<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A glasgow-i klímacsúcson tartózkodó Aleksandar Vučić szerb elnök Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel is tárgyalt a Szerbiával szomszédos országokban lévő atomerőművekről. Az egyik belgrádi televíziónak nyilatkozva Vučić jelezte, hogy erről a kérdésről már a napokban szeretne megbeszélést folytatni Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, de nem zárta ki azt sem, hogy a bolgárokkal is egyezkedne. Közben a szerbiai gázszolgáltató “intervenciós gázt” vásárolt Magyarországtól, mert Bulgáriában csőtörés történt a Balkáni Áramlat gázvezetéken, és emiatt nem érkezett gáz Szerbiába, ami a szerb elnök szerint “sokba került” hazájának.

A cikk a BALK és a Privátbankár.hu együttműködésében jelenik meg.    

Aleksandar Vučićot továbbra is élénken foglalkoztatja az atomenergia, amely szerinte megoldást jelenthet a balkáni és közép-európai térség gondjaira, bár a hulladék tárolása még nyitott kérdésnek tekinthető.

A Glasgow-ban tartózkodó szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a Szerbiával szomszédos országokban lévő atomerőművekről is megbeszélést folytatott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Azt hiszem, a napokban találkozom (Orbán) Viktorral, hogy tárgyaljak erről a magyarokkal, és megnézzük a bolgárokkal, hogy tőlük vehetünk-e

– jelentette ki a szerb elnök, aki 5-10, esetleg 12 százalékos tulajdonjogot szeretne szerezni Paksban (vagy netalán Belenében).

 Aleksandar Vučić és Orbán Viktor találkozója Belgrádban 2020. május 15-én. Fotók: Koszticsák Szilárd/MTI Aleksandar Vučić és Orbán Viktor találkozója Belgrádban 2020. május 15-én. Fotók: Koszticsák Szilárd/MTI

Vučić fontosnak tartotta a hosszútávú stratégia kidolgozását az energiaszektorban, mert komoly beruházásokról és nagy pénzekről van szó, de hozzátette, hogy a fent említett résztulajdonhoz szükséges anyagiakat elő tudják teremteni.

Megjegyezte azt is, hogy Glasgow-ban beszélt ugyan a bolgár miniszterelnökkel, ám a közelgő választások miatt interregnum “van hatályban” Bulgáriában, és nem tudni, hogy a november 14-i választásokat követően ki vezeti az új szófiai kormányt.

Az atomenergia most nem került szóba, a koronavírusról tárgyaltunk, náluk nagyon rossz a helyzet, nálunk ugyan valamelyest jobb, de nem sokkal

– jelentette ki Aleksandar Vučić, aki azonban úgy fogalmazott, hogy a belenei atomerőművel kapcsolatban korábban már folytatott megbeszélést Bojko Boriszovval, aki azóta már távozott a miniszterelnöki posztról.

Intervenciós gáz Magyarországról

Hétfőn reggel, pontosabban hajnali három órakor, a Török/Balkáni Áramlat gázvezetéken keresztül átmenetileg felfüggesztették a gázszállítást Szerbiába, mert a Vetrino-Hrabrovo szakaszon csőtörés történt. Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója az esettel kapcsolatban elmondta a médiának, hogy a történtek miatt Szerbia azonnali importra kényszerült.

Ötmillió köbméter gázt importáltunk Magyarországról, és arra számítunk, hogy 16 órától Szerbiában minden gázellátó rendszer stabilizálódik

– mondta Bajatović, aki hozzátette, hogy az általa vezetett szerbiai gázszállító holnap is be tud avatkozni, ha erre szükség lesz, mivel még nincsenek pontos adatok arról, hogy mikor fejeződik be a bulgáriai gázrendszer javítása.

A Srbijagas igazgatója nem zárta ki, hogy további intervencióra lehet szükség kedden is.

Arra számítunk, hogy leghamarabb holnap (kedden) reggel hat óra után stabilizálódnak a beszállítások Bulgáriából. Ha ez nem történik meg, akkor a Srbijagas továbbra is Magyarországról vagy Ausztriából importál gázt

– jelentette ki a szerbiai gázszállító vezetője, de az esetre reagált Glasgow-ból a szerb elnök is, aki megjegyezte: Szerbia drágán fizetett azért, hogy Újvidék, illetve Belgrád nem szenvedett hiányt, és melegek maradtak a lakások.

Magyarországon ma munkaszüneti nap van, valahogy feltaláltuk magunkat, de ezért jó sokba került, hogy ne kelljen beavatkozni az újvidéki és belgrádi hőszolgáltatónál. Minden piaci változás, minden leállás plusz kiadást von maga után

– nyilatkozta a szerb elnök, aki ezért különösen fontosnak tartotta, hogy még ebben a hónapban befejeződjenek az obrenovaci Nikola Tesla hőerőmű (TENT B1) helyreállítási munkálatai, mert akkor esetleg eladásra is tudnak termelni, és esetleg kedvezőbb áron tudják felkínálni az áramot a szomszédos országoknak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurót mozgósítana az EU Ukrajna újjáépítésére
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 16:14
A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB).
Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Makro / Külgazdaság Megerősítették: feladták Liszicsanszkot az ukránok, de visszavehetik Herszont - reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 06:27
Luhanszkot is teljesen bevették az oroszok, közben az ukránok Herszonhoz közelítenek.
Makro / Külgazdaság Veszélyekre figyelmezteti az Orbán-kormányt a bajor államminiszter – interjú
Wéber Balázs | 2022. július 4. 05:31
A magyar mentesség az olajembargó alól nem lehet indok az orosz energia-szállításoktól való függetlenedés hanyagolására, a Roszatom részvételével megvalósuló paksi fejlesztés pedig újabb veszélyes függőséghez vezethet – mondta el a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Melanie Huml. Bajorország államminisztere hozzátette: Magyarország továbbra is vonzó termelési helyszín, de a cégek szeretik, ha a politikai döntések kiszámíthatóak és transzparensek, Európa pedig több egy gazdasági érdekközösségnél. Az egyenrangú párbeszéd fontos, de a jogállamisági problémákat Bajorországból is aggodalommal szemlélik.
Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG