, megjöttek az orosz fenyegetések is válaszul. De mivel vághatnak vissza az oroszok, és valóban megint közelebb kerülünk ezzel a világháborúhoz?
Nemzetközi Újabb eurómilliárdokat ígértek Ukrajnának, de a fronton egyre rosszabb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 20:03
Kedd esti összefoglaló Oroszország ukrajnai inváziójáról.
Nemzetközi Cáfol a román elnök: nem zárják ki Magyarországot a keleti NATO-klubból
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:52
A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag "rendszeresen szembehelyezkedik" a partnerek döntéseivel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG