3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Április 3-án elnökválasztás és előrehozott parlamenti választás is lesz Szerbiában. Aleksandar Vučić elnöknek esélye van az első fordulóban nyerni, de kihívói között is vannak erős jelöltek.

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök mandátuma május 31-én jár le. A hivatalban lévő elnök ismét indul az elnökválasztáson, amelyet az előrehozott parlamenti választásokkal (és a magyar választásokkal) egy napon rendeznek meg.

Aleksandar Vučić és Orbán Viktor találkozója Belgrádban 2020. május 15-én - az ukrán háború ügyében egyedül maradtak a térségben. Fotók: Koszticsák Szilárd/MTI
Aleksandar Vučić és Orbán Viktor találkozója Belgrádban 2020. május 15-én - az ukrán háború ügyében egyedül maradtak a térségben. Fotók: Koszticsák Szilárd/MTI

Vučićot a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség jelölte, és a Szerb Radikális Párt is közölte, őt támogatja az elnökválasztáson. A közvélemény-kutatások szerint támogatottsága 50 százalék körüli, de hogy a választás napján sikerül-e a szavazatok több mint felét megszereznie, azt egyik kutatóintézet sem állítja biztosan. Öt évvel ezelőtt a szavazók 55 százaléka adta rá voksát, így már az első fordulóban győzni tudott.

Aleksandar Vučić a kampánya során az öt évvel ezelőtt megkezdett munkájának folytatásához kér támogatást, a kampány elején szlogenje "a tettek beszélnek" volt, ám az ukrajnai háború kitörését követően inkább a béke és a stabilitás megőrzésére helyezte a hangsúlyt.

Kihívói legfőbb ígéretei között viszont éppen az eddigi folyamatok leállítása és megfordítása áll, ők úgy vélik, az elnök nem jó irányba vezeti az országot. A felmérések szerint a hét további jelölt közül a legtöbb voksra Zdravko Ponos, az Együtt Szerbia Győzelméért koalíció jelöltje számíthat. A szerb hadsereg egykori vezérkari főnöke szeretné megváltoztatni a választási rendszert, hogy a parlamentbe olyanok kerüljenek, akik valóban a nép érdekeit képviselik, ne pedig a pártok delegáltjai, akik számára a pártérdek a legfontosabb. A felmérések szerint a szerb veterán akár a voksok 28 százalékát is megszerezheti.

A Moramo koalíció jelöltje, Biljana Stojkovic, a józan észt tartja a legfontosabbnak, és leszámolna például az evolúciót tagadókkal. A baloldali-zöld koalíció jelöltje leállítaná a legnagyobb környezetszennyező vállalatok működését is. Harcos kiállásával azonban a biológusprofesszor csak a voksok egy százalékára számíthat.

A Remény nevű koalíció, a Fogadalomtevők Szerb Pártja, a Dveri Mozgalom és a Szerb Jobboldal jelöltjei szorosabbra fűznék a kapcsolatot Oroszországgal, elképzelhetetlennek tartják, hogy Szerbia bármikor is csatlakozzék a NATO-hoz, semmilyen körülmények között nem ismernék el, hogy Koszovó Szerbiától független állam, és úgy vélik, mindenben a szerbiai hazai értékeket kell előnyben részesíteni. Hasonló elveket vall, de legfőképpen a globalista értékek elutasítását tartja fontosnak a Szuverenisták jelöltje, Branka Stamenkovic, aki szerint az európai integráció a mostani formájában gazdasági rabsághoz vezet.

Ezek az indulók a felmérések szerint a szavazatok 2-5 százalékát szerezhetik meg.

Amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát és még egy voksot, akkor második fordulót kell tartani, amelyen a két, legtöbb szavazatot szerző jelölt méri össze erejét.

A köztársasági elnököt az állampolgárok közvetlen, titkos szavazással választják meg öt évre. A 6,5 millió választópolgár április 3-án 7 és 20 óra között adhatja le voksát. Az előzetes eredményeket a választási bizottság 96 órával az urnazárást követően közli.

(MTI)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG